Hoe beleg je in aandelen, obligaties en beleggingsfondsen

Je hebt voor jezelf de keuze gemaakt in welke aandelen / obligaties / beleggingsfondsen je wilt gaan beleggen, maar je hebt nog geen idee hoe en waar je deze investeringen het beste kunt doen.

In dit artikel wordt uitlegt hoe je kunt gaan beginnen met het doen van jouw eerste investeringen. Dit is gelukkig geen moeilijke stap, dus het zal niet lang meer hoeven duren voordat jij jouw eerste belegging hebt gedaan!

Beleggen in aandelen

 Om te kunnen beleggen in aandelen heb je een broker nodig. Een broker is een bedrijf dat het voor particulieren mogelijk maakt te handelen op de aandelenmarkt.

Er zijn veel verschillende soorten brokers met allemaal hun eigen voor- en nadelen. Zo zijn er brokers die het interessantst zijn voor zeer actieve beleggers die dagelijks aandelen aan- en verkopen, zijn er brokers die het interessantst zijn voor lange termijn beleggers en zijn er brokers die het interessantst zijn voor beleggers die graag beleggen met een ‘margin’ (geld dat ze niet bezitten).

Voordat je de keuze maakt te gaan beleggen bij de (vertrouwde) bank waar je een spaarrekening hebt geopend, is het toch aan te raden verschillende brokers met elkaar te vergelijken, zodat je niet te veel gaat betalen voor het aan- en verkopen van aandelen.


Te doen

   1     Bepaal wat voor belegger je bent. Actieve belegger, passieve belegger of een ‘margin’ belegger?

   2     Vergelijk verschillende brokers met elkaar

   3     Open een rekening bij de door jouw uitgekozen broker

   4     Stort het bedrag dat je wilt investeren op de rekening

   5     Beleg het geld in de door jouw uitgekozen bedrijven

Beleggen in obligaties

 

Beleggen in obligaties verschilt niet erg veel met beleggen in aandelen. Om te kunnen handelen in obligaties heb je een broker nodig die voor jou obligaties kan aan- en verkopen. De meeste brokers waarbij je kunt handelen in aandelen, geven je ook de mogelijkheid te handelen in obligaties.

 

Om te starten met handelen in obligaties, kunt je de ‘te doen’ van beleggen in aandelen volgen.

Beleggen in beleggingsfondsen

Er zijn meerdere manieren waarop je een investering kunt doen in een beleggingsfonds. De meest voordelige manier is om de investering direct te doen bij het bedrijf dat het fonds beheert. Hierdoor voorkom je dat je soms extra kosten moet betalen.

Het is namelijk zo dat wanneer je een investering doet via een broker, je soms extra in- en verkoopkosten moet betalen. Dit is niet altijd het geval, maar omdat je nu een investering doet via een derde partij, zullen er waarschijnlijk extra kosten in rekening worden gebracht.


Te doen

   1     Zoek op internet het bedrijf op dat het fonds beheert.

   2     Open een rekening bij het bedrijf

   3     Stort het bedrag dat je wilt investeren op de rekening

   4     Investeer het vervolgens in het door jouw uitgekozen beleggingsfonds