CFD beleggingsplan maken

Het maken van een plan voordat je gaat beginnen met beleggen is erg belangrijk. Dit doe je niet alleen bij CFD trading, maar bij alle vormen van beleggen. Voor elk beleggingsplan moet er altijd eerst worden gekeken naar het profiel van de belegger. Met hoeveel geld wilt hij gaan beleggen, hoeveel risico kan/wil hij lopen en wat zijn, zijn beleggingsdoelstellingen? Nadat het beleggersprofiel goed in kaart is gebracht kan er verder worden gegaan met het ontwikkelen van het beleggingsplan. Je kiest jouw beleggingsstrategie uit, schrijft op hoe je jouw risico’s wilt beperken en wanneer je jouw posities verkoopt.

Wanneer je eenmaal een beleggingsplan hebt gemaakt dat werkt, is beleggen in CFD’s niet meer zo moeilijk. Je hoeft alleen maar te doen wat er in je beleggingsplan staat en iedere week te evalueren of het plan nog steeds werkt. Er zijn namelijk maar weinig beleggingsplannen die voor altijd winstgevend blijven, omdat de markt kan veranderen in de zoveel tijd.

Beleggersprofiel

 

Hoeveel geld wil je gaan beleggen?

Hoe meer geld je wilt gaan beleggen in CFD’s, hoe groter jouw risico zal zijn, omdat de bedragen die je dan kunt verliezen veel hoger zijn. Er zit dus een verschil in wanneer je € 1.000 wilt gaan beleggen en wanneer je € 40.000 wilt gaan beleggen.

Iemand die € 1.000 belegt in CFD’s kan zich over het algemeen meer risico veroorloven, dan wanneer iemand € 40.000 belegt in CFD’s. Dit is alleen niet helemaal waar, omdat er hier ook gekeken moet worden naar, hoe erg het zou zijn wanneer het totale bedrag verloren zou gaan. Heb je een half jaar moeten sparen, voordat je eindelijk kon gaan beginnen met het beleggen van € 1.000, dan zou het zeker niet leuk zijn wanneer je binnen een half uur meer dan de helft kwijtraakt.

 

Hoeveel risico lopen?

De hoeveelheid risico dat je kunt/wilt lopen met jouw beleggingen is afhankelijk van 2 dingen. Als eerst moet je nadenken over hoe erg je het zou vinden wanneer je jouw totale inleg kwijtraakt. Beleg je maar met een klein gedeelte van jouw totaal vermogen of heb je niet veel eigen vermogen en beleg je hier het grootste gedeelte van in CFD's?

Als tweede moet je erachter gaan komen, hoe goed je om kunt gaan met eventuele verliezen. Natuurlijk vindt niemand het leuk om geld te verliezen, maar het is wel belangrijk van jezelf te weten hoe goed je hiermee kunt omgaan en of je in deze situaties jouw beleggingsplan nog wel kunt uitvoeren. Het komt namelijk wel eens voor dat een positie binnen een kwartier verkocht moet worden, maar dat een belegger dit niet doet omdat hij dit zonde vindt van het geld. Het is voor CFD beleggers belangrijk dat ze hun plan uitvoeren, wat er ook gebeurd. De grootste verliezen ontstaan wanneer je je niet houdt aan jouw plan en doorgaat met posities die je eigenlijk al veel eerder had moeten verkopen.

 

Doelstellingen?

Voordat je begint met het maken van een beleggingsplan is het ook goed om te weten wat jouw beleggingsdoelstellingen zijn. Het maakt namelijk nogal een groot verschil wanneer je belegt in CFD’s, omdat je het gewoon leuk vindt of omdat het jouw salaris is en er iedere maand van moet rondkomen.

Schrijf jouw doelstelling dus op en denk erover na hoe belangrijk het is om jouw doelstelling daadwerkelijk te halen.

Inhoud van een goed plan

Wanneer kopen?

Duidelijk beschrijven wanneer je een positie opent en aan welke eisen de positie moet voldoen is erg belangrijk in het opzetten van een goed beleggingsplan. In de vorige stap hebben we het gehad over de verschillende strategieën voor CFD beleggers. Het was de bedoeling dat je hier jouw favoriete strategieën zou uitkiezen, zodat we daar in de volgende stap verder mee konden gaan.

Doen:

1.   Zoek meer informatie over de verschillende beleggingsstrategieën die je hebt uitgekozen

2.   Kom te weten hoe andere beleggers geld verdienen via de door jouw uitgekozen methode

3.   Probeer alle verschillende manieren in een demo-account en bekijk welke manieren het beste voor jouw werken.

4.   Schrijf alles op waar een aandeel aan moet voldoen, voordat je over gaat tot het openen van een positie

5.   Blijf testen tot dat je genoeg vertrouwen hebt in jouw plan

Risico's beperken

Met handelen in CFD’s loop je meer risico dan bij de meeste andere beleggingsvormen. Het is daarom belangrijk dat je goed nadenkt over het risico dat je wilt lopen. De 2 vragen waar je minstens een antwoordt op moet hebben zijn:

1.   Na hoeveel verlies verkoop ik mijn positie?

2.   Met hoeveel ‘margin’ (geleend geld) wil ik gaan beleggen?

Stop-loss

Een stop-loss is erg handig voor CFD traders, omdat dit er voor zorgt dat jouw positie automatisch wordt verkocht wanneer de prijs tot een bepaald punt gezakt is. Hierdoor hoef je dus niet meer zelf jouw positie te verkopen, maar kun je dit overlaten aan een stop-loss. Hieronder staan de verschillende manieren waarop je een stop-loss kunt gebruiken uitgelegd. Let op: sommige CFD brokers brengen extra kosten in rekening voor het zetten van een stop-loss.

 

Fixed stop

Je zet vast dat de positie wordt verkocht wanneer er een bepaald percentage verloren is gegaan of het aandeel een bepaalde waarde bereikt heeft. Voorbeeld: De positie werd ingenomen toen het aandeel € 130 waard was en de positie werd automatisch verkocht toen het aandeel nog maar € 125 waard was.

 

Tijd stop

De positie wordt automatisch verkocht op een bepaald tijdstip. Voorbeeld: de positie wordt aan het einde van de dag verkocht, zodat je geen risico loopt wanneer de beurs gesloten is. ‘Tijd stops’ worden ook gebruikt wanneer er belangrijk nieuws op komst is van bijvoorbeeld de ECB.

 

Meegaande stop (Trailing stop)

Een meegaande stop is principe hetzelfde als een fixed-stop. Het enige verschil is dat wanneer de prijs van een aandeel omhoog gaat, de stop ook mee omhoog gaat. Voorbeeld: Je opent een positie waarbij het aandeel € 130 waard is en je zet een ‘meegaande stop’ op € 125. Het aandeel schiet omhoog naar een waarde van € 134 en de ‘stop’ staat nu op € 129. De ‘stop’ gaat niet mee omlaag wanneer het aandeel minder waard wordt, dus de positie wordt dan automatisch verkocht voor € 129.

 

Geen stop

Je kunt er ook voor kiezen geen ‘stop’ te zetten op jouw positie. Dit betekent dat de verliezen zo hoog kunnen oplopen tot dat je zelf de keuze hebt gemaakt de positie te verkopen. CFD beleggers kiezen hiervoor wanneer ze beleggen in een aandeel dat sterk in prijs kan fluctueren, waardoor een ‘stop’ te vroeg zou kunnen worden uitgevoerd.

Afspraken in jouw beleggingsplan kunnen zijn:

 

1.   Alleen beleggen in technologiebedrijven + reden

2.   Alleen beleggen van 12:00 uur – 15:00 uur + reden

3.   Maximaal aantal beleggingen per dag + reden

4.   Stoppen met beleggen nadat je € 1000 hebt verloren in 1 dag

5.   ‘Margin’ mag niet lager zijn dan 5% + reden

6.   Nooit gebruik maken van ‘short gaan’ + reden