Bespaar op je zorgverzekering

Over een tijdje is het weer zover. Het uitkiezen van een nieuwe zorgverzekering, zodat je weer wat extra geld kunt gaan sparen komend jaar. De vraag is alleen, hoe bespaar je het meeste geld op jouw zorgverzekering? Er zijn een aantal dingen waar je rekening mee kunt houden, zodat jij zo min mogelijk uit hoeft te geven aan jouw zorgverzekering. Aan de hand van deze tips bespaar je al snel honderden euro’s.

Wat moet je doen?

  1. Verander van zorgverzekeraar
  2. Kies het juiste pakket
  3. Vrijwillig eigen risico
  4. Betaal vooruit
  5. Maak gebruik van collectieve kortingen
  6. Vraag zorg toeslag aan

Verander van zorgverzekeraar

Zorgverzekeraars bieden verschillende soorten zorgpolissen aan voor verschillende soorten doelgroepen. Het kan dus stukken voordeliger zijn om over te stappen naar een andere zorgverzekeraar voor jouw soort doelgroep. Wanneer je weinig zorg nodig hebt kan het overstappen naar een zorgverzekeraar die goedkoper is, je per jaar honderden euro’s schelen.

Een andere goede reden om ieder jaar alle zorgverzekeringen met elkaar te vergelijken is, omdat de zorgverzekeraars ieder jaar hun prijzen aanpassen. De zorgverzekeraar die vorig jaar zo goedkoop was, kan dit jaar wel eens bij een van de duurdere uitvallen. Vergelijk ieder jaar dus goed of je nog wel bij de goedkoopste zorgverzekeraar zit!

Kies het juiste pakket

Het is ook belangrijk dat je van te voren goed weet wat je precies aan zorg nodig hebt komend jaar. Veel mensen zijn namelijk verzekerd voor dingen die ze nooit zullen gaan gebruiken. Wees dus kritisch op wat je wel en niet wilt laten verzekeren, zodat je dus niet betaalt voor iets wat je nooit gaat gebruiken.

Houd jij bijvoorbeeld dus van sporten, dan kan het slim zijn om fysiotherapie in je pakket te nemen, maar juist geen dieetadvies. Zorg er dus voor dat je weet wat je wel en niet nodig hebt. Nederlanders kiezen er namelijk al snel voor zich beter te verzekeren, dan dat ze daadwerkelijk nodig hebben.

Vrijwillig eigen risico

Alle zorgverzekeraars werken met een eigen risico. Dat eigen risico bestaat uit twee delen; het verplichte eigen risico en het vrijwillig eigen risico. Jouw zorgverzekering vergoed pas jouw zorgkosten wanneer je over jouw eigen risico heen bent. Bij het uitkiezen van jouw nieuwe zorgverzekering moet je dus ook gaan bepalen hoeveel vrijwillig eigen risico je wilt nemen komend jaar. Dit heeft grote impact op de uiteindelijke zorgkosten die je moet gaan betalen aan de zorgverzekering.

Er zijn een aantal kosten die nooit onder het eigen risico vallen, Voorbeelden hiervan zijn een huisartsenbezoek, kraamzorg en kosten die door aanvullende verzekeringen vergoedt worden. Schat jij de kans klein dat je ooit over jouw verplicht eigen risico heen gaat, dan kan het een slimme keuze zijn jouw vrijwillig eigen risico zo hoog mogelijk te zetten. Je kunt jouw eigen risico verhogen met € 500, waar je uiteindelijk €250 per jaar mee kunt besparen. Het meeste geld kun je besparen op jouw eigen risico!

Betaal vooruit

Het vooruit betalen van je premie kan je mooie kortingen opleveren. De meeste zorgverzekeraars geven je mooie kortingen wanneer je de volledige premie in één keer betaald, omdat dit scheelt in de administratiekosten en dit geld kunnen de zorgverzekeraars ook weer investeren, waardoor ze nog meer geld kunnen verdienen.

De korting die je kan ontvangen voor het in één keer betalen van jouw premie kan zomaar oplopen tot 3%! Daar kun je dus weer een paar tientjes per jaar mee besparen.

Maak gebruik van collectieve kortingen

Er zijn een aantal collectieve kortingen waar iedereen gebruik van mag / kunt maken. Er zijn collectieve verzekeringen voor bedrijven, universiteiten, ambtenaren enz. Bij collectieve kortingen kun je denken aan kortingen van 20% op een aanvullende verzekeringen en zo’n 10% op een basisverzekering. Hier is dus al snel €200 per jaar mee te besparen op jouw zorgverzekering. Zoek in Google met de woorden collectieve zorgverzekering en je zult zeker een paar zorgverzekeringen tegenkomen die goedkoper zullen zijn.

Vraag zorgtoeslag aan

De zorgtoeslagen zijn veranderd, de mensen met een laag inkomen gaan hier meer voor ontvangen. Denk je dat je in aanmerking komt voor een zorgtoeslag, dan is het zeker de moeite waard om dit eens na te gaan omdat je hier honderden euro’s per jaar voor kunt ontvangen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *