Hoe beleg je in olie?

Beleggen in olie is net iets anders dan beleggen in aandelen en obligaties. De meest directe manier van beleggen in olie is door vaten olie in te kopen en ze bewaren tot de prijs flink gestegen is. Jammer genoeg is dit voor de meeste mensen niet mogelijk en is deze manier van beleggen ook niet erg gemakkelijk. Hieronder geef ik je 3 mogelijkheden in hoe je kunt beleggen in olie, zodat je zelf de keuze kunt maken welke van de 3 manieren het beste bij jou past.

 

Beleg in verschillende oliebedrijven

Op deze manier volg je niet exact de olieprijs, maar beleg je in bedrijven waar de olieprijs een grote invloed heeft op het bedrijfsresultaat. De prijs van olie speelt op deze manier van beleggen zeker een grote rol, maar oliebedrijven zijn van meer afhankelijk dan alleen de olieprijs.

Oliebedrijven zijn namelijk ook afhankelijk van de politiek en de olievoorraden die in de grond zitten op een bepaalde plek. Doordat een oliebedrijf van veel meer afhankelijk is dan alleen de olieprijs, is het voor de meeste beleggers niet interessant om in oliebedrijven te beleggen wanneer ze de olieprijs willen volgen. Wil je de olieprijs zo goed mogelijk volgen? Dan kun je het beste kiezen voor een van de onderstaande manieren.

Weet je niet hoe je kunt beleggen in bedrijven? Lees dan het artikel Hoe start je met beleggen en beleg vandaag nog in jouw eerste bedrijven.

 

Beleg in olie ETF’s

Een van de makkelijkste manieren van beleggen in olie is door middel van een ETF. Een ETF is een beleggingsfonds dat er op gericht is zo goed mogelijk een bepaalde index te blijven volgen. Een olie ETF is er dus meestal op gericht zo goed mogelijk de olieprijs te blijven volgen, zonder dat daar hoge kosten in rekening voor worden gebracht.

Het voordeel van een ETF is dat je bijna geen tijd hoeft te steken in het uitkiezen van de bedrijven waar je in wilt beleggen. Het enige wat je hoeft te doen is op zoek te naar een geschikt ETF en er vervolgens je geld in te investeren. Waar je wel rekening mee moet houden is dat er veel verschillende soorten ETF’s bestaan en dat ze allemaal een ander doel kunnen hebben. Het is belangrijk dat je zeker weet dat jouw ETF hetzelfde doel heeft als dat jij hebt, zodat je niet opeens risico’s loopt die je van te voren niet voorzien had.

Heb je geen idee hoe je de verschillende ETF’s met elkaar kunt vergelijken? Lees dan dit artikel en krijg stap voor stap uitgelegd hoe je dit kunt doen.

 

Beleg in olie futures

Het kopen van olie futures is een van de beste manieren om de olieprijs zo goed mogelijk te blijven volgen. Met een future koop je namelijk het recht om een bepaalde hoeveelheid olie in te kopen tegen vastgestelde prijs. Op deze manier kun je een flinke winst pakken op de ontwikkelingen van de olieprijs.

Voordat je begint met het beleggen in futures is het belangrijk dat je weet dat hier hoge risico’s aan verbonden zijn. Met futures moet je namelijk 2 keer gelijk hebben. Als eerst met het bepalen van de prijs en als tweede met het bepalen van de tijd. De kans dat een future uiteindelijk geld op gaat leveren is behoorlijk klein en de kans dat je er geld op gaat verliezen is dus behoorlijk groot.

Beleggen in olie futures raad ik dus eigenlijk alleen aan doorgewinterde beleggers aan die precies weten wat ze doen. Olie futures worden in de meeste gevallen ook alleen gebruikt door bedrijven die erg afhankelijk zijn van de olieprijs zoals vliegmaatschappijen. Op deze manier zorgen ze ervoor dat ze minder afhankelijk zijn van de fluctuerende olieprijs.

Een voorbeeld van waar olie futures worden verhandeld is een commodity exchange zoals de New York Mercantile Exchange.

 

Conclusie

De meest geschikte manier van het volgen van de olieprijs is met behulp van een olie ETF. Een olie ETF maakt het erg gemakkelijk de olieprijs goed te kunnen volgen, zonder dat je daarvoor ook echt olie hoeft in te kopen. Heb je zelf nog andere ideeën over hoe je kunt beleggen in olie? Laat hieronder dan een reactie achter.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *