Beleggen met een doel

Nu je de keuze hebt gemaakt je geld te willen investeren in beleggingsfondsen, is het belangrijk dat je er nu achter komt hoeveel risico je hiermee wilt lopen. Ben je op zoek naar het hoogst mogelijke rendement dat veel risico met zich meebrengt of ben je op zoek naar een beleggingsfonds dat jouw vermogen rustig kan laten groeien zonder al te veel risico te hoeven nemen?

De reden dat je eerst een doel voor ogen moet hebben voordat je gaat beginnen met beleggen is, omdat dit voor een groot deel bepaalt hoeveel risico je kunt nemen.

Hierna kun je een plan maken dat past bij jouw beleggersprofiel, zodat de kans dat jij jouw doelen haalt zo groot mogelijk zijn. Het maken van een uiteindelijk doel helpt je ook om je daadwerkelijk te houden aan het plan dat je hebt opgezet. De meest succesvolle beleggers maken meestal eerst een goed doordacht plan en wijken hier niet meer vanaf tot dat het doel bereikt is.

Het gebeurt namelijk erg vaak dat wanneer het niet zo goed gaat op de beurs er opeens een geheel ander plan wordt uitgevoerd. In sommige gevallen kan dit goed uitpakken, maar de kans dat je jouw doel hierdoor nooit zal bereiken is veel groter. Een goed doordacht plan met de juiste doelen moeten er voor zorgen dat je zoveel mogelijk rendement kunt halen uit jouw beleggingen.

Doelstellingen maken om te beleggen

Persoonlijke situatie

De persoonlijke situatie waarin je je nu bevindt heeft een grote invloed op jouw uiteindelijke beleggingsplan. Iemand van 20 jaar kan nu eenmaal een veel groter risico nemen dan iemand van 50 die aan het sparen is voor een (extra) pensioen. Hoe meer tijd je hebt om jouw uiteindelijke beleggingsdoelstellingen te halen, hoe groter de kans is dat dit ook daadwerkelijk gaat lukken.

Niet alleen jouw leeftijd is belangrijk. Het is ook belangrijk te weten hoe jouw financiële situatie eruit ziet en hoe goed je om kunt gaan met mogelijke verliezen. Stel jezelf onderstaande vragen en bepaal vervolgens voor jezelf hoeveel risico je kunt / wilt lopen.

Welk doel heb je met het beleggen van jouw geld?

A= (Extra) pensioen

B= Een dure aankoop

C= Gewoon sparen

D= Voor mijn kinderen

Bepalen met welk doel jij jouw geld wil gaan beleggen is erg belangrijk voor het uitkiezen van de juiste beleggingsfondsen. Ben je bijvoorbeeld aan het beleggen voor een (extra pensioen), dan kun je minder risico nemen dan wanneer je aan het beleggen bent voor een dure aankoop. Hoe belangrijker het is dat je jouw doel haalt, hoe minder risico je kunt nemen met het beleggen van jouw vermogen.

Wanneer heb ik mijn belegd vermogen weer nodig?

5 jaar

10 jaar

20 jaar

20 jaar of meer

Hoe langer jij jouw geld kunt laten beleggen door een beleggingsfonds, hoe meer risico je kunt nemen met jouw vermogen. Mocht je het geld dat je wilt beleggen niet meer dan 5 jaar kunnen missen, dan is het verstandig zo min mogelijk risico te nemen. Er is namelijk altijd een kans dat er binnen deze 5 jaar een beurskrach plaatsvindt, waardoor je wel eens grote verliezen kunt maken met jouw belegd geld. 

Kun je het geld dat je wilt beleggen meer dan 20 jaar missen, dan kun je erover nadenken een groot risico te nemen met jouw beleggingen.

Wanneer verkoop ik mijn beleggingen?

A= Verlies van 5%

B= Verlies van 10%

C= Verlies van 30%

D= Nooit

Als laatst is het belangrijk, zelf in te schatten hoe gevoelig je bent voor het nemen van een bepaald risico. Verkoop je jouw posities (aandelen), wanneer ze 20% in waarde zijn gedaald of verkoop je ze al wanneer ze nog maar 5% in waarde zijn gedaald? Hoe beter je bestand bent tegen mogelijke beursverliezen, hoe meer risico je kunt lopen.