Hoe beleg je in beleggingsfondsen

Investeren in beleggingsfondsen kan op verschillende manieren. De meest voordelige manier is om de investering direct te doen bij het bedrijf dat het fonds beheert. Hierdoor voorkom je dat je extra kosten moet betalen bij een tussenpartij zoals een broker. Jammer genoeg is dit alleen niet mogelijk bij alle beleggingsfondsen.

Wanneer het niet mogelijk is direct te investeren in een fonds zonder een tussenpartij te gebruiken, dan moet je dit doen via een broker. Een broker maakt het voor particuliere en zakelijke beleggers mogelijk aandelen, obligaties, turbo’s, opties en beleggingsfondsen te kopen en verkopen.

Houd er rekening mee dat het maar bij een klein aantal fondsen het mogelijk is direct te investeren. Lukt het je niet om een interessant beleggingsfonds te vinden waar je direct in kunt investeren, dan is het aan te raden eerst een goed broker uit te kiezen. Het is slim eerst een goede broker uit te kiezen, omdat brokers vaak niet de mogelijkheid geven te investeren in alle beleggingsfondsen. Het kan daardoor dus voorkomen dat je een erg goed fonds hebt gevonden, maar dat je er niet in kunt investeren, omdat het fonds niet is aangesloten bij jouw broker.

Heb je er dus geen zin in eindeloos verschillende fondsen met elkaar te vergelijken, dan is het zeer verstandig jouw zoektocht te beginnen bij jouw broker en vervolgens meer informatie te halen op andere websites. (Voorbeelden van dit soort websites zijn gegeven in de vorige stap) 

Te doen

1.   Zoek op internet het bedrijf op dat het fonds beheert dat jij interessant vind.

1.   Open een rekening / account bij het bedrijf

2.   Stort het bedrag dat je wilt investeren op de rekening

3.   Investeer het vervolgens in het door jouw uitgekozen beleggingsfonds

Of

1.   Zoek een goed broker

2.   Open een rekening / account bij de broker

3.   Zoek interessante beleggingsfondsen via de broker

4.   Verzamel meer informatie over de interessante beleggingsfondsen

5.   Stort het bedrag dat je wilt investeren op de rekening

6.   Investeer het vervolgens in het door jouw uitgekozen beleggingsfonds