Maak een beleggingsplan

Na de vier vragen die je voor jezelf hebt moeten beantwoorden in stap 3, heb je een beter beeld gekregen van jouw eigen risicoprofiel en op welke manier je kunt gaan beleggen. In deze stap gaan we in op de verschillende risicoprofielen en de verschillende beleggingsstrategieën. Aan het einde van deze stap moet je voor jezelf gaan bepalen hoe en waarin je wilt gaan beleggen.

Verschillende risicoprofielen

In de financiële wereld van beleggen wordt er meestal gewerkt met 6 verschillende soorten risicoprofielen. De zeer defensieve, defensieve, gematigd defensieve, gematigd offensieve, offensieve en zeer offensieve. Bij elk risicoprofiel wordt de beleggingsportefeuille weer op een andere manier ingedeeld. De indelingen van de portefeuilles zijn hieronder weergegeven.

Zeer defensief

 [visualizer id="1930"] 

Defensief

 [visualizer id="1932"] 

Matig defensief

 [visualizer id="1931"] 

Matig Offensief

 [visualizer id="1936"] 

Offensief

 [visualizer id="1933"] 

Zeer offensief

 [visualizer id="1938"] 

De meeste risicoprofielen bestaan uit 4 verschillende beleggingscategorieën. Niet elke beginnende belegger wilt gelijk al zijn vermogen verdelen over 4 verschillende categorieën en wilt gewoon met een deel van zijn vermogen zelf kunnen uitkiezen in welke bedrijven hij gaat investeren. De bovenstaande diagrammen hoeven dus niet nauw gevolgd te worden, maar zijn slechts een voorbeeld van hoe een professionele vermogensbeheerder jouw geld zou gaan beleggen.

Bepaal jouw asset locaties

Het spreiden van je beleggingsportefeuille is van groot belang als je een niet te groot risico wilt lopen op de beurs. Dit is dan ook de reden dat bijna alle vermogensbeheerders met 5 á 6 verschillende risicoprofielen werken en het geld dus ook meestal verspreiden over 4 verschillende beleggingscategorieën.

Nu is het tijd om voor jezelf de keuze te gaan maken of je met een deel van je vermogen zelf gaat investeren in bedrijven of dat je met heel je vermogen gaat beleggen en een van de risicoprofielen uitkiest. Natuurlijk kun je zelf ook de keuze maken hier een combi van te maken en een deel van je vermogen te spreiden en een ander deel te gebruiken om zelf te investeren in bedrijven.

Ben je nog niet zeker welk risicoprofiel het beste bij je past? Dan kun je altijd een gratis test maken bij een bank, omdat alle bedrijven die geld beleggen van derden, verplicht zijn een test af te nemen waaruit het risicoprofiel van de klant naar voren komt.