Beleggen voor beginners

Je wilt beginnen met beleggen, maar je hebt nog geen idee waar je moet starten. Misschien zit je zelfs met de vraag of beleggen wel iets voor jou is?

Deze vraag zal ik meteen voor jou beantwoorden…. Tuurlijk!

Beleggen is mogelijk voor iedereen en het maakt echt niet uit hoeveel geld je hiervoor hebt en in welke situatie je je bevindt. Tegenwoordig ontvang je bijna geen rente meer op jouw spaarrekening en wordt je bijna gedwongen iets anders met je geld te doen, omdat je er anders ieder jaar op achteruit gaat.

Omdat beleggen voor beginners niet makkelijk is en er veel vragen zijn die in je op kunnen komen, heb ik dit artikel geschreven zodat iedereen kan starten met beleggen.

In 20 jaar tijd verdien je nog geen 20% op jouw vermogen met sparen terwijl je het met beleggen bijna kunt ver 4 dubbelen!

Sparen vs. Beleggen

Grafiek beleggen voor beginners

Lees dit artikel “Beleggen Voor Beginners” dus goed door en kom erachter hoe jij er zo snel mogelijk mee kunt starten. Met de 7 stappen die ik hieronder heb uitgewerkt moet het voor iedere beginnende belegger mogelijk zijn te starten.

Dit is het artikel dat elke beginnende belegger gelezen moet hebben!

1: Voordat je begint met beleggen

Beleggen brengt voor beginners een bepaald risico met zich mee. Het is daarom belangrijk dat je goed weet wat je doet. Er zijn 4 vragen die je jezelf kunt stellen om erachter te komen wat voor belegger je bent

  1. Hoeveel tijd kan ik iedere week vrij maken voor mijn beleggingen?
  2. Binnen hoeveel jaar moet ik mijn doel hebben bereikt?
  3. Wanneer verkoop ik mijn beleggingen?
  4. Met hoeveel vermogen kan ik gaan beleggen?
  5. Hoeveel ervaring heb ik met beleggen?

Aan de hand van deze vragen kom je erachter of je veel of weinig risico moet nemen en of je een lange of korte termijn belegger bent.

Verderop in dit artikel geef ik meer informatie over de 5 vragen die ik je net gegeven heb. Wanneer je nog geen ervaring hebt met beleggen raad ik je sterk aan om altijd met een demo account te beginnen wanneer dit mogelijk is. Op Plus500 krijgt iedere startende belegger deze mogelijkheid.

Begin met beleggen door een account aan te maken op Plus500

76.4% van de retailbeleggers lijdt verlies op de handel in CFD’s met deze aanbieder. Het is belangrijk dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren

1. Hoeveel tijd kan ik iedere week vrij maken voor mijn beleggingen?

De hoeveelheid tijd dat je iedere week kunt steken in jouw beleggingen bepaalt voor een groot deel op wat voor manier je kunt gaan beleggen.

Heb je minder dan 4 uur per week? Dan kun je er aan denken een paar aandelen te kopen van bedrijven waar je heilig in gelooft, maar ik raad je aan het grootste gedeelte van je vermogen te stoppen in beleggingsfondsen.

Nog nooit gehoord van beleggingsfondsen? Hier ga ik later in dit artikel nog verder op in.

Door naar de 2de vraag.

2. Binnen hoeveel jaar moet ik mijn doel hebben bereikt?

Dit wordt ook wel je beleggingshorizon genoemd. Hoe groter dat jouw horizon is, hoe meer risico je kunt lopen.

De waarde van aandelen kunnen op ieder moment hard naar beneden gaan, maar zolang je de aandelen lang genoeg vasthoud ga je er uiteindelijk weer winst mee maken.

Kun je jouw belegd vermogen dus langer dan 15 jaar missen, dan kun je een behoorlijk groot risico nemen. De kans dat jouw aandelen na 15 jaar hoger staan dan wanneer je ze hebt aangekocht is gewoon enorm groot.

Mocht je aan de andere kant jouw belegd vermogen maar 5 jaar kunnen missen, dan kun je al een stuk minder risico nemen.

Stel de aandelenmarkt crasht in het 2de jaar dat je jouw vermogen belegt. Dan heb je nog maar 3 jaar de tijd om over deze crash heen te komen.

Tijd is dus een belangrijke factor wanneer je gaat bepalen hoeveel risico je wilt lopen.

3. Wanneer verkoop ik mijn beleggingen?

Hoe goed kun jij tegen het gevoel dat je geld verliest waar je hard voor hebt moeten werken?

Komt het al in jou op alles te verkopen bij een verlies van 5%? Neem dan niet te veel risico, want de verliezen kunnen bij een hoog risico soms behoorlijk hoog oplopen.

Met dit artikel Beleggen voor beginners probeer ik startende beleggers duidelijk te maken dat ze zeker niet te veel risico moeten nemen, omdat ze er anders spijt van krijgen ooit te zijn gestart met beleggen.

4. Met hoeveel vermogen kan ik gaan beleggen?

Wanneer je een bedrag hebt onder de € 20.000 raad ik je aan het te beleggen door middel van beleggingsfondsen of een vermogensbeheerder.

De reden dat je met dit bedrag niet zelf aandelen moet gaan aan- en verkopen is, omdat je dan veel te veel geld kwijt bent aan transactiekosten en je jouw beleggingsportefeuille niet goed kan spreiden met veel verschillende soorten aandelen.

Waarom moet je jouw beleggingsportefeuille spreiden?

Met een groter bedrag kun je er over na gaan denken een deel van je geld zelf te beleggen en een ander deel te laten beleggen door een vermogensbeheerder of een beleggingsfonds.

Heb je misschien nog niet zo groot vermogen? Maak je geen zorgen want bij sommige vermogensbeheerders kun je al terecht vanaf € 1.000.

2: Waar kun je in beleggen?

Er zijn verschillende manieren waarop je jouw geld kunt beleggen als beginner. De meeste mensen kiezen er voor hun geld te laten beleggen door een vermogensbeheerder of om het zelf te doen.

Zodat je straks de juiste keuze kan maken behandel ik in dit artikel (Beleggen Voor Beginners) de 3 manieren die het meest geschikt zijn voor beginnende beleggers.

Hieronder leg ik uit hoe je zelf aandelen kunt aan- en verkopen, hoe beleggingsfondsen werken en wat de voordelen zijn van een vermogensbeheerder. Is dat niet de reden dat je dit artikel hebt aangeklikt? Lees dan via deze links hoe je in goud, vastgoed en opties kunt beleggen.

Zelf raad ik je aan te starten met aandelen en niet met vastgoed of opties, omdat je met aandelen een minder groot risico loopt. Met vastgoed gaat het al snel om zeer grote bedragen en met opties is de kans groot dat je jouw gehele inzet verliest. Beginnende beleggers raad ik daarom aan te starten met aandelen.

3: Hoe handel je in aandelen?

Aandelen worden verhandeld via een broker. Een broker maakt het mogelijk aandelen te kopen en verkopen. Ze zijn de tussenpartij voor het ruilen van aandelencertificaten.

De meeste startende beleggers steken geen tijd in het uitkiezen van de beste broker. Ze beginnen vaak gewoon bij de bank waar ze al een spaarrekening hebben geopend of een hypotheek hebben afgesloten. Dit is alleen niet de beste keuze omdat banken erg veel kosten in rekening brengen. Ze weten namelijk dat niet iedereen de tijd neemt om verschillende brokers met elkaar te vergelijken om vervolgens de goedkoopste uit te kiezen.

Voor het kopen en verkopen van aandelen worden transactiekosten in rekening gebracht door de broker. Deze kosten zijn niet erg hoog, maar kunnen aardig in de papieren lopen wanneer je in veel verschillende aandelen belegt. Daarnaast gaan alle kosten die je maakt voor het beleggen van jouw vermogen meteen van jouw rendement af. Om deze reden wil je wel de juiste broker gebruiken.

Plus500 is een zeer grote en betrouwbare broker in Nederland die je het beste kunt gebruiken voor het kopen en verkopen van aandelen. Het heeft een zeer gebruiksvriendelijk handelsplatform en ze beschikken ook over een mobiele App zodat je zelfs op jouw telefoon door kunt gaan met beleggen!

Ik moet hier wel bij vermelden dat Plus500 een CFD service is en jouw vermogen risico kan lopen. 76.4% van de retailbeleggers lijdt verlies op de handel in CFD’s met deze aanbieder. Het is belangrijk dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren

Nu ga ik je vertellen hoe je kunt beleggen in beleggingsfondsen.

4: Hoe werken beleggingsfondsen?

Wat is nu precies een beleggingsfonds? Een beleggingsfonds is een fonds waar je geld in kunt steken dat vervolgens voor iedereen op dezelfde manier wordt belegt. Er zijn fondsen die alleen beleggen in de technologie sector of bijvoorbeeld de gezondheidssector.

Over het algemeen bestaan er 2 verschillende fondsen. Indexfondsen en Hedgefondsen. Indexfondsen proberen een index te volgen zoals de AEX (ook wel ETF’s genoemd) en Hedgefondsen die er alles aan doen om de index te verslaan.

Wat is nu precies het verschil tussen deze 2 fondsen? Hedgefondsen worden actief beheerd om ervoor te zorgen dat het rendement zo hoog mogelijk is en indexfondsen beleggen in alle bedrijven in een bepaalde index (zoals de Nederlandse AEX) en hoeven dus niet actief beheerd te worden. Het grote verschil zit in de kosten dat het fonds in rekening brengt. Fondsen die actief beheerd worden vragen een veel hogere vergoeding dan ETF’s.

Het is ook bijna onmogelijk gebleken ieder jaar de index te kunnen verslaan, waardoor het meestal niet waard is om de extra kosten te betalen voor een Hedgefonds. Om deze reden raad ik je aan alleen te beleggen in ETF’s.

Het voordeel van beleggingsfondsen is dat je een minder groot risico loopt veel geld te verliezen. Wanneer je slechts in 1 bedrijf belegd is de kans veel groter dat jouw belegging 5% minder waard wordt dan wanneer je in 30 bedrijven belegd. De kans dat de waarde van al alle 30 bedrijven 5% zakt is veel kleiner, waardoor het risico veel minder groot is.

Hoe beleg je in een beleggingsfonds? Net zoals bij het direct aankopen van aandelen, heb je hier ook een broker voor nodig. Hier kun je het beste dezelfde broker voor gebruiken. Via de knop hieronder kun je een account aanmaken op Plus500 en meteen starten met het beleggen van jouw geld.

Voordat je daadwerkelijk begint met handelen moet ik wel vermelden dat het een CFD service is en jouw vermogen risico kan lopen. Er kan namelijk ook geld worden verloren door te beleggen via dit platform! Het is alleen geschikt voor ervaren beleggers.

5: Beleggen met vermogensbeheer

Beleggen met behulp van een vermogensbeheerder is niet heel ingewikkeld. Je gaat op internet op zoek naar een vermogensbeheerder en kiest uiteindelijk de beste uit. Vervolgens maak je een test bij de beheerder om jouw risicoprofiel in te schatten en kun je een account aanmaken.

Beleggen met behulp van een Vermogensbeheerder is veruit de makkelijkste manier om te starten met beleggen. Je moet alleen wel begrijpen dat beleggen met behulp van een vermogensbeheerder meer kosten met zich mee brengt. Een vermogensbeheerder doet zijn werk namelijk niet gratis.

De reden dat veel beginnende beleggers een vermogensbeheerder vragen om hulp is, omdat ze niet precies weten wat ze moeten doen. Een beheerder kan goed helpen met het verkleinen van het risico en het uitkiezen van de juiste beleggingen. Het nadeel is wel dat wanneer je beleggen uitbesteed aan een vermogensbeheerder je veel minder het gevoel hebt dat je een belegger bent. Je kunt er in dit geval ook voor kiezen 50% van jouw vermogen te laten beleggen door een beheerder, 10% zelf te beleggen en 40% op je spaarrekening te houden voor wanneer je het geld nodig hebt.

Deze vorm van beleggen is vanwege de simpliciteit en stabiliteit van het risico een goede vorm van beleggen voor beginners.

6: Hoe vind je interessante beleggingen voor beginners?

Het vinden van de juiste beleggingen is het belangrijkste, maar ook zeker het moeilijkste voor een beginnende belegger.

Ten eerste moet je een selectie maken van bedrijven die interessant kunnen zijn en als tweede moet je deze bedrijven ook nog onder de loep kunnen nemen.

Hier gaat veel tijd in zitten!

Je kunt interessante beleggingen vinden door financiële artikelen te lezen in beleggersbladen, de krant te lezen en blogs op het internet.

De schrijver geeft waarschijnlijk zijn mening over een bepaalde situatie waar je op in zou kunnen spelen.

Je kunt ook gebruik maken van een stock screener.

Een stock screener helpt je met het filteren van beursgenoteerde bedrijven op basis van bepaalde zoekcriteria. Je kunt bedrijven filteren op koersprijs, aan- en verkoop volumes, beurswaarde, sectoren en nog veel meer.

Met dit soort tools vind je veel sneller bedrijven waar je geïnteresseerd in zou kunnen zijn. Een stock screener die je zou kunnen gebruiken is die van Marketwatch.

Onderzoeken van beleggingen

De derde manier.

Kun je op bovenstaande manieren nog geen interessante bedrijven vinden dan kun je ook altijd kijken naar waar andere mensen hun geld in beleggen.

De meeste beleggingsfondsen hebben het voor iedereen inzichtelijk gemaakt waar ze hun geld in beleggen.

Dit zijn over het algemeen grotere bedrijven die je hoogstwaarschijnlijk al wel kent.

Dit is een voorbeeld van een beleggingsfonds waar je alle beleggingen kunt zien.

Dit zijn de 3 makkelijkste manieren waarop je interessante beleggingen kunt vinden die ik je aanraad in dit artikel (Beleggen voor Beginners)

7: Starten met beleggen voor beginners

In dit artikel, beleggen voor beginners heb ik het zo duidelijk mogelijk proberen te maken hoe je kunt starten met beleggen. Voor de meeste startende beleggers is het een grote stap nu meteen te beginnen met het beleggen van hun geld. Er zijn 3 verschillende manieren waarop je nu kunt starten met beleggen voor beginners.

1: Start met een klein bedrag en beleg het in bedrijven die je interessant vindt

Door met een klein bedrag te starten, leer je langzaam aan alle ins en outs van het beleggen en ga je er steeds meer handigheid in krijgen. Op deze manier kun je in het begin ook niet veel geld verliezen (door beginnersfouten), omdat je slechts een klein bedrag belegt.

Wanneer je het gevoel hebt dat het goed gaat en je het leuk vindt, kun je de keuze maken het met meer geld te gaan proberen. In dit artikel heb ik je een broker gegeven die het meest interessant is om mee te beginnen, dus maak hier een account aan. Je hoeft geen handleiding te lezen om te begrijpen hoe de beleggingssoftware werkt, dus je kunt bijna meteen starten met beleggen.

Een ander groot voordeel aan deze broker is dat het een mobiele App heeft. Het is dus zelfs gemakkelijk via jouw telefoon te beleggen in bedrijven. Via deze link ga je naar de app of play store om de beleggingsApp meteen te kunnen installeren. Zit je nu niet op jouw telefoon? Ga dan eerst naar de website om een account aan te maken op Plus500.

Ik moet hier wel bij vermelden dat Plus500 een CFD service is en jouw vermogen risico kan lopen. Er kan namelijk ook geld worden verloren door te beleggen via dit platform! Het is alleen geschikt voor ervaren beleggers

2: Laat jouw vermogen beleggen door een vermogensbeheerder

Het is makkelijker je geld te laten beleggen door een vermogensbeheerder, omdat je dan zelf niet de keuze hoeft te maken waar je in wilt beleggen. Een vermogensbeheerder zorgt er ook voor dat het risico dat je loopt op jouw beleggingen zo overzichtelijk mogelijk blijven. Wel moet je weten dat vermogensbeheerder beheerskosten met zich meebrengen, waardoor het rendement minder hoog is.

3: Start met een oefenaccount

Plus500 geeft beginnende beleggers ook de mogelijkheid te starten met een oefenaccount. Op deze manier kun je oefenen met het beleggen van jouw geld zonder dat er enige consequenties aan vast zitten. Een betere manier om erachter te komen of beleggen iets voor jou is, is er dus niet.

Via de knop hieronder kun je een oefenaccount aanmaken op de website van Plus500, zodat je zonder geld te verliezen kunt wennen aan het beleggingsplatform. Jammer genoeg worden je winsten dan ook niet uitgekeerd…

Zoals je waarschijnlijk al wel vaker hebt gelezen is Plus500 een CFD service en loopt jouw vermogen risico. Er kan namelijk ook geld worden verloren door te beleggen via dit platform. Het is alleen geschikt voor ervaren beleggers.