Hoe beleg je in opties?

Op een of andere manier heb je interesse gekregen in het beleggen in opties en je wilt nu graag weten hoe je hiermee kunt beginnen.

Waarschijnlijk heb je te horen gekregen dat er veel geld valt te verdienen in opties en wil je, je hier daarom verder in gaan verdiepen.

Het beleggen van jouw geld in opties is niet erg lastig, maar er echt succesvol in worden is toch iets anders.

Ben je alleen geïnteresseerd in hoe je jouw eerste optie contracten aan kunt kopen?

Ga dan helemaal naar het einde van dit artikel of klik op deze link.

Wil je toch wat meer te weten komen over hoe opties precies werken? Lees dan het hele artikel door, zodat je een goede basis hebt voor het kopen en verkopen van verschillende optie contracten.

1: Wat is een optie?

Een optie is een beleggingsproduct waarmee je een tijdelijk recht krijgt de onderliggende waarde te kopen of verkopen voor een eerder vastgestelde prijs. 

Waarschijnlijk zegt je dit nog niet heel veel, dus ik zal het op een wat makkelijkere manier uitleggen.

Met een optie kun je inspelen op prijsstijgingen en prijsdalingen zonder dat je ook maar een enkel aandeel hoeft te bezitten.

Hoe kan dit?

Wanneer je een call optie koopt spreek je met de tegenpartij van te voren 4 dingen af. Wat is de onderliggende waarde (bijvoorbeeld 100 aandelen Apple), Wanneer loopt de optie af (bijvoorbeeld 1 maand), voor welke prijs je het aandeel in de toekomst mag kopen (bijvoorbeeld € 170) en hoeveel kosten er in rekening worden gebracht voor het sluiten van het optie contract (bijvoorbeeld € 500).

Nadat beide partijen akkoord zijn gegaan met het bovenstaande contract heb je 1 maand de tijd om 100 aandelen Apple te kopen voor de prijs dat je hebt afgesproken (dus € 170).

Duur van een optiecontract

Mocht de aandelenprijs van Apple binnen deze maand omhoog schieten tot € 200, dan heb je € 30 winst per aandeel (minus de kosten voor het afsluiten van de optie natuurlijk).

Klinkt dit logisch?

Het aandeel van Apple is binnen 1 maand € 50 omhoog geschoten en je pakt maar een winst van € 30 per aandeel?

De reden is: Tijdens het afsluiten van het contract heb je afgesproken dat je € 170 moet betalen voor elk aandeel dat je koopt. Over de eerste stijging van € 20, verdien je dus nog helemaal niks.

Pas nadat het aandeel de € 170 voorbij gaat, ga je pas geld verdienen met jouw optie contract.

Waarom zou je dan ooit willen beleggen in opties?

Het grote voordeel van opties is dat je zelf geen aandelen in bezit hoeft te hebben om te profiteren van stijgingen op de beurs.

Je hoeft in bovenstaand voorbeeld dus alleen de kosten voor het afsluiten van het contract te betalen en je kunt al profiteren van stijgingen op de beurs van Apple.

Wanneer je echt 100 aandelen Apple had moeten aankopen ter waarde van € 150, dan had je daar € 15.000 in moeten steken.

Nu koop je een optie contract van 100 aandelen Apple voor een bedrag van € 500.

Dat is dus slechts een fractie van wat je had moeten betalen als je de aandelen echt had willen bezitten.

De rendementen bij opties kunnen dus vele malen hoger liggen, maar de kans dat het ook echt gaat lukken is vele malen kleiner, omdat het aandeel eerst nog € 20 moet stijgen voordat je winst gaat maken.

2: Verschillende type opties

Er zijn 2 verschillende opties, een call optie en een put optie. Lees de 2 voorbeelden van een projectontwikkelingsbedrijf hieronder om een beter inzicht te krijgen in wanneer je een bepaalde optie kunt gebruiken.

Wat is een call optie?

Stel je voor een projectontwikkelaar wilt in de toekomst ergens een groot stuk land kopen om er op te kunnen bouwen.

Hij heeft al de perfecte plek gevonden, maar hij weet nog niet of hij hier op mag gaan bouwen, omdat hij hier eerst toestemming voor moet krijgen van de gemeente.

Hij zou het stuk land al kunnen kopen voordat hij de toestemming heeft gekregen, maar wanneer de gemeente niet akkoord gaat met zijn plannen dan heeft hij het stuk land voor niks gekocht.

Natuurlijk kan hij ook wachten met zijn aankoop tot dat hij eindelijk zijn toestemming heeft gekregen, maar dan is de waarde van het stuk land veel groter geworden door de toestemming van de gemeente, waardoor ze veel te veel geld moeten betalen voor het kopen van het stuk land.

De projectontwikkelaar besluit dus een call optie af te sluiten met de eigenaar voor € 500.000 (waarde van het stuk land) voor de komende 3 jaar.

Hoe koop je een call optie?

De projectontwikkelaar besluit dus een call optie af te sluiten met de eigenaar voor € 500.000 (waarde van het stuk land) voor de komende 3 jaar.

De eigenaar van het stuk land geeft deze call optie natuurlijk niet gratis weg, dus de projectontwikkelaar moet € 20.000 betalen aan de eigenaar om dit kooprecht de komende 3 jaar te krijgen.

Nadat er 2 jaar voorbij zijn gegaan krijgt de projectontwikkelaar eindelijk te horen dat er gebouwd mag worden op het stuk land. Hij kiest er dus voor de call optie te gebruiken en het land te kopen voor de afgesproken € 500.000.

De landeigenaar is door het contract verplicht het land te verkopen voor deze prijs, ook al is de waarde van dit land meer dan verdubbeld in deze tijd.

Het had namelijk ook voor kunnen komen dat de projectontwikkelaar geen toestemming had gekregen en dus niks meer had aan de optie. In dit geval was hij dus € 20.000 kwijt geweest.

Wat is een put optie?

Het is aan de andere kant ook mogelijk een put optie te kopen.

Stel het bedrijf van de projectontwikkelaar bezit veel aandelen in de Amerikaanse markt en ze zijn bang dat er een recessie gaat uitbreken in de komende 2 jaar.

In dit geval kunnen ze 2 dingen doen.

Of alle aandelen verkopen en geen kans meer maken op een hoger rendement, of een put optie afsluiten.

Het bedrijf heeft ervoor gekozen een put optie af te sluiten dat de tegenpartij verplicht de aandelen te kopen voor een vastgesteld bedrag (Bedrag is bijvoorbeeld 80% van de actuele waard).

De optie die ze afsluiten blijft voor 2 jaar geldig en voor het krijgen van dit recht betalen ze de tegenpartij een bepaald bedrag.

Je kunt een put optie dus een beetje zien als een verzekering voor jouw belegd vermogen.

Stel de aandelen zakken na 1 jaar 40% in waarde dan kan het bedrijf gebruik maken van de optie, zodat ze uiteindelijk niet meer dan 20% hebben verloren op hun belegd vermogen.

Net zoals bij een call optie heb je niks aan een put optie, wanneer de tijd is verstreken en de vastgestelde waarde niet is gehaald.

3: Hoe lees je een optietabel?

Voordat je kunt beleggen in opties is het van belang dat je wel een optietabel kunt lezen. Hieronder zie je een voorbeeld van een optietabel van Yahoo Finance met daaronder de uitleg van de belangrijkste informatie.

Beleggen in opties

Symbol: Hier staat het bedrijf of de index aangegeven dat als onderliggende waarde geld voor de optie

Option: Als eerst zie je wanneer de optie afloopt JUN 17. Daarna zie je de strike price 26, dat staat voor wanneer de optie geld begint waard te worden. Als laatst zie je of Call of Put staan wat inhoudt wat voor optie het is.

Change: Staat voor het verschil van wat de optie nu waard is en wat de optie waard was aan het einde van de vorige handelsdag.

% Change: Hetzelfde als Change maar dan staat het verschil weergegeven in procenten van de totale waarde van de optie.

Volume: Laat weten hoeveel contracten er zijn verhandeld. Over het algemeen betekent een hogere volume een kleiner verschil tussen de bied en vraagprijs, waardoor je minder kosten hoeft te betalen.

Open interest: Het aantal contracten dat nog geen wederpartij heeft.

Bid: De prijs dat wordt geboden voor het kopen van een optie

Ask: De prijs dat wordt gevraagd voor het verkopen van een optie.

Hiernaast zijn er nog enkele andere begrippen die je wellicht wilt begrijpen, voordat je overgaat tot het aankopen van opties. Begrippen zoals Delta, Gamma, Vega en Theta worden in dit artikel erg goed uitgelegd.

4: Waar kun je opties kopen?

Opties zijn net zoals aandelen te koop via een online broker.

Wat is een broker?

Een broker helpt jou met het kopen en verkopen van jouw aandelen. Ze zijn de tussenpartij voor het ruilen van aandelencertificaten.

De meeste startende beleggers steken geen tijd in het uitkiezen van de beste broker.

Ze beginnen vaak gewoon bij de bank waar ze al een rekening hebben geopend.

Dit is in de meeste gevallen alleen niet de beste keuze.

Brokers brengen namelijk kosten in rekening voor het kopen en verkopen van aandelen.

Op deze manier kunnen brokers een groot deel van jouw rendement afpakken!

Zie de tabel hieronder om de goedkoopste broker te vinden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *