Hoe beleg je in goud?

Beleggen in goud kan zeer interessant zijn in tijden van een recessie. Iedereen doet zijn aandelen van de hand en stoppen het geld in hun spaarrekening of beleggen het in goud. De vraag die bij de meeste mensen dan naar voren komt is, hoe beleg je in goud? Hieronder staan de 3 verschillende manieren waarop je kunt beleggen in goud uitgelegd.

Fysiek goud kopen

De makkelijkste manier om te beleggen in goud is door het goud fysiek te bezitten. Je hoeft geen rekening te houden met de risico’s van een goudmijn of een ETF en hoeft er alleen maar voor te zorgen dat het goud ergens op een veilig plek ligt.

De 2 nadelen van het fysiek bezitten van goud is dat je een veilige plek moet hebben waar je jouw goud kunt bewaren en dat er een grote ‘spread’ zit tussen de bied en vraagprijs. Hiermee bedoelen we dat je veel meer betaald voor het kopen van het goud dan dat je krijgt voor het verkopen van het goud. Goudhandelaren moeten namelijk ook geld verdienen en verwerken dit dus in de prijs die ze betalen voor het goud en wat ze vragen voor het goud.

Hierdoor is bijna niet mogelijk snel winst te kunnen maken met goud, omdat het verschil tussen de bied en vraagprijs zo enorm groot is. Het bezitten van fysiek goud moet je dus ook echt zien als een lange termijn belegging, omdat er op de korte termijn bijna geen winst mee valt te behalen.

 

Goud ETF’s

ETF’s zorgen ervoor dat je in goud kunt beleggen zonder het echt fysiek te hoeven bezitten. Een ETF heeft namelijk als doel, zo goed mogelijk de prijs van een bepaalde index of een ander soort beleggingsobject te blijven volgen.

Een goud ETF heeft dus als opdracht zo goed mogelijk te goudprijs te blijven volgen. Het voordeel hiervan is dat je niet de hoge spread hoeft te betalen voor het kopen van fysiek goud en dat je ook geen veilige plek hoeft te hebben waar je het goud kunt bewaren.

Het nadeel van goud ETF’s is dat het niet altijd precies de waarde van goud kan blijven volgen en dat je ieder jaar bepaalde kosten moet betalen aan het ETF. Op deze manier volg je de goudprijs nooit volledig en is er altijd een klein verschil tussen de echte waarde van goud en wat het goud waard is voor jou.

Hier vind je meer informatie over ETF’s

 

Beleggen in goudmijnen

Het is ook mogelijk je geld te beleggen in goudmijnen. Een grote factor voor de winst van een goudmijn is de actuele goudprijs. Is de goudprijs erg hoog? Dan is de kans erg groot dat een goudmijn erg veel winst maakt.

Er zijn wel een paar dingen waar je rekening mee moet houden met goudmijnen. De koersen van goudmijnen schommelen veel harder dan de koers van goud zelf en goudmijnen hebben nog veel meer andere risicofactoren dan alleen de prijs van goud. Goudmijnen kunnen namelijk ook failliet gaan doordat er geen goud meer te mijnen is of doordat de politiek hard ingrijpt.

Beleggen in goudmijnen kan dus zeker het meest winstgevend zijn, maar ze kennen ook de grootste risico’s.

 

Conclusie

Beleg je in goud om jouw portefeuille beter te spreiden, dan kun je het beste gaan voor een ETF gaan. Wil je beleggen in goud omdat je jezelf wilt beschermen tegen een financiële crisis, dan kun je het beste gaan voor het bezitten van fysiek goud.

Zijn er nog bepaalde dingen die ik niet heb meegenomen in dit artikel? Laat het dan weten in de reacties hieronder.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *