Beleggen voor dummies

Wanneer je wilt gaan beginnen met beleggen en dit nog nooit eerder hebt gedaan, dan is het meestal lastig te weten hoe je kunt beginnen en waar je aan moet denken. Om de beginnende belegger een eindje op weg te helpen met zijn eerste transactie heb ik dit artikel geschreven “beleggen voor Dummies”. Hieronder vertel ik je meer over hoe je op wat voor manieren je kunt beleggen, hoe je dit verantwoordelijk kunt doen en hoe je er uiteindelijk mee kunt beginnen.

  1. Hoeveel risico kun je lopen?
  2. Op wat voor manieren kun je gaan beleggen?
  3. Hoeveel wil je gaan beleggen?
  4. Hoe kun je starten met beleggen?
  5. Waar kun je meer informatie vandaan halen?

1. Hoeveel risico kun je lopen?

Waar je als beginnende belegger altijd goed over na moet denken is hoeveel risico je kunt lopen met jouw geld. Wanneer je een zeer groot gedeelte van jouw vermogen gaat beleggen, dan wil je waarschijnlijk minder risico lopen dan wanneer je maar een klein gedeelte van je vermogen gaat beleggen.

Er zijn nog veel meer andere factoren die ervoor kunnen zorgen dat jouw risicobereidheid omhoog of omlaag kunnen laten gaan. Meer informatie over het bepalen van jouw risicobereidheid vindt je via deze link.

 

2. Op wat voor manieren kun je gaan beleggen?

Er zijn 4 verschillende manieren van beleggen. Je kunt beleggen door aandelen zelf te kopen, beleggen via een beleggingsfonds, het te laten doen door een vermogensbeheerder of je kunt beleggen in CFD’s.

Welke manier van beleggen je kiest hangt sterk af van hoeveel risico je wilt lopen en wat je precies wilt. Wil je zo min mogelijk risico lopen, er niet veel tijd aan besteden maar toch zelf je beleggingen doen? Dan zijn beleggingsfondsen waarschijnlijk waar je naar zoekt. Heb je er ook niet zo’n behoefte aan zelf je beleggingen te doen, dan kan je het beste gaan voor een vermogensbeheerder.

Je kunt er ook voor kiezen alle aandelen zelf te kopen, maar dan moet je er wel van bewust zijn dat dit veel tijd gaat kosten en dat je over het algemeen en groter risico loopt. Maakt het jou niet uit hoeveel risico je loopt? Dan kun je er ook altijd nog voor kiezen te gaan beleggen in CFD’s. Lees hier meer over wat CFD’s zijn.

 

3. Hoeveel wil je gaan beleggen?

Je kunt er ook voor kiezen een deel van jouw vermogen zelf te beleggen en een ander deel te laten beleggen door een vermogensbeheerder. Ik adviseer je het overgrote deel van jouw vermogen dan te laten beleggen door een vermogensbeheerder en met maar een heel klein gedeelte zelf aandelen aan te kopen.

Het risico dat je als beginnende belegger loopt is over het algemeen erg groot en het is niet aan te raden over een zeer groot bedrag zelf de keuze te maken hoe je het wilt gaan beleggen. Heb je hulp nodig met het vinden van een goede vermogensbeheerder? Lees dan verder in dit artikel en leer hoe je de beste vermogensbeheerder kunt vinden.

 

4. Hoe kun je starten met beleggen?

Nadat voor jou duidelijk is op wat voor manier je wilt gaan beleggen en waarin je wilt beleggen, dan kun je beginnen met het openen van een beleggingsrekening bij een broker. Een broker zorgt ervoor dat je de aandelen daadwerkelijk ook bezit wanneer je ze hebt gekocht.

Via een broker kun je beleggen in bedrijven, maar kun je meestal ook beleggen in een beleggingsfonds. Wanneer je op zoek bent naar de goedkoopste broker die je kunt gebruiken, dan kunnen wij je een handige helpen. Via deze link vind je een vergelijking van de grootste brokers in Nederland, zodat je niet te veel hoeft te betalen voor het aankopen van jouw aandelen.

 

5. Waar kun je meer informatie vandaan halen?

In dit artikel heb ik in het kort vertelt hoe beginners kunnen starten met beleggen en waar ze zeker aan moeten denken. Voor meer informatie kun je starten met de gratis online beleggingscursus, zodat je meer informatie kunt opdoen voordat je daadwerkelijk begint met beleggen.

Je kunt ook meer informatie vinden over beleggen via deze link. Hier zie je alle artikelen die ik heb geschreven over beleggen op deze website.

Mis je nog wat informatie dat voor beginnende beleggers zeer waardevol kan zijn? Laat het dan weten in de reacties en waarschijnlijk voeg ik het toe aan het artikel.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *