Spreid jouw beleggingsportefeuille

Jouw vermogen beleggen in aandelen brengt altijd risico’s met zicht mee. Een bedrijf, een sector of een gehele markt kan hard onderuit gaan, waardoor je te maken krijgt met grote verliezen. Veel geld verliezen op de beurs is een nachtmerrie voor elke belegger, dus we leggen je in dit artikel uit hoe je de verliezen op de beurs kunt minimaliseren.

 

Wat is een goed gespreide portefeuille?

Een goed gespreide portefeuille is een portefeuille dat bestaat uit veel verschillende bedrijven in veel verschillende sectoren. Een goed gespreide portefeuille belegt ook altijd in verschillende beleggingcategorieën, zodat je de verliezen op de beurs misschien weer kunt compenseren met obligaties of vastgoed. De verschillende beleggingscategorieën staan hieronder:

  • Aandelen
  • vastgoed
  • obligaties
  • sparen (liquiditeiten)

Alle beleggingscategorieën kennen zo zijn eigen risico’s. Doordat elke categorie zijn eigen risico heeft kun je zelf bepalen hoeveel risico je uiteindelijk wilt lopen. Aandelen en vastgoed kennen de hoogste risico’s en obligaties en sparen de laagste. Omdat de risico’s die je loopt met het investeren aandelen en vastgoed veel hoger zijn dan bij obligaties is het mogelijke rendement dat je hierop kunt halen ook veel hoger. Iedereen moet dus zelf de juiste balans zien te vinden tussen het te lopen risico en het mogelijke rendement.

Een goed gespreide portefeuille bestaat dus uit verschillende beleggingscategorieën, maar binnen deze categorieën kan er ook worden gespreid, door te beleggen in verschillende markten. Voorbeelden van verschillende marktsectoren zijn:

  • technologie
  • medisch
  • voedsel
  • fossiele brandstoffen
  • energie

Het kan zo zijn dat je erg enthousiast bent over de technologiesector, omdat zij de laatste jaren grote rendementen hebben behaald. Je kunt dan natuurlijk al jouw geld investeren in technologiebedrijven, maar je moet dan wel begrijpen dat de waarde van jouw beleggingen opeens hard kunnen onderuit gaan, wanneer de technologiesector een forse correctie ondergaat. Zo kun je wel in veel verschillende bedrijven investeren, maar wanneer deze bedrijven afhankelijk zijn van dezelfde factoren, loop je nog altijd een behoorlijk groot risico.

Je moet niet alleen rekening houden met de sector, maar ook op het land waar het in opereert. Aandelen kunnen namelijk hard dalen, wanneer er een landelijke recessie plaatsvindt. Houdt dus rekening met de factoren waar een bedrijf afhankelijk van is en probeer in jouw beleggingsportefeuille niet te afhankelijk te worden van slechts een paar factoren.

 

Waarom is spreiden zo belangrijk?

Het goed spreiden van je portefeuille is erg belangrijk wanneer je niet te maken wilt krijgen met zeer grote verliezen. Naast dat het spreiden van jouw portefeuille aan te raden is aan iedereen, is het extra belangrijk voor mensen die het geld snel weer nodig hebben. Dit kan zo zijn vanwege het kopen van een huis of omdat je al wat ouder bent en graag nog wat met je geld wilt gaan doen.

 

Hoe kun je jouw portefeuille het beste spreiden?

Het goed spreiden van je portefeuille is erg lastig en kost ook veel tijd. Om deze reden zijn er veel verschillende vermogensbeheerders begonnen die jou hier mee kunnen helpen. Het enige nadeel van deze beheerders is wel dat ze dit niet gratis doen en dat je ze hier dus voor moet betalen.

Aan de andere kant kun je er ook voor kiezen zelf je geld te gaan beleggen. In dit geval moet je eerst weten hoeveel risico je wilt lopen. Nadat je weet hoeveel risico je wilt gaan lopen kun je jouw geld gaan onderverdelen in de verschillende categorieën. Als voorbeeld: je wilt niet te veel risico lopen op je beleggingen en kiest ervoor 50% van je vermogen te zetten op een spaarrekening, 40% van je vermogen te steken in obligaties en 10% van je vermogen te stoppen in aandelen en vastgoed.

Nu weet je in welke categorieën je wilt gaan beleggen, maar heb je nog geen idee hoe je de juiste obligaties en aandelen uit moet gaan kiezen. Het spreiden van jouw vermogen binnen verschillende categorieën kost veel tijd en is niet altijd leuk. Beleggingsfondsen kunnen je hier goed mee helpen. Beleggingsfondsen verdelen jouw geld over veel verschillende bedrijven binnen een bepaalde sector, zodat het voor particuliere beleggers een stuk makkelijker wordt hun portefeuille goed te spreiden. Voor meer informatie over beleggingsfondsen kun klikken op deze link.