Besparen op je energierekening

Iedereen weet dat het mogelijk is te besparen op je energierekening door duurzame producten aan te schaffen. Wat alleen niet iedereen weet is dat er nog veel meer andere manieren zijn om geld te besparen op je energierekening.  In dit artikel geven we je de 6 beste bespaartips, zodat je jouw geld voortaan aan iets anders kunt uitgeven.

Waar kun je niet op besparen?

Voordat we beginnen met het geven van goede manieren waarmee je geld kunt besparen op jouw energierekening, beginnen we eerst met de manieren waarop je niet kunt besparen. Zo is het niet mogelijk geld te besparen op het vastrecht voor transport. Dit zijn kosten die je betaald voor het transporteren van elektriciteit en gas. Dit is een vast bedrag en het maakt verder niet uit hoeveel je er iedere maand van gebruikt, omdat iedereen hier hetzelfde bedrag voor betaald.

Een ander onderdeel is het vastrecht voor de aansluiting. Dit is een vast bedrag voor de aansluiting op het netwerk. Het gaat dan om de aansluiting op het elektriciteitsnetwerk en de aansluiting op het gas netwerk. Hiervoor worden ook geen extra kosten in rekening gebracht wanneer je hier veel van gebruikt, dus hier kan niet extra op worden bespaart

Het laatste onderdeel waar je geen geld op kunt besparen is het vastrecht van levering. Iedereen betaald voor de levering van zijn/haar elektriciteit en gas. Dit bedrag is voor iedereen hetzelfde, ongeacht hoeveel je hiervan gebruikt.

Wat te doen voor een lagere energierekening?

 1. Wat voor aansluiting heb je?
 2. Let op de kleine dingen
 3. Verzin leuke ideeën met het gezin
 4. Regel je verwarming centraal
 5. Stap over naar een andere leverancier
 6. Investeer in duurzame middelen

Wat voor aansluiting heb je?

Er zijn een aantal verschillende soorten aansluitingen, zo kun je thuis een grote of een kleine aansluiting hebben zitten. Wanneer je een grote aansluiting hebt is de kans zeer aanwezig dat je teveel betaald aan jouw energiemaatschappij. Wanneer je geen groot gebruiker bent van elektriciteit, is het verstandig een kleinere aansluiting te laten plaatsen wanneer je deze nog niet hebt. Dat komt doordat je voor een groot type aansluiting een hoger bedrag per maand kwijt bent, dan voor een klein type aansluiting.

Let op de kleine dingen

Er zijn een heleboel methodes waarmee je kleine beetjes geld kunt besparen op jouw energierekening. Zodra je al deze kleine bespaarmethodes toepast kan dit uiteindelijk leiden tot een behoorlijk grote besparing op jouw energierekening. Verschillende kleine bespaarmethodes kun je hieronder vinden:

 1. Gooi je oude wasmachine weg en koop een nieuwe met een A-label. Een oude wasmachine verbruikt al snel 20% meer elektriciteit dan een nieuwe.
 2. Kies voor spaarlampen, dit is een de kleine besparing per spaarlamp, maar wanneer je al jouw lampen vervangt met spaarlampen, kun je hier al een aardig bedrag mee besparen.
 3. Laat de opladers van je telefoon, tablet en laptop niet in het stopcontact zitten, nadat je deze gebruikt hebt. Opladers blijven namelijk elektriciteit gebruiken wanneer je deze in het stopcontact laat zitten.
 4. Trek een dikkere trui aan of pak een deken wanneer je het koud hebt, want de verwarming is een van de grootste elektriciteitsgebruikers in je huis.
 5. Stop je was niet in de droger, maar laat het drogen door het in je huis op te hangen. Je kunt in een jaar tijd veel geld besparen op jouw energierekening wanneer je de droger veel minder gaat gebruiken.

Verzin leuke ideeën met het gezin

Een andere manier om geld te besparen op jouw energierekening is om met je gezin nieuwe afspraken te maken over hoe je geld wilt besparen op jouw energierekening. Ga als gezin eens een avondje bij elkaar zitten en ga ideeën bedenken die ervoor kunnen zorgen dat je energierekening omlaag gaat. Zo kun je bijvoorbeeld een afspraak maken dat degenen die te lang douchen extra klusjes krijgen voor in het huishouden. Dit is een van de betere manieren om ervoor te zorgen dat je je ook daadwerkelijk gaat houden aan de verschillende bespaarmethodes.

Regel je verwarming centraal

De meeste energieleveranciers bieden een slimme thermostaat aan, waarmee je de temperatuur in huis op afstand kunt regelen. Dit kun je doen met je computer of met je telefoon. Met een slimme thermostaat kun je van over de hele wereld verwarming bij jou thuis besturen, waardoor hij nooit meer hoeft aan te staan wanneer dit niet nodig is.

Je kunt hier veel geld mee besparen, omdat je met een slimme thermostaat de mogelijkheid hebt je verwarming buitenshuis uit te zetten. Het is met een slimme thermostaat ook mogelijk in te zien hoeveel elektriciteit je op een dag gebruikt. Hierdoor kun je precies nagaan wanneer je veel elektriciteit gebruikt en hoe je dit eventueel zou kunnen verminderen.

Stap over

Een van de beste manier om op je energierekening te besparen blijft toch nog altijd, het vergelijken van verschillende energiemaatschappijen. Met het over stappen naar een andere leverancier kun je al € 500 per jaar besparen!

Energiemaatschappijen komen vaak met leuke kortingsacties wanneer je een contract wilt tekenen bij een nieuwe energiemaatschappij. Er zijn genoeg vergelijkingswebsites die je kunnen helpen met het vergelijken van de verschillende energieleveranciers, zodat je uiteindelijk de voordeligste maatschappij kunt uitkiezen.

Investeer in duurzame middelen

Een andere manier om veel geld te besparen op je energierekening is door te investeren in duurzame middelen. Er zijn een hoop kleine dingen zoals een A-label wasmachine of een A-label vrieskist, waar je uiteindelijk veel geld mee kunt besparen. Het is ook mogelijk een grotere investering te doen in duurzame middelen, zodat je er uiteindelijk zelfs geld mee kunt gaan verdienen. Zie de 2 voorbeelden hieronder.

Zonnepanelen

Er zijn al duizenden mensen die hebben ingezien dat het installeren van  zonnepanelen op je dak op den duur veel geld kan opleveren. Door zonnepanelen te plaatsen op jouw dak kun je jezelf voorzien van elektriciteit en kun je de elektriciteit dat je niet gebruikt zelfs nog verkopen aan de energiemaatschappijen. Hierdoor bespaar je dus niet alleen op jouw energierekening, maar kun je er uiteindelijk ook nog geld mee gaan verdienen! Het enige nadeel is dat je een behoorlijk grote investering moet doen en dat je het pas na 7 jaar weer hebt terugverdiend.

Zonneboiler

Een andere mogelijkheid dat je hebt is het aanschaffen van een zonneboiler. Deze boiler verwarmt het water met behulp van de zon, waardoor je veel minder gas gebruikt en dus een hoop geld kunt besparen. Dit is ook een investering waar je pas na een paar jaar profijt van zult hebben. Deze investering kun je al hebben terugverdiend na ongeveer 5 jaar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *