Hoe beleg je in CFD’s?

Je wilt beginnen met beleggen in CFD’s, maar je hebt nog geen idee wat CFD’s precies zijn en hoe je er geld mee kunt gaan verdienen.

In dit artikel kom je te weten wat CFD’s zijn, hoe je er in kunt beleggen, welke succesvolle strategieën er zijn en wat de betrouwbare CFD brokers zijn. Voor je het weet ben jij een echte CFD trader.

Inhoud:

 1. Kenmerken van CFD’s
 2. Hoe werkt handelen in CFD’s?
 3. Voor- en nadelen van CFD’s
 4. Strategieën voor CFD beleggers
 5. Maken van een beleggingsplan
 6. Verschillende CFD brokers
 7. Hoeveel belasting moet je betalen?
 8. Meer info over CFD trading
 9. Hoe begin je met handelen in CFD’s?

1. Kenmerken van CFD’s

Definitie van CFD

CFD staat voor ‘contracts for difference’. CFD is nu een van de snelst groeiende bellegingsinstrumenten ter wereld. Zoals de naam het eigenlijk al een beetje doet vermoeden, sluit je bij een CFD, een contract af met een andere partij. Hierin gok je of het aandeel gaat stijgen of dalen en zodra er iets is gebeurd met het aandeel, ontvang je het verschil tussen de openingsprijs en de sluitingsprijs.

Minder geld nodig

Als een aandeel een waarde heeft van € 28 en je koopt hier 100 stuks van, dan moet je € 2.800 hebben om de aandelen te kunnen kopen. Wanneer je dit via een CFD platform doet, hoef je hier maar een klein gedeelte daadwerkelijk van te investeren.

Stel je wilt een positie openen met een waarde van € 2.800, dan is dit bij veel CFD brokers al mogelijk wanneer je € 140 op de beleggingsrekening hebt staan. De meeste CFD brokers geven je de mogelijkheid maar 5% van het totale aankoopbedrag in te leggen, zodat je een positie kunt openen € 2.800.

Dan kun je dus handelen met een waarde van € 2.800, terwijl je maar een investering hebt gedaan van € 140.

Contracten

Omdat je een contract afsluit met een andere partij bezit je de aandelen niet zelf. Je sluit alleen een contract af met een andere partij, waarbij staat afgesproken dat je het verschil krijgt van de openingskoers en de sluitingskoers. Omdat je de aandelen dus niet daadwerkelijk bezit zal je geen dividend ontvangen dat het bedrijf aan zijn aandeelhouders uitkeert.

Korte duur (daytrading)

Posities op CFD’s zijn van korte duur, omdat de winsten en verliezen erg hard kunnen oplopen. Beleggen in CFD’s wordt meestal in verband gebracht met ‘daytrading’, omdat de risico’s te groot zijn om deze posities voor meerdere dagen aan te houden. Een andere reden dat er vaak voor ‘daytrading’ wordt gekozen is, dat de CFD broker extra kosten in rekening brengt wanneer je een positie meerdere dagen aanhoudt.

Je kunt altijd short gaan

‘Short’ betekent dat je winst maakt wanneer de waarde van het aandeel naar beneden gaat. Je kunt bij een CFD broker dus niet alleen inspelen op waarde toename van een bedrijf, maar ook op waarde vermindering van een bedrijf. Stel je gaat ‘short’ op een aandeel dat € 50 waard is en je verkoopt de positie wanneer het aandeel nog maar € 48 waard is, dan heb je een winst van € 2. Vergeet dus niet dat je geld verliest wanneer de waarde van het aandeel toch omhoog gaat. Als het aandeel van € 50 omhoog gaat naar € 52, dan zal dit resulteren in een verlies van € 2. Het is dus ook altijd mogelijk dat je geld verliest met beleggen in CFD’s.

2. Hoe werkt handelen in CFD’s

Het afsluiten van een ‘contracts for difference’ is niet mogelijk bij banken. Om te kunnen handelen met CFD’s moet je een account aanmaken bij een CFD broker. De keuze tussen verschillende CFD platformen wordt ieder jaar groter, omdat er steeds meer mensen zijn die willen beginnen met beleggen in CFD’s

Stel je verwacht dat het aandeel van Apple de komende uren/dagen hard gaat stijgen, dan sluit je een contract af waarbij je speculeert dat het aandeel in waarde gaat stijgen. Op het moment dat je het contract wilt afsluiten heeft het aandeel een waarde van € 100. In het contract spreek je af dat je een aankoop wil doen van 1.000 aandelen, wat uiteindelijk een waarde heeft van € 100.000.

Het mooie aan het handelen in CFD’s is dat je deze € 100.000 niet echt hoeft te investeren / bezitten. Bij een CFD broker hoef je hier maar 2% tot 5% van de totale waarde in te investeren. In dit voorbeeld hoef je dus maar € 5.000 in te leggen om een contract af te kunnen sluiten met een waarde van € 100.000.

Stel de aandelen van Apple zijn in 2 dagen tijd van $ 100 naar $ 100,50 gegaan, dan heb je een winst gemaakt van $ 500 (€ 0.50 x 1000 = $ 500). Het rendement op jouw CFD belegging is dus 10% ($ 500 van $ 5.000 = 10%), terwijl je op een gewone belegging maar een rendement had gemaakt van 0.5%. Stel het aandeel van Apple zou van $ 100 naar $ 99,50, dan verlies je dus $ 500.

3. Voor- en nadelen van beleggen in CFD’s

Beleggen in CFD’s is een vak apart. Het risico dat je loopt is veel groter, maar de mogelijkheden dat beleggen in CFD’s met zich meebrengen zorgen er ook voor dat je geheel nieuwe strategieën kunt bedenken.

Voordat je gaat beginnen met beleggen in CFD’s is het belangrijk om te weten wat de verschillende mogelijkheden zijn van dit beleggingsinstrument, waar je in kunt beleggen en waar je rekening mee moet houden?

Hieronder vind je enkele voor- en nadelen van CFD trading.

Voordelen

1. Veel grotere winsten

Een van de voordelen van het beleggen in CFD’s is dat je er een mooi inkomen aan kunt overhouden. Wil je dit voor elkaar krijgen met het handelen in aandelen, dan heb je toch wel bijna € 1.000.000 nodig. Met handelen in CFD’s is dit al mogelijk vanaf zo’n € 10.000.

2. Niet veel geld nodig

Vanaf een klein bedrag is het al interessant om te beleggen in CFD’s. Je kunt bij de meeste CFD brokers al een account aanmaken vanaf € 100. Omdat je bij een CFD broker een contract kan afsluiten met een waarde van € 5.000 met een inleg van € 100, kan er relatief gezien al een interessant rendement worden gehaald met een klein bedrag.

3. Veel beleggingsmogelijkheden

CFD brokers geven je de mogelijkheid te beleggen in een groot aantal verschillende beleggingscategorieën. Het is mogelijk te beleggen in grondstoffen, indexen, virtuele valuta en nog veel meer.

4. Geen schulden kunnen krijgen

Omdat je kunt beleggen met geld dat je niet hebt, denken de meeste mensen dat ze ook in het rood kunnen staan bij hun CFD broker. Dit is bij bijna alle brokers gelukkig niet het geval, omdat de broker jouw positie automatisch verkoopt wanneer je geen geld meer op jouw beleggingsrekening hebt staan.

Zoals in het voorbeeld hierboven had de broker dus een onderpand van € 100 bij een belegging van € 5.000. Zodra het aandeel dus zo ver had gezakt, dat je € 100 had verloren, had de broker het contract direct verkocht.

Hierdoor kun je dus nooit, meer geld verliezen dan dat je zelf hebt ingezet.

5. Weinig transactiekosten

Voor het afsluiten van een contract hoeven er geen transactiekosten worden betaald. Daarom zijn de kosten voor het beleggen in CFD’s veel minder hoog dan de kosten voor het beleggen in aandelen.

Voor het afsluiten van een contract bij een CFD broker komen er geen tussenpartijen aan te pas (brokers), terwijl dit bij het kopen en verkopen van aandelen wel het geval is. Je sluit een CFD contact direct af bij de broker, waardoor je hier (bijna) geen kosten over hoeft te betalen.

6. Veel mogelijkheden om ‘short’ te gaan

Bij CFD brokers is het mogelijk om in alles ‘short’ te gaan. Bij het handelen in aandelen zijn er beperkingen opgelegd in ‘short’ gaan. Dit is gelukkig niet het geval bij CFD’s, waardoor je veel meer beleggingsmogelijkheden krijgt.

Nadelen

1. Veel grotere verliezen

Beleggen in CFD’s brengt een veel groter risico met zich mee dan beleggen in aandelen. Met CFD’s beleg je namelijk altijd met een ‘margin’. ‘Margin’ is het bedrag dat je moet inleggen om een contract af te kunnen sluiten met een veel hogere waarde.

Voorbeeld: Je hebt € 100 ingelegd en een contract afgesloten ter waarde van € 5.000. Jouw ‘margin’ is in dit geval € 100 of anders gezegd 2% van de totale waarde. De kans dat je hiermee jouw volledige inleg verliest is dus vele malen groter, dan wanneer je zonder een margin belegt. Aan de andere kant zorgt een ‘margin’ er ook voor dat je veel grotere winsten kunt maken.

2. Extra commissies betalen

Doordat je met geld belegt dat niet daadwerkelijk van jou is, moet je hier extra rente / commissies over betalen. Elk contract dat je afsluit bij een CFD broker begin je dus al met een verlies. Hierdoor wordt het voor CFD beleggers een stuk moeilijker uiteindelijk winst te gaan maken.

3. Geen echte aandelen

Omdat je bij CFD’s niet belegd in echte aandelen, krijg je hier dus ook niet de voordelen van een echt aandeel. Een CFD zal dus nooit dividend uitkeren of stemrecht geven in een bedrijf. Ben je hier wel naar op zoek? Dan is CFD beleggen niks voor jou.

4. Strategieën voor CFD beleggers

Voor het beleggen in CFD’s kun je gebruik maken van verschillende strategieën.

Hieronder vind je de meest gebruikte strategieën onder CFD beleggers. Hierna kun je zelf de keuze maken welke strategie het beste bij jou past.

1. Scalping

Beleggers die de CFD strategie ‘scalping’ gebruiken om winst te maken op de aandelenmarkt, zoeken naar kleine verschillen tussen de bied- en de vraagprijs en proberen hier binnen enkele minuten een winst mee te behalen.

Het is belangrijk dat een belegger die deze strategie gebruikt een hoog concentratieniveau heeft en dit voor een lange tijd kan vasthouden. Er moet namelijk continu worden gezocht naar kleine verschillen in de bied- en vraagprijs, waardoor er kleine winsten kunnen worden behaald.

Bij scalping wordt er meestal gebruik gemaakt van veel geleend geld, omdat de winsten anders niet interessant zijn.

De meeste brokers staan deze manier van beleggen niet toe. Check bij jouw broker om erachter te komen of ze dit toestaan.

2. Nieuws volgen

Het inspelen op goed of slecht nieuws over de financiële markt is ook een veelgebruikte beleggingsstrategie voor beleggers.

Het laatste nieuws wordt op de voet gevolgd en de belegger speelt zo snel mogelijk in op het nieuws dat voor grote veranderingen kan zorgen op de beurs. Wat zeer belangrijk is voor beleggers die handelen op basis van het nieuws, is dat ze voortdurend op de hoogte zijn van de nieuwste ontwikkelingen en hier vervolgens zeer snel op reageren.

Wanneer het 15 á 30 minuten duurt voordat je belangrijk nieuws leest, verlies je al een zeer groot percentage van het mogelijk te behalen rendement.

3. Patronen vinden

Wanneer je goed bent in het vinden van een patroon van een aandeel, kan dit zeer winstgevend zijn voor een CFD trader. Jammer genoeg is dit alleen moeilijker dan dat het lijkt.

Als eerst moet je patronen vinden waar je op moet kunnen inspelen voor op de korte termijn. Dit is erg lastig, omdat je al snel gaat merken dat de meeste patronen zichzelf niet altijd blijven herhalen.

Er zijn heel veel factoren die meespelen in het vormen van een prijs van een aandeel: Beleggerssentiment, kwartaalrapporten, het nieuws, vooruitzichten, gehele economie, etc.

De meeste beleggers die geld proberen te verdienen met het inspelen op bepaalde patronen, moeten elke week controleren of de patronen nog werken en elke dag analyseren of het nu de tijd is om een positie te openen.

4. Trend volgen

De trend volgen van een bepaald aandeel is een van de makkelijkere CFD beleggingsstrategieën.

Voor het volgen van een bepaalde trend op de aandelenmarkt hoeft in verhouding met de andere strategieën minder tijd worden gestoken in het onderzoeken van bepaalde bedrijven.

Bij deze strategie ga je er vanuit dat de prijzen van een bepaalde sector / bedrijf de komende weken doorgaat met stijgen of dalen. Het volgen van een bepaalde trend is meestal een strategie voor de wat langere termijn.

Dit betekent dus dat je een grotere ‘margin’ (minder geleend geld) nodig hebt, omdat de kans anders te groot is dat je jouw volledige inleg kwijtraakt.

5. Alles of niks

Dit is een zeer risicovolle CFD strategie. Deze strategie houdt in dat je geld wilt gaan verdienen door te speculeren wat er kan gaan gebeuren waardoor een bepaald aandeel hard zal stijgen of dalen.

Een voorbeeld hiervan is, je opent voordat het Brexit referendum heeft plaatsgevonden een positie, waarin je wilt profiteren van hard kelderende aandelen in Engeland. Je wacht vervolgens tot dat de uitslag van het referendum bekend is en je profiteert vervolgens van zeer hoge rendementen. Vergeet niet dat hier ook veel geld mee verloren kan gaan!

Het is dus belangrijk dat je bij deze beleggingsstrategie het niet erg vindt er meerdere keren naast te zitten, want dit zal zeker meerdere keren voorkomen wanneer je deze strategie toepast.

5. Maken van een beleggingsplan

Het maken van een plan voordat je gaat beginnen met beleggen is erg belangrijk. Dit doe je niet alleen bij CFD trading, maar bij alle vormen van beleggen.

Voor elk beleggingsplan moet er altijd eerst worden gekeken naar het profiel van de belegger, met hoeveel geld je wilt beleggen, hoeveel risico je kan lopen en wat de beleggingsdoelstellingen zijn?

Nadat het beleggersprofiel goed in kaart is gebracht kan er verder worden gegaan met het ontwikkelen van het beleggingsplan. Je kiest jouw beleggingsstrategie uit, schrijft op hoe je jouw risico’s wilt beperken en wanneer je jouw posities verkoopt.

Wanneer je eenmaal een beleggingsplan hebt gemaakt dat werkt, is beleggen in CFD’s niet meer zo moeilijk. Je hoeft alleen maar te doen wat er in je beleggingsplan staat en om de zoveel tijd te evalueren of het plan nog steeds werkt.

Hieronder vind je de onderwerpen die je moet behandelen in jouw beleggingsplan. Voor meer uitleg over de verschillende onderwerpen kun je naar stap 7 van de beleggingscursus gaan.  

 1. Hoeveel geld wil je gaan beleggen?
 2. Hoeveel risico kun je lopen?
 3. Wat zijn je doelstellingen?
 4. Wanneer ga je aandelen kopen?
 5. Hoe beperk je de risico’s beperken?
 6. Wat voor Stop-loss ga je gebruiken?

6. Verschillende CFD brokers

Om te kunnen beleggen in CFD’s heb je een broker nodig waarbij je dit soort contracten kunt afsluiten. Het uitkiezen van de beste CFD broker is tegenwoordig een stuk moeilijker geworden, omdat de brokers elkaar stevig beconcurreren.

De verschillen tussen tussen alle CFD brokers zijn niet meer zo groot. Om je toch een stapje verder te helpen heb ik hieronder een tabel gemaakt dat je moet helpen met het uitkiezen van de juiste CFD broker.

Vergelijkingstabel CFD brokers

CFD Brokers In welke CFD's kun je in beleggen? Gebruiksgemak platform Klantenservice Demo account Meer informatie
Aandelen
Cryptovaluta
Grondstoffen
Indices
Valuta
24-5 Nederlandse klantenservice

Aandelen
Cryptovaluta
Grondstoffen
Indices
Valuta
24-7 Engelse klantenservice

76.4% van de retailbeleggers verliest geld met CFD's
Aandelen
Cryptovaluta
Grondstoffen
Indices
Valuta
24-5 Engelse klantenservice

7. Hoeveel belasting moet je betalen?

De belasting dat betaalt moet worden over de winsten van CFD trading zijn niet erg hoog. De enige belastingen die je moet betalen is de vermogensbelasting.

Het bedrag dat je voor jouw beleggingen moet afdragen aan de belasting, wordt op precies dezelfde manier berekend als wanneer je het op een spaarrekening zou zetten.

Over het geld dat je belegt in CFD’s hoef je dus maar 1,2% belasting te betalen per jaar.

8. Meer info over CFD trading

Nu je weet hoe je kunt starten met beleggen in CFD’s raden we je niet aan meteen te beginnen met een echt CFD account. Het is belangrijk dat je eerst een goed plan opzet. Dit plan kun je het beste gaan maken met behulp van een demo account, omdat je er dan geen geld mee kunt verliezen.

Is het voor jou nog niet helemaal duidelijk hoe CFD’s werken? Start dan met de gratis CFD beleggingscursus.

9. Hoe begin je met handelen in CFD’s?

Stap 1:

Je kunt starten met handelen in CFD’s door een account aan te maken bij een CFD broker. Via de link hieronder kun je een demo account maken bij Plus500, zodat je jouw beleggingsvaardigheden eerst kunt oefenen voordat je het met echt geld gaat proberen.

Start met een demo account

CFD Service. 76.4% verliezen geld

Stap 2:

Maak een beleggingsplan waarmee jij denkt veel geld te gaan verdienen.

Stap 3:

Test jouw beleggingsplan en krijg het vertrouwen dat het volgen van jouw plan uiteindelijk veel winst moet gaan opleveren.

Stap 4:

Houdt er rekening mee hoeveel risico je loopt en beleg nooit met geld dat je niet kunt missen!

Stap 5:

Open een echt account en start met beleggen in CFD’s.

Open een echt account

Ik moet hier wel bij vermelden dat 76.4% van de retailbeleggers verlies lijdt op de handel in CFD’s met deze aanbieder. Het is belangrijk dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *