Beleggen met een doel

Nu je de keuze hebt gemaakt zelf je geld te willen beleggen is het belangrijk dat je er nu achter komt hoeveel risico je wilt lopen, waarom je gaat beleggen en dat je weet wanneer je het geld weer nodig denkt te hebben.

De reden dat je eerst een doel voor ogen moet hebben is, omdat dit voor een groot deel bepaalt hoeveel risico je kunt nemen.

Hierna kun je een plan maken dat past bij jouw beleggersprofiel, zodat de kans dat jij jouw doelen haalt zo groot mogelijk zijn. Het hebben van een doel helpt je ook met het daadwerkelijk uitvoeren van het plan dat je zelf hebt opgezet. De meest succesvolle beleggers maken in het begin een goed doordacht plan en wijken hier niet meer vanaf tot dat het doel bereikt is.

Het gebeurt namelijk erg vaak dat wanneer het niet goed gaat op de beurs, er opeens een geheel ander plan wordt bedacht en uitgevoerd. In sommige gevallen kan dit goed uitpakken, maar de kans dat je jouw doel hierdoor nooit zal bereiken is vele malen groter. Een goed doordacht plan met de juiste doelen moet er voor zorgen dat jouw beleggingen uiteindelijk succesvol zullen zijn.

Persoonlijke situatie

De persoonlijke situatie waarin je je nu bevindt heeft een grote invloed op jouw uiteindelijke beleggingsplan. Iemand die 20 is kan nu eenmaal veel meer risico nemen dan iemand van 50 die aan het sparen is voor een (extra) pensioen. Hoe meer tijd je hebt om jouw uiteindelijke beleggingsdoel te halen, hoe groter de kans is dat dit ook daadwerkelijk gaat lukken.

Niet alleen jouw leeftijd is belangrijk. Het is ook belangrijk te weten hoe jouw financiële situatie eruit ziet, te weten hoeveel tijd je iedere week kunt steken in jouw beleggingen en te weten hoe goed je kunt omgaan met mogelijke verliezen. Stel jezelf onderstaande vragen en bepaal vervolgens voor jezelf hoeveel risico je kunt lopen en op wat voor manier je graag wilt gaan beginnen met beleggen.

Hoeveel tijd kan ik iedere week vrij maken voor mijn beleggingen?

A= 1 uur

B= 2 uur

C= 4 uur

D= 6 uur of meer

Wanneer je van plan bent rechtstreeks te investeren in bedrijven, dan is het van groot belang dat je hier iedere week genoeg tijd voor vrij maakt. Stel je bent van plan om in 12 verschillende bedrijven te investeren, dan is het verstandig precies te weten hoe deze bedrijven in elkaar zitten, wat de mogelijke gevaren zijn voor de bedrijven en dat je bijhoudt wat er precies gaande is in deze markten. De kans dat je dit lukt met minder dan 4 uur per week is niet groot. Mocht je er iedere week dus niet zoveel tijd in kunnen / willen steken dan is het verstandig meer met fondsen te gaan werken.

Binnen hoeveel jaar moet ik mijn doel hebben bereikt?

A= 2 jaar

B= 5 jaar

C= 15 jaar

D= 30 jaar of meer

Je beleggingshorizon is een belangrijk punt als het aankomt op hoeveel risico je kunt nemen. Ben je namelijk van plan binnen 5 jaar een huis te kopen en moet je binnen die tijd een bepaald bedrag bij elkaar hebben verzameld, dan is het belangrijk dat je niet te risicovolle beleggingen doet. De kans is dan namelijk te groot dat jouw vermogen minder waard gaat worden. Ligt het behalen van jouw doel wat verder weg (15 jaar), dan kun je er over na gaan denken een wat hoger risicoprofiel te kiezen.

Met hoeveel vermogen kan ik gaan beleggen?

A= minder dan € 10.000

B= € 10.000 - € 25.000

C= € 25.000 - € 100.000

D= meer dan  € 100.000

De grootte van het vermogen dat je kunt gaan beleggen, moet ook worden meegenomen wanneer je jouw beleggingsplan gaat maken. Mocht jouw vermogen niet groter zijn dan € 10.000 en wil je hier niet te veel risico mee lopen, dan is het verstandig dit geld te investeren in beleggingsfondsen. Heb jij al een groter vermogen dat je wilt gaan beleggen (minstens € 25.000), dan kun je er al voor kiezen een bepaald deel zelf te beleggen en het overige deel te investeren in verschillende beleggingsfondsen.

Wanneer verkoop ik mijn beleggingen?

A= verlies van 5%

B= verlies van 20%

C= verlies van 40%

D= nooit

Als laatst is het belangrijk, zelf in te schatten hoe gevoelig je bent voor het nemen van een bepaald risico. Verkoop je jouw posities (aandelen), wanneer ze 20% in waarde dalen of verkoop je ze al wanneer ze nog maar 5% in waarde zijn gedaald? Hoe beter je bestand bent tegen mogelijke beursverliezen, hoe meer risico je kunt nemen.