Hoe beleg ik in de AEX?

Er zijn meerdere manieren waarop je kunt beleggen in de AEX. Je kunt ervoor kiezen aparte aandelen aan te kopen, maar ook om te beleggen in een beleggingsfonds dat de AEX zo goed mogelijk probeert te volgen. Hieronder geef ik antwoord op de vraag “Hoe beleg ik in de AEX?”, zodat je vervolgens zelf de keuze kunt maken hoe je hierin wilt gaan beleggen.

  1. Hoe wil je in de AEX beleggen?
  2. Waar wil je nog meer in beleggen?
  3. Open een rekening bij een broker

1. Hoe wil je in de AEX beleggen?

Zoals ik hierboven al heb aangegeven kun je op 2 verschillende manieren gaan beleggen in de AEX. Je kunt er in beleggen door aparte aandelen aan te kopen die genoteerd staan in de AEX, maar ook door je geld te beleggen in een beleggingsfonds.

Een beleggingsfonds zorgt ervoor dat je zelf niet de keuze hoeft te maken in welke aandelen je wilt beleggen en doet dit automatisch voor jou. Je hoeft alleen de keuze te maken in welk land, sector of werelddeel je wilt beleggen en het beleggingsfonds investeert automatisch in de door jouw uitgekozen landen of sectoren.

Het voordeel hiervan is dat je zelf geen uren hoeft bezig te zijn met het uitkiezen van de juiste bedrijven in de AEX. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen zelf te beleggen in de AEX. Het voordeel hiervan is dat je een grotere invloed hebt in welke bedrijven je wel en niet belegt, maar het nadeel hiervan is dat je portfolio dan veel minder goed gespreid is en je er veel meer tijd aan kwijt bent.

Lees in dit artikel meer over de verschillende beleggingsfondsen die er zijn, zodat je een beter beeld krijgt van hoe beleggingsfondsen precies werken.

 

2. Waar wil je nog meer in beleggen?

Wanneer je wilt beleggen in bepaalde bedrijven of beleggingsfondsen, dan heb je hier meestal een broker voor nodig. Een broker zorgt ervoor dat je de aandelen daadwerkelijk ook bezit wanneer je ze hebt gekocht. Hiervoor betaal je bepaalde kosten die tussen alle brokers erg kunnen verschillen.

Voordat je een broker uitkiest is het erg belangrijk dat je jezelf eerst de vraag stelt waar je precies in wilt beleggen. Is het wel mogelijk om bij de door jou uitgekozen broker te beleggen in de AEX of in het beleggingsfonds dat je hebt uitgekozen. Het kan zijn dat je graag wilt beleggen in Australische bedrijven, maar dat dit niet mogelijk is met de broker waarmee jij wilt gaan beleggen.

Nadat voor jou duidelijk is waar jouw broker aan moet voldoen, kun je beginnen met het vergelijken van de kosten die ze in rekening brengen voor het aankopen van aandelen. Dit hoeft gelukkig niet veel tijd te kosten omdat wij dit voor jou al  hebben gedaan. De vergelijking van de verschillende brokers is te vinden via deze link.

 

3. Open een rekening bij een broker

Nu voor jou duidelijk is hoe je kunt beleggen in de AEX en welke stappen je moet ondernemen is het enige wat je nog moet doen, een rekening openen bij een broker.

Mocht je nog meer informatie willen over hoe je kunt starten met beleggen, dan kun je ook altijd beginnen met onze gratis beleggingscursus. Hij bestaat uit niet meer dan 11 stappen en na de cursus begrijp je helemaal hoe je kunt starten met beleggen. Begin met de cursus beleggen via deze link.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *