Hoe beleg je in vastgoed?

Beleggen in vastgoed is een van de oudste methoden om een hoger rendement te behalen op jouw vermogen. Vastgoed kan goed helpen met het spreiden van jouw portefeuille en het ontwijken van de schommelingen op de beurs.

In dit artikel beantwoord ik de vraag ‘Hoe beleg je in vastgoed‘ en geef ik je verschillende manieren waarop je kunt investeren in onroerend goed.

  1. Hoe start je met investeren in vastgoed?
  2. Verschillende manieren
  3. Risico’s in vastgoed
  4. Tips voor beleggen in vastgoed

1. Hoe start je met beleggen in vastgoed?

Het moeilijkste met beleggen in vastgoed is erachter komen hoe je ermee kunt starten. Met de onderstaande 6 stappen wordt dit hopelijk een stuk duidelijker.

1. Bepaal hoeveel tijd en geld je wilt steken in jouw belegging

2. Hoeveel geld wil je investeren in vastgoed? Heb je een budget van € 1.000 of een budget van € 100.000?

3. Onderzoek op welke manieren je kunt beleggen in vastgoed en welke voor jou interessant zijn. Verderop in het artikel gaan we hier verder op in.

4. Kies de manier van beleggen dat het beste bij jou past. Houdt rekening met hoeveel tijd je er in wilt steken en hoeveel geld je er in wilt investeren.

5. Zorg voor een grote buffer, omdat het direct aankopen van een huis soms voor onverwachte kosten kunnen zorgen.

6. Wees voorbereid op moeilijke tijden. Alle investeringen kennen tegenslagen. Verdiep je eerst dus goed in de belegging, zodat de tegenslag er niet voor zorgt dat je al jouw geld kwijtraakt.

 

2. Verschillende manieren

Er zijn verschillende opties wanneer je wilt beleggen in vastgoed. Er zijn opties die alleen interessant zijn voor mensen met een groot vermogen, maar ook opties die interessant zijn voor mensen met een veel kleiner vermogen. Een ander belangrijk criteriapunt is de tijd die je wilt steken in jouw belegging. Het kost namelijk veel meer tijd vastgoed zelf te bezitten en vervolgens weer te verhuren, dan investeren in een beleggingsfonds. Hieronder vind je alle mogelijkheden waarop je kunt beleggen in vastgoed.

 

Verhuren

Een van de meest bekende manieren van beleggen in vastgoed is verhuren. Je koopt een huis en verhuurt het vervolgens door aan iemand anders. De verhuurder is verantwoordelijk voor het betalen van de hypotheek en het onderhouden van het huis.

In de meeste gevallen kan de verhuurder het bedrag vragen wat hij kwijt is aan het onderhoud van het huis en het afbetalen van de hypotheek. Op deze manier maakt hij de eerste jaren geen winst, maar wordt de hypotheek van het huis ieder jaar kleiner wat hij uiteindelijk kan zien als winst.

Verhuurders verdienen meestal niet alleen aan het afbetalen van de hypotheek, maar ook aan de stijgende huizenprijzen. Met een beetje geluk kan de verhuurder zijn huis na 10 jaar doorverkopen met een mooie winst.

 

Handelen in vastgoed

Het verhuren van een huis is meestal een belegging voor de lange termijn. Handelen in vastgoed is daarentegen meer een belegging voor de korte termijn.

Iemand die handelt in vastgoed koopt meestal alleen huizen die zeer ondergewaardeerd zijn of huizen die waarschijnlijk erg gewild worden.

Dit is een van de meest tijdrovende manieren om geld te verdienen in vastgoed, omdat het erg lang duurt voordat je een geschikt huis hebt gevonden. Je moet namelijk een huis vinden waarvan je zeker weet dat je hem voor meer geld kan verkopen.

Handelen in vastgoed wordt meestal niet gedaan door mensen die wat extra geld willen verdienen op hun vermogen. Wil je hiermee beginnen? Weet dan dat je veel geduld moet hebben en er veel tijd in moet gaan steken.

 

Beleggen in vastgoedbedrijven

Het is ook mogelijk te beleggen in vastgoed zonder daarbij directe eigenaar te worden van het onroerend goed. Je kunt namelijk ook beleggen in vastgoedbedrijven.

Er zijn veel verschillende vastgoedbedrijven gevestigd op de beurs waar iedereen in kan beleggen. Voorbeelden van dit soort bedrijven zijn Gazit-Globe en Redwoodtrust. Gazit-Globe investeert voornamelijk in winkelcentra en verhuurt deze vervolgens door aan bedrijven. Op deze manier hoef je je geen zorgen te maken over jouw vastgoed en hoef je alleen te keuze te maken in welke bedrijven je wilt beleggen.

Het voordeel hiervan is dat je er veel minder tijd in hoeft te steken en dat je jouw aandelen veel sneller kunt verkopen. Het nadeel is dat je niet direct eigenaar bent van het onroerend goed en dat je ook geen gebruik kunt maken van een hypotheek. Het is dus een stuk moeilijker om met meer geld te beleggen dan dat je daadwerkelijk bezit.

 

Beleggen in beleggingsfondsen

Kun je niet kiezen in welke vastgoedbedrijven je wilt beleggen? Dan kun je er ook voor kiezen te investeren in een beleggingsfonds. Een beleggingsfonds maakt voor jou al de selectie in welke vastgoedbedrijven je belegt en het enige wat je hoeft te doen is jouw geld overmaken naar het fonds.

Ben je nog niet helemaal bekend met wat een beleggingsfonds is? Ga dan naar het artikel Beleggen in beleggingsfondsen en kom er alles over te weten.

Het voordeel van een beleggingsfonds is dat je portfolio een stuk beter gespreid is, maar hoe betaal je wel bepaalde kosten voor. Vastgoed beleggingsfondsen beleggen meestal ook in ‘Reits’. Zie hieronder wat dat betekent en hoe je hier zelf ook in kunt beleggen.

 

Reit

Reit staat voor Real Estate Investment Trust. Je kunt het zien als een soort van beleggingsfonds, maar het geld dat hierin is geïnvesteerd wordt grotendeel direct belegt in vastgoed.

Het verschil tussen een Reit en een beleggingsfonds is dat een Reit in aanmerking komt voor een andere belastingsvorm. Een Reit hoeft namelijk geen vennootschapsbelasting te betalen, wanneer het minimaal 90% van zijn winst uitkeert aan zijn aandeelhouders.

Een Reit is belastingtechnisch dus veel interessanter, omdat er geen vennootschapsbelasting hoeft te worden betaald en alleen een dividendbelasting.

Het is mogelijk te beleggen in een beursgenoteerde Reit, een Reit in de vorm van een beleggingsfonds of een privé Reit. 2 voorbeelden van beursgenoteerde Reits zijn: ‘Government Properties Income Trust’ en ‘EPR properties’.

 

3. Risico’s in vastgoed

Aangezien elke vorm van beleggen een risico met zich mee brengt, is dit ook zo met beleggen in vastgoed. Het risico dat beleggen in vastgoedbedrijven, beleggingsfondsen en Reits met zich meebrengen kun je vergelijken met het beleggen in aandelen. Vastgoed kent iets minder schommelingen in waarde waardoor het iets minder risicovol is.

Handelen in vastgoed en het verhuren van vastgoed is daarentegen een ander verhaal. De meeste verhuurders kopen namelijk een huis met een hypotheek. Dit betekent dus dat je met geld belegt dat niet van jou is. Mocht er dus iets gebeuren met het huis of met jouw financiële situatie, dan is het mogelijk dat je al jouw geld verliest.

Je kunt dit risico natuurlijk ook verkleinen door een veel kleinere hypotheek af te sluiten of zelfs geen hypotheek, maar het rendement dat je dan maakt is een stuk kleiner. Stel je hebt € 100.000 dat je wilt investeren in vastgoed en je hebt de keuze of je hier 1 of 2 appartementen van wilt kopen. In het geval je 1 appartement koopt is de hypotheek een stuk lager dan wanneer je er 2 had gekocht, maar je ontvangt nu wel veel minder huur voor dit geld. Wanneer je er 2 appartementen van koopt loop je natuurlijk veel meer risico, maar de winst kan uiteindelijk een stuk hoger zijn.

 

4. Tips voor beleggen in vastgoed

Voordat je straks met veel overtuiging jouw eerste appartement koopt om het te verhuren is het wel belangrijk dat je je hierin eerst goed verdiept. In dit artikel heb je alleen gelezen hoe je kunt starten in vastgoed en welke verschillende mogelijkheden je hebt. Verdiep je dus eerst goed in de regelgeving voor het verhuren van een appartement en kom alles te weten dat je moet weten. Beleggen in vastgoed klinkt misschien erg interessant, maar het kan zeker misgaan wanneer je er niet genoeg onderzoek naar hebt gedaan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *