Hoe start je met vermogensbeheer?
Jouw geld laten beleggen door een vermogensbeheerder is niet erg lastig. Je zoekt een vermogensbeheerder, geeft hem een deel van je vermogen en de rest regelt de vermogensbeheerder wel. Wat een stuk lastiger is, is om te bepalen hoeveel geld je wilt laten beleggen en erachter komen wie het beste is in het beleggen van jouw geld. Hieronder leg ik je in 3 stappen uit hoe je kunt starten met vermogensbeheer.
- Welk deel van jouw vermogen wil je laten beleggen?
- Naar wat voor vermogensbeheer ben je op zoek?
- Hoe vind je de beste vermogensbeheerder?
Welk deel van jouw vermogen wil je laten beleggen?
Een erg belangrijke vraag die je aan jezelf moet stellen is, hoe groot deel je van jouw vermogen wilt laten beleggen door een vermogensbeheerder. Je loopt namelijk een groter risico met het geld dat je belegt dan met het geld dat je op jouw spaarrekening laat staan.
Er zijn verschillende factoren die meewegen in het risico dat je kunt lopen met jouw vermogen. 1: Wanneer heb je jouw geld weer nodig? 2: Hoe erg vind je het wanneer de beurzen hard onderuit gaan. 3: Welke beleggingsdoelen heb je?
Waarschijnlijk kan jouw vermogensbeheerder je ook wel helpen met het inschatten hoeveel risico je kunt lopen en hoe groot gedeelte van je vermogen je kunt gaan beleggen. Wil je dit soort tips / informatie niet ontvangen van jouw toekomstige vermogensbeheerder, dan kun je hier ook een financieel adviseur voor inschakelen die hier wellicht iets neutraler instaat.
Naar wat voor vermogensbeheer ben je op zoek?
Nadat je weet hoeveel geld je wilt gaan laten beleggen door een vermogensbeheerder, moet je er nu achter zien te komen naar wat voor soort vermogensbeheerder je op zoek bent. Er zijn 3 verschillende vormen van vermogensbeheer. Individueel vermogensbeheer, Collectief vermogensbeheer en beleggingsadvies.
Een individuele vermogensbeheerder zorgt ervoor dat jouw geld precies op de manier wordt belegt dat het beste bij jou past. Wanneer je een grote fan bent van technologie bedrijven en niks voelt voor de Chinese markt, dan houdt de individuele vermogensbeheerder hier rekening mee en belegt hij waarschijnlijk niks in China en extra veel in de tech sector.
Een collectieve vermogensbeheerder houdt een stuk minder rekening met jouw persoonlijke voorkeuren en kijkt alleen naar jouw risicoprofiel. Kun je veel risico lopen, dan stopt de vermogensbeheerder jouw geld in een portefeuille met een hoog risico. Wil je wat minder risico lopen, dan stopt hij jouw geld in een portefeuille met een minder hoog risico. Het voordeel van Collectief vermogensbeheer is dat je er al aan kan deelnemen vanaf een paar duizend euro en dat je minder kosten hoeft te betalen aan de beheerder.
Beleggingsadvies is iets anders dan vermogensbeheer, omdat je bij beleggingsadvies alleen advies krijgt over waar je in kunt beleggen. Je moet vervolgens zelf de keuze maken of je de aandelen ook echt gaat aankopen. Hiervoor kun je kiezen als je meer betrokken wilt zijn bij jouw beleggingen, maar niet zoveel tijd wilt steken in het onderzoeken van de verschillende bedrijven.
Hoe vind je de beste vermogensbeheerder?
Om de beste vermogensbeheerder te vinden kun je rekening houden met 4 aspecten. Is de vermogensbeheerder gekwalificeerd? Kan hij je goed begeleiden naar het beleggen van jouw geld? Hoe heeft de vermogensbeheerder het gedaan in vergelijking tot andere? Hoeveel kosten brengt de beheerder in rekening.
Wanneer je jouw toekomstige vermogensbeheerder controleert op bovenstaande 4 aspecten, dan heb je de belangrijkste dingen onderzocht en kun je een goede keuze maken.
Heb je meer informatie nodig over het vinden van de beste vermogensbeheerder? Ga dan naar dit artikel en kom erachter hoe je de beste vermogensbeheerder kunt vinden in deze 4 stappen.