Hoe beleg je in belegginsfondsen?

Je wilt gaan beleggen in beleggingsfondsen, maar je hebt nog geen idee hoe je hiermee moet gaan beginnen en hoe je goede beleggingsfondsen vindt. In dit artikel leg ik je uit waar je rekening mee moet houden, wat voor beleggingsfondsen er bestaan en hoe je er daadwerkelijk in kunt investeren. Alle onderwerpen in dit artikel zijn rechtstreeks gehaald uit onze beleggingscursus, dus zijn bepaalde dingen niet helemaal duidelijk? Klik dan op deze link en start met de volledige beleggingscursus.

Inhoud

 1. Waarom wil je jouw geld beleggen in fondsen?
 2. Verschillende beleggingsfondsen
 3. Kosten van een fonds
 4. Juiste beleggingsfondsen kiezen
 5. Hoe investeer je in een fonds
 6. Vergelijking brokers
 7. Hoeveel belasting moet je betalen?
 8. Start met beleggen

1. Waarom wil je jouw geld beleggen in fondsen?

Het is goed om te weten waarom je jouw geld wilt investeren in een beleggingsfonds. Ben je op zoek naar een veel hoger rendement op jouw vermogen of ben je op zoek naar een beleggingsfonds dat jouw vermogen rustig kan laten groeien zonder dat je er al te veel risico voor moet lopen?

De reden dat je eerst een doel voor ogen moet hebben voordat je gaat beginnen met beleggen is, omdat dit voor een groot deel bepaalt hoeveel risico je kunt nemen.

Nadat je goed voor ogen hebt wat jouw doelstellingen zijn, kun je een plan maken waarbij de kans het grootste is dat je jouw doelstellingen uiteindelijk haalt. Het maken van een uiteindelijk doel helpt je ook om je daadwerkelijk te houden aan het plan dat je zelf hebt opgezet. De meest succesvolle beleggers maken meestal eerst een goed doordacht plan en wijken hier niet meer vanaf tot dat het doel bereikt is.

Om erachter te komen hoeveel risico je kunt lopen met het beleggen van jouw geld kun je de volgende vragen aan jezelf stellen:

 1. Hoeveel rendement wil je maken met het beleggen van jouw vermogen?
 2. Wanneer heb ik mijn belegd vermogen weer nodig?
 3. In welke mate ben ik bestand tegen een harde koersdaling?

Is dit nog niet helemaal duidelijk? Deze stap staat beter uitgelegd in stap 3 van de beleggingscursus.

 

2. Verschillende beleggingsfondsen

Er is keus genoeg voor mensen die beleggen in beleggingsfondsen. Er zijn duizenden verschillende fondsen met allemaal hun eigen manier van beleggen. Om voor jezelf een goede keuzen te kunnen maken welke beleggingsfonds het beste bij jou past, is het handig eerst te weten wat voor beleggingsfondsen er bestaan.

1. Obligatiefondsen

Obligatiefondsen beleggen zoals de naam al doet vermoeden alleen in obligaties. Over het algemeen kan er worden gesteld dat obligatiefondsen slecht een klein risico met zich meebrengen. Ze beleggen in obligaties van verschillende overheden en bedrijven, waarvan zij vinden dat ze een goed rendement kunnen halen tegenover het risico dat jij daarvoor moet lopen.

2. Regiofondsen

Regiofondsen maken het voor investeerders makkelijker te investeren in bepaalde regio’s. Met bepaalde regio’s kun je denken aan fondsen die beleggen in slechts een land. De mogelijke rendementen in dit soort fondsen kunnen erg hoog zijn als het land waar je in investeert erg hard aan het groeien is. Jammer genoeg is de kans dat je te maken gaat krijgen met grote verliezen ook aanwezig bij dit soort fondsen, omdat het land waar je in investeert te maken krijgt met een recessie.

3. Fondsen voor de lange termijn

Er bestaan veel verschillende fondsen die zich grotendeels alleen richten op de groei op de lange termijn. Dit soort fondsen zijn niet uit op snelle winsten, maar investeren alleen met de gedachte dat het aandeel de komende 5 á 10 jaar hard gaat stijgen.

Fondsen die beleggen voor de lange termijn kunnen nog worden verdeeld in een paar onder categorieën. Fondsen die uitsluitend beleggen in ‘large cap’ of ‘small cap’ bedrijven en fondsen die uitsluitend beleggen in bedrijven met grote groeimogelijkheden of in bedrijven die hoge dividenden uitkeren.

Het risico dat je loopt bij dit soort fondsen is over het algemeen niet erg groot, maar er is zeker wel sprake van enig risico dat de waarde van jouw belegging soms hard onderuit kunnen gaan.

4. Sectorfondsen

Wanneer je erg geïnteresseerd bent in een bepaalde sector of denkt dat hier grote winsten te behalen zijn, dan is het mogelijk te beleggen in een sectorfonds. Sectorfondsen beleggen in bedrijven die hun geld verdienen in een bepaalde sector. Voorbeelden van verschillende sectoren zijn: de technologie sector, de gezondheidszorg sector, de oliesector, de financiële sector en de bouwsector.

Er is een grote kans dat een sectorfonds zeer hoge rendementen behaalt, omdat een bepaalde sector erg gewild kan worden onder beleggers. Jammer genoeg bestaat de kans ook dat het fonds fors in waarde daalt, omdat er een beurscorrectie plaatsvindt.

5. Internationale fondsen

Met internationale fondsen heb je de mogelijkheid te beleggen in veel verschillende landen / continenten. Door te beleggen in een fonds dat investeert in bedrijven in een ander continent, kun je het risico binnen jouw portefeuille fors verkleinen. Door te beleggen in bedrijven in een groot aantal verschillende landen kun je de impact van een landelijke recessie voor een groot deel beperken.

Er zijn veel verschillende internationale fondsen. Er zijn fondsen die over hele wereld beleggen, fondsen die beleggen in alle landen buiten het land waar je in woont, fondsen die alleen beleggen in een bepaald wereld deel en fondsen die alleen beleggen in landen met een bepaald kenmerk (zoals snelgroeiende markten).

6. Indexfondsen (ETF)

Een type fonds dat de afgelopen jaren erg in populariteit is gestegen is een indexfonds. Een indexfonds heeft als doel een index zo nauwkeurig mogelijk te volgen. Een voorbeeld hiervan is een fonds dat zo goed mogelijk probeert de AEX te spiegelen en hier niet van afwijkt. Er bestaan talloze verschillende indexfondsen die allemaal proberen een bepaalde index zo goed mogelijk te volgen.

De reden dat indexfondsen de afgelopen jaren zo veel in populariteit zijn gestegen is, omdat de kosten van dit soort fondsen bijzonder laag zijn en dat steeds meer beleggers ervan overtuigd zijn dat het onmogelijk is ieder jaar de index te blijven verslaan.

7. Hedgefondsen

Hedgefondsen zijn erop uit een zo groot mogelijke winst te behalen in een zo kort mogelijke periode. De rendementen bij dit soort fondsen zijn soms enorm groot en andere keren enorm laag. Beleggers die hun geld investeren in hedgefondsen zijn erop uit grote winsten te realiseren en houden er rekening mee dat ze soms een groot deel van hun geld kunnen verliezen.

Typerend aan hedgefondsen is dat ze zowel geld proberen te verdienen in een opgaande, als in een neergaande markt. Wat ook een belangrijk detail is, is dat de kosten van een hedgefonds meestal velen malen groter is dan bij andere soorten beleggingsfondsen.

 

3. Kosten van een fonds

De kosten die fondsen in rekening brengen bij hun klanten zijn soms moeilijk te achterhalen, omdat deze indirect worden betaald. Een andere reden dat de kosten van een fonds moeilijk te achterhalen zijn is, omdat de fondsen niet verplicht zijn alle kosten duidelijk zichtbaar te maken voor hun klanten. Om je toch een goed idee te geven van de verschillende kosten dat een fonds in rekening brengt, worden hieronder de belangrijkste kostenposten weergegeven.

Jaarlijkse kosten van een fonds (expense ratio)

De jaarlijkse kosten van een fonds kunnen onder elkaar erg verschillen. Zo zijn er fondsen die hier nog geen 0.2% per jaar voor in rekening brengen, maar ook fondsen die ieder jaar bijna 2% van jouw belegd vermogen afpakken onder het kopje ‘expense ratio’.

Onder de jaarlijkse kosten betaal je onder andere voor de fondsmanagers en andere medewerkers, de administratie en de marketing van het bedrijf. Dit zijn de kosten die niet zo zeer te maken hebben met het beleggen van jouw vermogen, maar meer met de winsten voor het bedrijf en de salarissen van het personeel.

Alle fondsen zijn verplicht de jaarlijkse kosten (ook wel expense ratio genoemd) voor iedereen inzichtelijk te maken. Dit zijn dus ook meestal de kosten die je vind op de website en die worden vergeleken met de kosten van andere fondsen.

Transactiekosten van het fonds

Beleggingsfondsen brengen elk jaar ook de transactiekosten in rekening bij de belegger. Een beleggingsfonds heeft namelijk altijd te maken met transactiekosten, als ze bepaalde aandelen aan- of verkopen. Ook onder deze kosten kunnen fondsen sterk met elkaar verschillen. Beleg je namelijk in een ‘hedgefund’ dat zeer actief de index probeert te verslaan, dan zijn er fors hogere transactiekosten, dan wanneer je belegt in een fonds dat probeert de index zo goed mogelijk te blijven volgen.

Het is erg moeilijk erachter te komen hoeveel transactiekosten beleggingsfondsen ieder jaar in rekening brengen bij hun klanten. Fondsen zijn namelijk niet verplicht deze informatie te delen.

Extra verkoopkosten

Er zijn ook fondsen die nog eens extra verkoopkosten rekenen. Deze verkoopkosten worden op een van onderstaande manieren in rekening gebracht bij de belegger. Let op! Dit geldt niet voor alle beleggingsfondsen

Front-end load

De ‘front-end load’ betaal je wanneer je een investering hebt gedaan in een fonds. Stel je doet een investering van € 5.000 en je moet hier van te voren 4% extra verkoopkosten voor betalen, dan wordt er in plaats van € 5.000, maar € 4.800 geïnvesteerd in het fonds.

Back-end load

De ‘back-end load’ betaal je pas wanneer je jouw positie in het fonds weer wilt verkopen. Dit zit alleen iets anders in elkaar, omdat het percentage dat je hier voor moet betalen ieder jaar omlaag gaat. De ‘back-end load’ begint in het eerste jaar meestal met 6% en loopt vervolgens ieder met 1% terug, totdat je na 7 jaar weer terug staat op 0%.

Aan- en verkoop kosten

Naast de kosten die je hebt van een beleggingsfonds, heb je soms ook transactiekosten vanuit jouw broker. (Dit zijn dezelfde kosten die je aan jouw broker betaalt voor het kopen van individuele aandelen) Dit is alleen niet altijd het geval, omdat sommige brokers dit gratis doen, of omdat je een rekening kunt openen bij het fonds zelf en er dus geen broker aan te pas komt.

 

4. Juiste fondsen uitkiezen

Het selecteren van de juiste beleggingsfondsen kan een behoorlijke klus zijn. Met meer dan duizend verschillende soorten beleggingsfondsen is de keuze erg groot.

Voordat je geschikte beleggingsfondsen kunt gaan selecteren, is het belangrijk dat je zelf weet naar wat voor soort beleggingsfonds je op zoek bent. Ben je op zoek naar een beleggingsfonds dat zich helemaal richt op aandelen, obligaties, valuta, onroerend goed of misschien zelfs een mix hiervan.

Nadat je dit voor jezelf hebt bepaalt, moet je gaan kiezen of je een beleggingsfonds wilt dat zich speciaal richt op een regio (bijvoorbeeld Amerika), zich speciaal richt op een sector (bijvoorbeeld de technologiesector), of zich juist alleen richt op bedrijven met een bepaalde waarde (bijvoorbeeld small cap of large cap).

Vergeet tijdens het selecteren van een beleggingsfonds nooit het risico dat je wilt/kunt lopen. Hoe erg zou je het vinden wanneer jouw beleggingen opeens 10% minder waard zouden zijn? Met behulp van deze vraag kun je verschillende fondsen bekijken en beoordelen, zodat je uiteindelijk niet een fonds uitkiest dat niet geschikt is voor jou.

Tijdens jouw zoektocht naar interessante beleggingsfondsen is het ook altijd aan te raden de kosten te vergelijken dat verschillende fondsen met zich meebrengen. Het maakt namelijk een groot verschil wanneer je een beleggingfonds hebt dat 1,5% in rekening brengt of een beleggingsfonds hebt dat maar 0,6% in rekening brengt.

Wanneer het voor jou duidelijk is in wat voor soort beleggingsfonds je wilt gaan investeren, kun je gaan beginnen met uitzoeken!


Te doen

Stap 1:

Ga op het internet op zoek naar websites die verschillende beleggingsfondsen met elkaar vergelijken. Dit kun je doen door ‘beleggingsfondsen vergelijken’ in te typen in de zoekmachine.

Stap 2:

Gebruik beleggingsfondsvergelijkingswebsites om enkele geschikte fondsen uit te kiezen, waarin je zou willen investeren. Voorbeelden van dit soort websites zijn: morningstar.nl en mfea.com.

Stap 3:

Maak aan de hand van de analyse, de rating, de kosten en prestaties van de afgelopen 10 jaar de keuze of het fonds interessant genoeg is om in te beleggen. Het beste kun je dit doen door enkele interessante fondsen in een Excel document te zetten en het vervolgens te vergelijken met bovenstaande criteria.

 

5. Hoe investeer je in het fonds?

Investeren in beleggingsfondsen kan op verschillende manieren. De meest voordelige manier is om de investering direct te doen bij het bedrijf dat het fonds beheert. Hierdoor voorkom je dat je extra kosten moet betalen aan een tussenpartij zoals een broker. Jammer genoeg is dit alleen niet mogelijk bij alle beleggingsfondsen. Er zijn maar een paar fondsen waarbij je direct kunt investeren in het fonds zelf.

Wanneer het niet mogelijk is direct te investeren in een fonds, dan moet je dit doen via een broker. Een broker maakt het voor particuliere en zakelijke beleggers mogelijk aandelen, obligaties, turbo’s, opties en beleggingsfondsen te kopen en verkopen.

Houdt er rekening mee dat het maar bij een klein aantal fondsen mogelijk is direct te investeren. Lukt het je niet om een interessant beleggingsfonds te vinden waar je direct in kunt investeren, dan is het aan te raden eerst een goede broker uit te kiezen. Het is slim eerst een goede broker uit te kiezen, omdat brokers vaak niet de mogelijkheid geven te investeren in alle beleggingsfondsen. Het kan daardoor dus voorkomen dat je een erg goed fonds hebt gevonden, maar dat je er niet in kunt investeren, omdat het fonds niet is aangesloten bij jouw broker.

Heb je er dus geen zin in eindeloos verschillende fondsen met elkaar te vergelijken, dan is het zeer verstandig jouw zoektocht te beginnen bij jouw broker en vervolgens meer informatie te halen op andere websites. (Voorbeelden van dit soort websites zijn gegeven in de vorige stap)


TE DOEN

 1. Zoek op internet het bedrijf op dat het fonds beheert dat jij interessant vind.
 2. Open een rekening / account bij het bedrijf
 3. Stort het bedrag dat je wilt investeren op de rekening
 4. Investeer het vervolgens in het door jouw uitgekozen beleggingsfonds

OF

 1. Zoek een goed broker
 2. Open een rekening / account bij de broker
 3. Zoek interessante beleggingsfondsen via de broker
 4. Verzamel meer informatie over de interessante beleggingsfondsen
 5. Stort het bedrag dat je wilt investeren op de rekening
 6. Investeer het vervolgens in het door jouw uitgekozen beleggingsfonds

 

6. Vergelijking van brokers

[table id=6 /]

Zoals je in bovenstaand tabel ziet, zijn er veel verschillende soorten brokers die zich op de Nederlandse beleggers richten. Het onderling verschil dat de brokers in rekening brengen voor het aankopen van beleggingsfondsen. is erg groot. Door alle brokers hierboven met elkaar te vergelijken, weet je zeker dat je een broker kiest die het beste bij je past.

Voor een beter overzicht over alle verschillende Nederlandse brokers, kun je het beste doorgaan naar de volgende pagina.

 

7. Hoeveel belasting moet je betalen?

Het bedrag dat je voor jouw beleggingen moet afdragen aan de belasting, wordt op precies dezelfde manier berekend als wanneer je het op een spaarrekening zou zetten. Over het geheel belegd vermogen hoef je dus maar 1,2% belasting te betalen per jaar. Stel je hebt gemiddeld een rendement van 8%, dan hoef je hier maar een heel klein gedeelte van over te dragen aan de belastingdienst.

Een uitgebreidere uitleg over hoe je belasting moet betalen als belegger, kun je vinden in stap 10 van de beleggingscursus.