Leer beleggen met vermogensbeheer

Je wilt jouw geld gaan laten beleggen door een vermogensbeheerder, maar je hebt geen idee waar je op moet letten en hoe je je de juiste vermogensbeheerder vindt.

Met behulp van dit artikel leer je in 6 stappen hoe je kunt starten met vermogensbeheer, zodat je binnenkort jouw geld kunt laten beleggen door een goede vermogensbeheerder.

Inhoud:

  1. Waarom wil je jouw geld gaan beleggen?
  2. De verschillende risicoprofielen
  3. Voor- en nadelen van vermogensbeheer
  4. Uitkiezen van de juiste vermogensbeheerder
  5. Hoeveel belasting moet je betalen?
  6. Start met het beleggen van jouw geld

1. Waarom wil je jouw geld gaan beleggen?

Het hebben van een doel voor jouw beleggingen is belangrijk, omdat dit voor een groot deel bepaalt hoeveel risico je kunt gaan lopen. Er zijn enkele criteria waar een vermogensbeheerder goed naar kijkt voordat hij gaat beginnen met het beleggen van jouw vermogen.

Als eerst kijken vermogensbeheerders naar jouw beleggingshorizon. Dit is de periode waarin je jouw belegd vermogen niet nodig hebt en je de posities dus niet hoeft te verkopen. Het tweede criterium waar rekening mee wordt gehouden is, hoe belangrijk het is dat je jouw beleggingsdoelstelling haalt. Beleg je voor jouw pensioen of beleg je voor een vakantiehuisje? Al deze dingen worden meegenomen in de beslissing hoeveel risico je kunt nemen met het beleggen van jouw geld.

Om ervoor te zorgen dat je zelf een zo goed mogelijke inschatting kunt maken van jouw risicoprofiel, kun je onderstaande vragen voor jezelf beantwoorden. Let op! Zodra je je aanmeld bij een vermogensbeheerder, zijn zij verplicht zelf een inschatting te maken van jouw risicoprofiel. Het kan zijn dat deze inschatting niet aansluit bij jouw verwachtingen.

  1. Binnen hoeveel jaar moet ik mijn beleggingsdoel hebben bereikt?
  2. Met hoeveel vermogen kan ik gaan beleggen?
  3. Wanneer verkoop ik mijn beleggingen?
  4. Hoe belangrijk is het dat ik mijn beleggingsdoelstelling haal?

Vind hier meer informatie informatie over het inschatten van jouw risicoprofiel? 

 

2. De verschillende risicoprofielen

In de cirkeldiagram hieronder vind je een voorbeeld van een voorkomend risicoprofiel, die door vermogensbeheerder gebruikt worden.

Het vermogen dat je wilt beleggen wordt bij de meeste risicoprofielen belegd in 4 verschillende categorieën. Aandelen, obligaties, onroerend goed en sparen. Voor een overzicht van alle risicoprofielen kun je klikken op deze link.

[visualizer id=”1931″]

3. Voor- en nadelen van vermogensbeheer

Er zijn verschillende redenen dat mensen hulp inschakelen van een vermogensbeheerder voor het beleggen van hun geld. De belangrijkste reden is dat mensen het gevoel hebben niet genoeg te weten over de financiële markt en er ook niet de tijd in willen steken om zich hier in te verdiepen.

Naast deze 2 veel voorkomende redenen voor het inhuren van een vermogensbeheerder, zijn er nog andere voordelen te noemen.

Voordelen

1. Minder stress

Een groot deel van de beleggers ervaart om de zoveel tijd stress door grote verliezen op de beurs. De stress dat beleggen met zich mee kan brengen, weerhoudt een grote groep van de bevolking te starten met het investeren van zijn geld in aandelen of andere beleggingsmogelijkheden. Door een vermogensbeheerder in te huren, kun je het voor jezelf een stuk gemakkelijker maken te beginnen met beleggen. Hierdoor haal je niet alleen een hoger rendement op je vermogen, maar kun je iedere avond ook weer lekker van je nachtrust gaan genieten. Kun jij dus niet zo goed tegen grote verliezen op de beurs? Dan is een vermogensbeheerder zeker het proberen waard!

2. Meer kennis en ervaring

Met een vermogensbeheerder haal je meer kennis in huis over het indelen van jouw portefeuille en natuurlijk de aandelenmarkt. Een beetje kennis en ervaring in het beleggen van jouw vermogen is niet geheel onbelangrijk. Je praat meestal over een grote som geld waar je hard voor hebt gewerkt. Het zou zonde zijn wanneer je opeens een groot deel van jouw vermogen zou zijn kwijtgeraakt, omdat je een beleggingsfout hebt gemaakt.

3. Iedereen kan gebruik maken van een vermogensbeheerder

Het inhuren van een vermogensbeheerder is mogelijk voor iedereen. Hoe groot of klein jouw vermogen ook is. Er is altijd een beheerder die jou van dienst kan zijn. Heb jij soms een paar ton op jouw bankrekening staan, dan heb je al de mogelijkheid een vermogensbeheerder in te huren die wat extra rekening kan houden met jouw persoonlijke voorkeuren en af en toe contact met je opneemt om de stand van zaken te bespreken. Heb jij een wat minder groot vermogen dan is het vanaf een paar duizend euro ook al mogelijk een vermogensbeheerder in te huren. Dit soort vermogensbeheerders houden wel rekening met jouw risicoprofiel, maar niet met jouw extra eisen / voorkeuren.

4. Grotere kans dat je jouw beleggingsdoelstellingen haalt

Vermogensbeheerders zijn fulltime bezig met het investeren van andermans geld. Dit zorgt ervoor dat ze meer kennis hebben van wat er om gaat in de financiële wereld, waardoor ze hier ook beter op in kunnen spelen. Wanneer het belangrijk is dat je jouw beleggingsdoelstellingen haalt, dan is het een verstandig idee om een vermogensbeheerder om hulp te vragen. Op deze manier zorg je voor meer zekerheid over jouw belegd vermogen.

5. Tijdbesparing

Zoals in de inleiding al is aangegeven, is de tijd dat je moet steken in jouw beleggingen een grote reden voor de meeste mensen om het uit te besteden. Waarom zou je het zelf doen, als je iedere dag al te weinig tijd hebt?

 

Nadelen

1. Iedereen kan beleggen

Het is niet zo dat vermogensbeheerders je ergens mee helpen, wat je onmogelijk zelf kunt doen. Beleggen is niet zo moeilijk. Je bepaalt hoeveel geld je wilt beleggen, waarin je wilt beleggen en vervolgens ga je op zoek naar beleggingen waarvan jij denkt dat er een mooi rendement te halen valt. Natuurlijk heeft een vermogensbeheerder meer ervaring en kennis dan jou, maar wanneer je er genoeg tijd in steekt, kun je jouw eigen geld ook goed zelf beleggen.

2. Vermogensbeheerders zijn niet gratis

Ieder jaar brengen vermogensbeheerders bepaalde kosten in rekening bij hun klanten. Deze kosten kunnen per vermogensbeheerder sterk uiteenlopen. De verschillende kosten dat een vermogensbeheerder in rekening kan brengen zijn: de beheerfee (0,5% – 1,5%), prestatievergoeding (5% – 10%), transactiekosten en servicekosten. Het nadeel van extra kosten voor het laten beleggen van jouw vermogen is, dat het meestal een groot hap neemt uit jouw rendement. Stel je hebt in een jaar tijd 7% rendement gemaakt en je moet in totaal bijna 2% overdragen aan de vermogensbeheerder, dan kom je uiteindelijk op een rendement van maar 5% á 6%.

3. Minder betrokken bij jouw investeringen

Het laatste nadeel van het uitbesteden van jouw beleggingen is, dat je een stuk minder betrokken bent bij waar je in belegt. Dit is niet zozeer een nadeel voor iedereen, maar wil je echt het gevoel hebben dat je een belegger bent, dan is het toch aan te raden zelf je geld te gaan beleggen in bedrijven of beleggingsfondsen.

Nadelen vermogensbeheer

 

4. Uitkiezen van de juiste vermogensbeheerder

Zodra je de keuze maakt je geld te laten beleggen door een vermogensbeheerder, is het belangrijk dat je een vermogensbeheerder vindt waar je jouw geld aan toevertrouwd. Voor velen is dit een lastige klus.

Het aanbod van vermogensbeheerders is zo groot, dat je al snel overspoeld wordt door alle vermogensbeheerders. In deze stap behandelen we, waar je een vermogensbeheerder op kunt testen, zodat de meest geschikte vermogensbeheerders overblijven.

In dit artikel staat stap voor stap uitgelegd hoe je de beste vermogensbeheerder kunt vinden.

1. Eerdere resultaten

Een van de criteria waar je een vermogensbeheerder op kunt beoordelen zijn de eerder behaalde rendementen. De eerder behaalde rendementen geven je een goed beeld van hoe de vermogensbeheerder de afgelopen jaren heeft gepresteerd en hoe goed ze zijn in het beleggen van andermans vermogens.

Houdt er alleen wel rekening mee dat goede prestaties uit het verleden geen garanties geven voor goede prestaties in de toekomst. Volgens een groot aantal onderzoekers is er geen enkel bewijs dat hoge rendementen uit het verleden resulteren in hoge rendementen in de toekomst. Sommige stellen zelfs vast dat wanneer een vermogensbeheerder een tijd lang de beurs heeft weten te verslaan, er een grotere kans is dat de vermogensbeheerder het in de toekomst slechter doet als zijn concurrenten.

Dit betekent echter niet dat het oninteressant is om te kijken naar de prestaties van het fonds tot nu toe. Niemand wilt zijn geld namelijk beleggen door een vermogensbeheerder die al meerdere jaren zeer slechte rendementen heeft behaalt.

2. Waar belegd de vermogensbeheerder jouw geld in?

Voor zover deze informatie beschikbaar is, is het ook verstandig rekening te houden met de manier waarop een vermogensbeheerder jouw vermogen belegt. Belegt de desbetreffende vermogensbeheerder slechts in enkele sectoren / markten, of hanteert hij een veel grotere spreiding voor jouw beleggingsportefeuille.

Bij de meeste beleggingsfondsen hoef je hier geen rekening mee te houden, omdat het overgrote deel van de vermogensbeheerders proberen jouw portefeuille zo goed mogelijk te spreiden. Slechts enkele vermogensbeheerders specialiseren zich op beleggen in enkele sectoren / markten, waarmee zij denken de beursindex mee te kunnen verslaan.

3. Vergelijk de kosten

Vermogensbeheerders kunnen een groot deel van jouw rendement afpakken, door hoge kosten in rekening te brengen. Voordat je een vermogensbeheerder inhuurt voor het beleggen van jouw vermogen is het belangrijk eerst goed te kijken naar de kosten die je moet betalen. Jouw vermogensbeheerder kan wel zorgen voor 1% meer winst, maar wanneer de concurrent 1,5% minder kosten in rekening brengt, kun je toch beter overstappen naar de concurrent.

4. Google de vermogensbeheerder

Wanneer je er van overtuigd bent dat je de juiste vermogensbeheerder hebt gevonden, kun je voor de zekerheid altijd nog even op zoek gaan naar wat andere mensen / analisten vinden van de desbetreffende vermogensbeheerder. Zijn er positieve reviews? Zijn de analisten positief over de manier waarop de vermogensbeheerder het geld van hun klanten investeert. Let op: reviews hoeven niet altijd een duidelijk beeld te geven over de vermogensbeheerder. Er gaat altijd wel iets fout, maar het gaat erom wat het grootste deel van hun klanten van de beheerder vinden.

 

5. Hoeveel belasting moet je betalen

Het bedrag dat je voor jouw beleggingen moet afdragen aan de belasting, wordt op precies dezelfde manier berekend als wanneer je het op een spaarrekening zou zetten. Over het geheel belegd vermogen hoef je dus maar 1,2% belasting te betalen per jaar. Stel je hebt gemiddeld een rendement van 8%, dan hoef je hier maar een heel klein gedeelte van over te dragen aan de belastingdienst.

Jouw belegd vermogen wordt in dezelfde box gestopt als jouw spaargeld en de waarde van jouw bezittingen (een huis). Van het totaal bedrag dat hier uitkomt verwachten ze dat je 4% rendement maakt. Van deze 4% moet vervolgens 30% worden afdragen aan de belastingdienst. Dit rekensommetje kan ook een stuk makkelijker worden gemaakt, door van het totaalbedrag 1,2% te pakken.

Je kunt ook profiteren van extra belastingvoordelen als belegger. Voor meer informatie over deze voordelen moet je naar stap 7 van de beleggingscursus.

 

6. Start met het beleggen van jouw geld

Nu je weet wat belangrijk is bij het uitkiezen van de juiste vermogensbeheerder, kun je gaan beginnen met het beleggen van jouw geld.

Vermogensbeheerders vergelijken

Voordat je jouw geld kunt laten beleggen, moet je eerst een goede vermogensbeheerder vinden.

Om ervoor te zorgen dat het uitkiezen van een vermogensbeheerder niet veel tijd in beslag neemt, zijn er enkele websites die je hiermee kunnen helpen. Zodra je in Google “vergelijking vermogensbeheerders” intypt, komen verschillende websites naar voren die je hier goed mee kunnen helpen.

Je moet er op aangeven wat jouw voorkeuren zijn en hoeveel geld je ongeveer wilt laten beleggen en je krijgt een selectie van verschillende vermogensbeheerders voorgeschoteld.

Houdt er rekening mee dat je pas vanaf een bepaalt budget kan kiezen voor een vermogensbeheerder die extra let op jouw specifieke voorkeuren. Meestal kom je pas in aanmerking voor dit soort vermogensbeheerder, als je een budget hebt vanaf de € 100.000.

Is nog niet alles duidelijk? Begin dan met de gratis beleggingscursus!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *