Kosten van een beleggingsfonds

Beleggen in fondsen brengt extra kosten met zich mee. Beleggingsfondsen hebben namelijk ook personeel, een kantoor en allerlei andere uitgaven. Om dit te kunnen betalen brengen fondsen kosten in rekening bij hun klanten. Omdat de kosten van verschillende fondsen erg uiteen kunnen lopen is het belangrijk dat je hier rekening mee houdt bij het kiezen van de juiste fondsen. Dure fonds kunnen namelijk een erg groot gedeelte van jouw winst afpakken, waardoor het soms niet meer interessant is hier extra risico voor te lopen. 

Verschillende soorten kosten van een fonds

De kosten die fondsen in rekening brengen bij hun klanten zijn soms moeilijk te achterhalen, omdat deze indirect worden betaald. Een andere reden dat de kosten van een fonds moeilijk te achterhalen zijn is, omdat de fondsen niet verplicht zijn alle kosten duidelijk zichtbaar te maken voor hun klanten. Om je toch een goed idee te geven van de verschillende kosten dat een fonds in rekening brengt, worden hieronder de belangrijkste kostenposten weergegeven.

Jaarlijkse kosten van een fonds (expense ratio)

De jaarlijkse kosten van een fonds kunnen onder elkaar erg verschillen. Zo zijn er fondsen die hier nog geen 0.2% per jaar voor in rekening brengen, maar ook fondsen die ieder jaar bijna 2% van jouw belegd vermogen afpakken onder het kopje ‘expense ratio’.

Onder de jaarlijkse kosten betaal je onder andere voor de fondsmanagers en andere medewerkers, de administratie en de marketing van het bedrijf. Dit zijn de kosten die niet zo zeer te maken hebben met het beleggen van jouw vermogen, maar meer met de winsten voor het bedrijf en de salarissen van het personeel.

Alle fondsen zijn verplicht de jaarlijkse kosten (ook wel expense ratio genoemd) voor iedereen inzichtelijk te maken. Dit zijn dus ook meestal de kosten die je vind op de website en die worden vergeleken met de kosten van andere fondsen.

Transactiekosten van het fonds

Beleggingsfondsen brengen elk jaar ook de transactiekosten in rekening bij de belegger. Een beleggingsfonds heeft namelijk altijd te maken met transactiekosten, als ze bepaalde aandelen aan- of verkopen. Ook onder deze kosten kunnen fondsen sterk met elkaar verschillen. Beleg je namelijk in een ‘hedgefund’ dat zeer actief de index probeert te verslaan, dan zijn er fors hogere transactiekosten, dan wanneer je belegt in een fonds dat probeert de index zo goed mogelijk te volgen.

Het is erg moeilijk erachter te komen hoeveel transactiekosten beleggingsfondsen ieder jaar in rekening brengen bij hun klanten. Fondsen zijn namelijk niet verplicht deze informatie te delen. Er zijn wel enkele manieren om uit te kunnen rekenen wat de transactiekosten een jaar eerder waren van een bepaald fonds, maar hier gaan we verder niet op in. Het is belangrijk dat je in jouw hoofd houdt dat fondsen die zeer actief gemanaged worden hogere transactiekosten met zich meebrengen dan fondsen die een bepaalde index proberen te volgen.

Extra verkoopkosten

Er zijn ook fondsen die nog eens extra verkoopkosten rekenen. Deze verkoopkosten worden op een van onderstaande manieren in rekening gebracht bij de belegger. Let op! Dit geldt niet voor alle beleggingsfondsen

Front-end load

De ‘front-end load’ betaal je wanneer je een investering hebt gedaan in een fonds. Stel je doet een investering van € 5.000 en je moet hier van te voren 4% extra verkoopkosten voor betalen, dan wordt er in plaats van € 5.000, maar € 4.800 geïnvesteerd in het fonds.

Back-end load

De ‘back-end load’ betaal je pas wanneer je jouw positie in het fonds weer wilt verkopen. Dit zit alleen iets anders in elkaar, omdat het percentage dat je hier voor moet betalen ieder jaar omlaag gaat. De ‘back-end load’ begint in het eerste jaar meestal met 6% en loopt vervolgens ieder met 1% terug, totdat je na 7 jaar weer terug staat op 0%.

Aan- en verkoop kosten

Naast de kosten die je hebt van een beleggingsfonds, heb je soms ook transactiekosten vanuit jouw broker. (Dit zijn dezelfde kosten die je aan jouw broker betaalt voor het kopen van individuele aandelen) Dit is alleen niet altijd het geval, omdat sommige brokers dit gratis doen, of omdat je een rekening kunt openen bij het fonds zelf en er dus geen broker aan te pas komt.