Hoe je zelf een website kunt maken

De meeste mensen denken dat het onmogelijk is zelf een professionele website in elkaar te zetten. Er wordt vaak gedacht dat je hier een moeilijke opleiding voor moet volgen, voordat je eindelijk een eigen website kunt bouwen.

Heb jij niet het geld om iemand anders te betalen voor het maken van een website of heb je er geen zin in te veel tijd te moeten steken in het bouwen van je eigen website, dan heb ik goed nieuws voor jou!

Hieronder leg ik je precies uit hoe je zonder enige ervaring een prachtige website kunt bouwen. Zodra je er klaar voor bent een geheel eigen website te bouwen kun je verder naar onder scrollen en beginnen met de eerste stap!

Eerst een paar belangrijke vragen beantwoorden

Hoe gaan we de website bouwen?

Voor het bouwen van jouw website gaan we het CMS (Content Management Systeem) WordPress gebruiken. WordPress is de meest populaire software voor het bouwen en onderhouden van een website. Het voordeel van het gebruiken van wordpress is dat het zeer gebruiksvriendelijk is en dat alle problemen waar je tegen aan loopt al zijn opgelost door iemand anders.

Hoe gaat de website er ongeveer uitzien?

Je kunt zelf bepalen hoe jouw website er uiteindelijk uit gaat zien. Er zijn veel verschillende soorten thema’s waar je uit kunt kiezen, die jouw website allemaal een ander design kunnen geven.

Mocht je je afvragen hoe jouw website er ongeveer uit kan komen te zien met WordPress, dan kun je deze website als voorbeeld gebruiken. Ik heb Verdienmakkelijk.nl helemaal gemaakt in wordpress, zonder dat ik enige ervaring had in het maken van een website.

 

website bouwen

Is dit gratis?

Het is onmogelijk een professionele website te maken zonder er geld aan uit te geven. Je moet namelijk betalen voor jouw domeinnaam (Voorbeeld: www.verdienmakkelijk.nl) en voor jouw webhosting.

Zonder deze 2 dingen kun je geen professionele website maken. De domeinnaam zorgt ervoor dat je vindbaar bent op het internet en de webhosting zorgt ervoor dat andere mensen ook wat te zien krijgen als ze jouw websitenaam intypen.

Je kunt ook proberen een website te maken op een andere website, maar dan krijg je meestal een erg moeilijke domeinnaam en maar een beperkt aantal opslagruimte. Meestal heb je dan maar genoeg voor 10 webpagina’s en krijg je een domein dat er zo uitziet (jouwwebsitenaam.wordpress.com).

Weet je zeker dat ik dit kan?

Tuurlijk kan je het! Als ik zelf een website heb kunnen maken met wordpress zonder enige ervaring, dan kan jij dat ook. Je zult in het begin waarschijnlijk wat tijd moeten steken in het erachter komen hoe WordPress precies werkt, maar daarna heb je al snel een mooie website gemaakt.

Domeinnaam en webhosting vastleggen

Voordat je kunt beginnen met het maken van een website moet je eerst een webhostingspakket afnemen en een domeinnaam kopen. Om je hier goed mee op weg te helpen heb ik hieronder stap voor stap uitgelegd wat je moet doen, zodat je binnen no-time kunt beginnen met het maken van jouw website.

Stap 1: Vindt een webhostingsbedrijf

Om de eerste stap te zetten naar jouw eigen website, moet je beginnen met het zoeken naar een goed webhostingsbedrijf. Dit kun je doen door veel webhostingsbedrijven met elkaar te vergelijken en uiteindelijk de voordeligste uit te kiezen.

Wil je hier niet veel tijd in steken en weet je ook niet precies waar je goed op moet letten bij het uitkiezen van een webhosts, dan kan ik je hier wel een handje mee helpen.

Xelmedia biedt een goede webhosting tegen een zeer goede prijs. Het grote voordeel bij Xelmedia is, dat je de meeste vragen over het bouwen van een website beantwoordt kunt krijgen via hun helpdesk.

Wat ook een groot voordeel bij Xelmedia, is dat ze iedere dag een back-up maken van jouw website, wordpress automatisch voor jou installeren en je website super snel laadt voor jouw bezoekers.

Xelmedia behoort dus echt tot een van de beste webhosts die er zijn, omdat het moeilijk is een snelle webhost te vinden tegen een lage prijs.

Naar de website van Xelmedia


Stap 2: Kies een domeinnaam uit

Nadat je een goed webhostingsbedrijf gevonden hebt, kun je verder gaan met het registreren van jouw domeinnaam. Als voorbeeld neem ik Xelmedia, omdat ik dit bedrijf aanbeveel aan alle startende websitebouwers.

1. Vul een domeinnaam in

2. Klik op Bestel

3. Klik op volgende


Stap 3: Kies een webhostingspakket

Je kunt kiezen uit 3 verschillende webhostingspakketten met wordpress ondersteuning. Voor de meeste, beginnende websitebouwers is het start-pakket al wel genoeg. Je gaat namelijk niet snel over je 3GB webruimte en wanneer dit wel het geval is, kun je later nog altijd een groter pakket nemen.

1. Klik op: 'kies een dienst'

2. Kies een webhostingspakket (Bijvoorbeeld 'Start')

3. Klik op volgende


 

Stap 4: Maak jouw bestelling af

1. Maak een account aan bij Xel media

2. Klik op 'verder' 

3. selecteer jouw betalingsconditie

4. Ga akkoord met de 'algemene voorwaarden'

5. Reken jouw bestelling af


Tips bij het kiezen van een domeinnaam:

 1. Voeg 2 gerelateerde woorden samen (Voorbeeld: Verdienmakkelijk.nl)
 2. Zet er een lidwoord voor (de, het, een)
 3. Gebruik synoniemen
 4. Wees creatief!!

WordPress installeren

Na het afronden van jouw bestelling, moet je even wachten tot dat het domeinnaam gereed staat. Dit kan soms wel een halve dag duren.

Als het goed is heb je in de tussentijd een mailtje gehad van jouw webhost met daarin de uitleg hoe je nu verder moet gaan met het opzetten van jouw WordPress website. Volg deze stappen en zorg ervoor dat je het CMS systeem WordPress op jouw domeinnaam hebt geïnstalleerd. (Wanneer je de stappen in het mailtje volgt, moet dit helemaal goed komen).

Nadat je WordPress hebt geïnstalleerd, krijg je een mailtje van jouw webhost met daarin jouw gebruikersnaam en wachtwoord en de link naar het 'admin' gedeelte van jouw website. Het einde van de link ziet er zo uit "wp-admin".

Log hier in met jouw gebruikersnaam en wachtwoord en ga verder met het uitzoeken van een geschikt thema.

Thema uitkiezen

Een thema bepaalt hoe jouw website er uiteindelijk uit gaat komen te zien. Het geeft een design aan jouw header, footer en kleurgebruik. In sommige thema’s zitten ook extra functionaliteiten ingebouwd, wat erg handig kan zijn voor een blog of een webshop. Onder de volgende kopjes leer je hoe je een thema moet uitkiezen en hoe je hem kunt installeren.

Wat voor website wil je maken?

Voordat je kunt beginnen met het installeren van en thema op jouw website, moet je eerst weten wat voor thema je nodig hebt.  Je kunt kiezen uit 4 verschillende soorten websites.

 1. Blog
 2. Zakelijke website
 3. Persoonlijke website
 4. Webshop

Waar kan ik alle thema’s vinden?

Het vinden van een geschikt thema voor jouw wordpress website kan soms erg moeilijk zijn. De meeste gratis thema’s zitten namelijk niet heel goed in elkaar en hebben meestal ook een premium variant, waardoor je niet alles uit je website kunt halen zoals je zou willen.

Wanneer je ervoor kiest te betalen voor een thema, dan kan je dit tussen de € 50 en € 150 kosten.

De onderstaande stappen moet je uitvoeren voor het vinden van een geschikt thema.

1.   Type in op de zoekmachine: “best (free) wordpress themes”

2.   Zoek een mooi thema, op een van de websites die tevoorschijn komen.

3.   Bekijk de preview van de website goed. Is dit echt wat je wilt?

4.   Download / koop het thema

Hoe installeer ik een wordpress thema?

Stap 1:

1.   Klik op: Weergave

2.   Klik op: Thema’s 

Stap 2:

1.   Klik op: Nieuwe toevoegen

Stap 3:

1.   Klik op: Thema uploaden of klik op een van de thema’s die je al ziet

Stap 4:

1.   Selecteer het bestand dat je in de vorige stap hebt gedownload

2.   Activeer het thema

Hoe werkt WordPress?

Nu je jouw thema hebt ingesteld, wordt het tijd dat je WordPress wat beter gaat leren kennen. De belangrijkste knoppen leg ik hieronder even uit.

Berichten

Berichten worden meestal alleen gebruikt voor blogs of andere soort artikelen. WordPress was oorspronkelijk een CMS voor blogs, waardoor er veel functionaliteiten worden geboden voor mensen die een blogwebsite hebben.  

Pagina’s

Een pagina is bijvoorbeeld jouw homepagina of contactpagina. Hier kun je alle pagina’s maken die je voor jouw website nodig hebt.

Weergave

Onder weergave kun je de design van jouw thema en website aanpassen. Zo kun je daar jouw sidebar, menu, thema en nog veel andere dingen aanpassen.

Instellingen

Je zult niet vaak te maken krijgen met het aanpassen van de instellingen van jouw website. We gaan hier zomenteen de sitetitel, homepagina en URL’s aanpassen, zodat je hier nooit meer naar om hoeft te kijken.

Plugins

Wanneer je een mooie website wilt maken met veel functionaliteiten, dan ga je nog veel gebruik moeten maken van plugins. Plugins geven je namelijk de mogelijkheid meer te doen met jouw website, dan dat jouw thema mogelijk maakt.

Zet jouw instellingen goed

Nu je ongeveer weet hoe WordPress in elkaar zit, kunnen we gaan beginnen met het goed zetten van de instellingen voor jouw website.

Sitetitel en ondertitel

Als eerst is het verstandig jouw website een sitetitel en een ondertitel te geven.

URL

Om ervoor te zorgen dat de URL’s er goed uitzien, moet je deze standaardinstelling even aanpassen. Normaal gesproken staat hij op “jaar, maand en naam”, maar deze moet worden gezet op “berichtnaam”.

Homepagina

Als laatst moet je een homepagina gaan instellen. Je kunt kiezen voor de optie “je laatste berichten” en voor de optie “een statische pagina”. Wanneer je een website wilt maken met veel blogs en artikelen, dan kun je deze instelling het beste laten staan op “je laatste berichten”.

Wil je een professionele website maken? Dan kun je het beste kiezen voor een statische pagina. Het eerste wat je dan moet doen is een homepagina maken onder de knop “pagina”. Nadat je deze pagina gepubliceerd hebt, kun je de instelling voor jouw homepagina aanpassen naar “statische pagina”.

 

 

Hoe je een mooie webpagina kunt maken

Stap 1

Zoals je kunt zien heeft WordPress zelf al een voorbeeld pagina, voorbeeld bericht en een nep reactie voor jou gemaakt. De eerste stap is om deze nep pagina’s te verwijderen en zelf een homepagina (wanneer je geen blog maakt) en contactpagina te maken.

Stap 2

Om ervoor te zorgen dat jouw bezoekers alles snel kunnen vinden op jouw website, moet je een menu maken. De stappen die je moet doen voor het maken van een menu zijn hieronder te vinden:

1.   Klik op: Weergave

2.   Klik op: menu’s

3.   Maak een nieuw menu

4.   Vink een pagina aan

5.   Klik op: Aan menu toevoegen

6.   Verplaats de volgorde

7.   Menu opslaan

Maak gebruik van een Pagebuilder

Er zijn verschillende plugins die je kunt gebruiken voor het maken van een mooie website. Ik raad je hier 2 gratis plugins aan, die je kunt gebruiken voor het maken van jouw webpagina’s. Je zult alleen wel wat tijd moeten steken in het leren gebruiken van deze plugins, omdat er erg veel mee mogelijk is.

SiteOrigin

Mijn voorkeur gaat uit naar SiteOrigin, omdat ik deze plugin heb gebruikt voor het maken van Verdienmakkelijk.nl. Nadat je weet hoe alles werkt en wat er allemaal mogelijk is, kun je prachtige webpagina’s gaan maken. Onderstaande video legt je precies uit hoe de SiteOrigin Pagebuilder werkt.

Beaver Builder

Beaver Builder werkt bijna hetzelfde als SiteOrigin. Het belangrijkste is dat je bij beide plugins meteen kunt zien wat je aanpast. Dit werkt een stuk gemakkelijker en sneller. Je kunt dus zelf de keuze maken voor welke plugin je gaat, aan de hand van allebei de video’s.

Uit persoonlijke ervaring kan ik je vertellen dat er veel tijd gaat zitten in het maken van een mooie webpagina. Je moet er als eerst achter komen hoe jouw pagina er precies uit moet komen te zien. Hierna ga je proberen dit zo goed mogelijk na te maken, maar kom je erachter dat dit niet helemaal mogelijk is of dat je een extra plugin nodig hebt. Je gaat verschillende plugins proberen en hebt deze na één uur zoeken eindelijk gevonden. Je gaat verder met het maken van jouw pagina en na 4 á 5 uur ben je eindelijk klaar met het maken van jouw eerste pagina.

Natuurlijk ligt het eraan wat voor website je wilt bouwen en op welke manier je deze gaat bouwen. Mocht het jou niet echt uitmaken hoe je pagina eruit komt te zien, dan kun je er ook voor kiezen een template te gebruiken zoals in het filmpje van Beaver Builder te zien is. Op deze manier kun je een homepagina al binnen één uur afhebben.

Wat je moet weten over plugins

Hoe installeer je plugins

Het installeren van een plugin is erg gemakkelijk. Ik doe het voor met de plugin van Yoast.

Stap 1

1.   Klik op: Plugins

2.   Klik op: Nieuwe plugin 

Stap 2

1.   Type in de zoekbalk: Yoast

2.   Bekijk hoe vaak de plugin geïnstalleerd is en wanneer hij voor het laatst is bijgewerkt.

3.   Klik op: Nu installeren

Stap 3

1.   Klik op Activeren

Welke plugins je moet hebben

 1. Akismet (antispam)
 2. Google analytics
 3. Contact plugin
 4. Yoast (Beter vindbaar in de zoekmachine)
 5. Pagebuilder (SiteOrigin of Beaver Builder)

Ga verder met het maken van jouw website

Je weet nu precies hoe je jouw eigen website kunt maken. Waarschijnlijk ga je tegen meerder problemen aanlopen met het maken van jouw eigen website. Maak in dit soort gevallen altijd gebruik van Google en Youtube, om antwoordt te krijgen op jouw vragen.

Succes met het maken van jouw eigen website!