Hoe onderhandel je over je salaris?

Iedereen komt wel eens met de vraag te zitten, hoe kan ik het beste onderhandelen over mijn salaris. Je hebt binnenkort een gesprek met je baas en je denkt ik ben nu echt wel toe aan een salarisverhoging of een flinke bonus. Kom erachter hoe je ervoor kan zorgen dat je jouw baas niet laat schrikken van jouw eisen en je het tot een succesvol gesprek leidt. Aan de hand van onderstaande zeven stappen leg ik jullie uit hoe en wat je het beste kunt doen voor een mooie loonsverhoging.

Wat moet je doen?

  1. Kies het juiste moment
  2. Wat verdien je?
  3. Houdt onderhandelingsruimte over
  4. Haak op tijd af
  5. Gebruik je onderhandelingsruimte
  6. Maak het jezelf niet te moeilijk
  7. Vraag naar opleiding / cursus

Kies het juiste moment

Het is belangrijk om bij jezelf na te gaan of het wel het juiste moment is om het te hebben over een salarisverhoging. Je gaat namelijk geen hoger salaris ontvangen wanneer je er geen recht op hebt. Werk je er hard genoeg voor? Werk je harder dan je collega’s? Is er nog ruimte om harder / efficiënter te gaan werken?

Dit zijn allemaal vragen die je aan jezelf kunt stellen voordat je zelf de keuze maakt een gesprek te houden over een salarisverhoging.

Wat verdien je?

Het tweede punt is dat je moet gaan nadenken over wat voor salaris bij jouw functie past. Probeer hierachter te komen door het gemiddelde inkomen te Googelen dat bij jouw functie past en te vragen wat jouw collega’s verdienen.

Hierna kun je gaan vergelijken of je in verhouding met andere juist veel of weinig verdient. Verdien je in vergelijking met andere juist minder, dan kan dit een goede reden zijn te beginnen over een loonsverhoging. Mocht je in verhouding met collega’s en functiegenoten al veel verdienen, dan moet je gaan proberen een andere reden te vinden. Het is dus belangrijk vooraf al te weten hoeveel je verdient in vergelijking met anderen, omdat je dan weet welke eisen je kunt stellen en welke redenen je hiervoor wel en niet kunt gaan gebruiken.

Houdt onderhandelingsruimte over

Wanneer je het maximale uit jouw salarisverhoging wilt halen, kun je het beste ongeveer 10% meer vragen dan dat je daadwerkelijk zou willen ontvangen. Zo houd je wat wisselgeld over voor de harde onderhandeling die er nog aan gaan moeten komen. Het is zaak om niet te overdrijven en dus niet te ver boven het salaris te zitten dat je zou willen ontvangen. Het gevaar is namelijk dat de onderhandelingen voor jouw salaris hierdoor meteen vast komen te zitten, waardoor je misschien zelfs geen loonsverhoging meer krijgt. In de meeste gevallen is het goed de 10% regel aan te houden.

Ben je niet zo’n onderhandelaar? Blijf dan bij het bedrag, waarvan jij denkt dat je recht op hebt. De kans dat jouw werkgever dan meteen akkoord gaat met jouw voorstel is veel groter.

Haak op tijd af

Het op tijd afhaken met de onderhandelingen over jouw salaris kan er uiteindelijk ook voor zorgen dat je meer geld gaat verdienen. Op deze manier zorg je ervoor dat je een goede verstandshouding krijgt tussen jou en jouw baas, zodat je in jouw volgende gesprek weer iets verder kunt gaan.

Bij een te laag bod kun je het beste zo vroeg mogelijk afhaken, omdat dit meestal betekent dat je niet jouw gewenste salaris aangeboden zult krijgen.

Gebruik je onderhandelingsruimte

Gebruik de onderhandelingsruimte die je vooraf hebt gesteld. Als er een goed bod langskomt, wees dan bereid akkoord te gaan met het bod. Dit is vooral erg belangrijk wanneer het moeizame onderhandelingen zijn waar er aan beide kanten niet veel ruimte wordt gegeven.

Maak in dit geval gebruik van jouw onderhandelingsruimte, zodat je uiteindelijk wel een akkoord kunt sluiten met jouw werkgever. In dit geval hebben beiden partijen het gevoel dat ze gewonnen hebben en creëer je een soort van win-win situatie.

Maak het jezelf niet te moeilijk

Blijf rustig in de onderhandelingen en ga niet doorgaan tot dat je het gewenste salaris eindelijk aangeboden hebt gekregen. Te lang doorgaan met jouw onderhandelingen zal uiteindelijk negatiever voor je uitpakken, dan wanneer je op tijd stopt met de onderhandelingen en gewoon akkoord gaat. Je kunt er anders namelijk voor zorgen dat de verstandshouding tussen jou en jouw baas verslechterd.

Mocht je het echt niet eens zijn met het aanbod dat je voorgeschoteld hebt gekregen, dan kun je de werkgever er altijd vriendelijk op wijzen dat dit anders tot een mogelijk ontslag kan leiden. Dit kan er uiteindelijk toch tot leiden dat je jouw loonsverhoging krijgt en anders moet je op zoek gaan naar een baan waar je uiteindelijk wel het gewenste salaris kunt verdienen.

Vraag naar opleiding / cursus

Als je geen salarisverhoging kunt krijgen omdat dit niet mogelijk is, dan kun je er altijd nog naar vragen of er wel budget is voor een opleiding of cursus. Dit gebeurt vooral vaak bij bedrijven die niet heel veel winst maken en dus gewoonweg geen salarisverhoging kunnen betalen.

Mocht je dus niet jouw verdiende salarisverhoging hebben gekregen, dan kun je altijd nog proberen een studie gefinancierd te krijgen, waardoor jouw kansen op de arbeidsmarkt groter worden en je in de toekomst dus meer geld kunt gaan verdienen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *