Hoe Beleg ik Best in Grondstoffen?

Grondstoffen, ook vaak ‘commodities’ genoemd, zijn gestandaardiseerde producten zoals goud, olie, zilver, en koper, die gebruikt worden in fabrieken over heel de wereld. Grondstoffen worden ook heel vaak verhandeld, en online brokers zoals Vestle maken het zelfs voor de particuliere investeerder gemakkelijk om in grondstoffen te investeren.

Laten we het voorbeeld van Brent-olie nemen. Op Vestle’s platform zie je dat je Brent-olie kan kopen voor een prijs van momenteel om en bij de $60. Verkopen kan je voor net iets meer. Het verschil tussen kopen en verkopen is wat investeerders een ‘spread’ noemen. Onder de aan- en verkoopprijs kan je met een mooie grafiek in een oogopslag begrijpen wat de Brent-olie prijs de voorbije uren, dagen, weken, of zelfs maanden heeft gedaan.

Zo zien we dat Brent-olie de voorbije maanden van ongeveer $86 naar $60 is gevallen. Dit zorgt ervoor dat het overheersende beleggingssentiment is om Brent-olie te kopen. Dit is allemaal snel zichtbaar op Vestle’s platform. Daarnaast heb je ook nog een economische kalendar waar je in de gaten kan houden of er belangrijk nieuws gaat uitkomen die de prijs van Brent-olie kan beïnvloeden.

Investeren in grondstoffen is vaak moeilijker dan investeren in aandelen, aangezien de waarde van een grondstof moeilijker in te schatten is dan de waarde van een bedrijf, en omdat daardoor de prijs vaak meer door speculatie aangedreven wordt. Daarom is het belangrijk om het laatste nieuws over grondstoffen dagelijks te lezen. Zo kunnen sancties een plotse, scherpe invloed hebben op de prijs.

Doordat de prijs meer door speculatie wordt aangedreven, is het ook vaak nuttig om je kennis over technische analyse boven te halen en te zoeken naar patronen in de grafieken. Aangezien er miljoenen investeerders zijn die hetzelfde doen, en kopen of verkopen op patronen die ze zien in de grafieken, komen deze patronen meestal echt tot stand, als een soort self-fulfilling prophecy.

Naast je technische analyse heb je ook een trading systeem nodig waar je niet van afwijkt. De beste traders hebben allemaal een methodologie om goed te traden, maar vooral om hun emoties onder controle te kunnen houden. Als je geen vast systeem hebt, handelen veel traders te vaak op emotie en verliezen ze geld door ondoordachte beslissingen te maken.

Vestle kan je hierbij helpen, aangezien je op hun platform onderwijsprogramma’s kunt volgen die je opleiden om verstandig te kunnen beleggen, zowel voor nieuwe als ervaren investeerders. Hun platform is ook beschikbaar op iOS en Android smartphones, waardoor je ook onderweg je investeringen kunt beheren.

Hoewel Nederlanders weinig grondstoffen gebruiken en volop recycleren, worden grondstoffen nog steeds massaal getradet over heel de wereld. Het is een erg liquide markt waar er veel winst op te pakken is. Maar je moet er wel iets van afweten, het nieuws goed in de gaten houden, je opleiden in technische analyse, en een sterk trading systeem ontwikkelen.

Investeerders beleggen vaak liever in aandelen. Maar als je bovenstaande stappen volgt en je allereest goed opleidt, dan kunnen beleggingen in grondstoffen een hele goeie manier zijn om je portfolio te diversifiëren.