Strategieën voor beleggen in CFD’s

Voor het beleggen in CFD’s kun je gebruik maken van verschillende strategieën. In deze stap gaan we verder in op de meest gebruikte strategieën onder CFD beleggers. Hierna kun je zelf de keuze maken welke strategieën het beste bij jou passen en kun je in de volgende stap een beleggingsplan maken aan de hand van het door jouw uitgekozen CFD strategie.

1: Scalping

 

Beleggers die de CFD strategie ‘scalping’ gebruiken om winst te maken op de aandelenmarkt, zoeken naar kleine verschillen tussen de bied- en de vraagprijs en proberen hier binnen enkele minuten een winst mee te behalen. Het is belangrijk dat een belegger die deze strategie gebruikt een hoog concentratieniveau heeft en dit voor een lange tijd kan vasthouden. Er moet namelijk continu worden gezocht naar kleine verschillen in de bied- en vraagprijs, waardoor er kleine winsten kunnen worden behaald. Bij scalping wordt er meestal gebruik gemaakt van veel geleend geld, omdat de winsten anders niet interessant zijn.

2: Nieuws volgen

 

Het inspelen op goed of slecht nieuws over de financiële markt is ook een veelgebruikte beleggingsstrategie voor beleggers. Het laatste nieuws wordt op de voet gevolgd en de belegger speelt zo snel mogelijk in op het nieuws dat voor grote veranderingen kan zorgen op de beurs. Wat zeer belangrijk is voor beleggers die handelen op basis van het nieuws, is dat ze voortdurend op de hoogte zijn van de nieuwste ontwikkelingen en hier vervolgens zeer snel op reageren. Wanneer het 15 á 30 minuten duurt voordat je belangrijk nieuws leest, verlies je al een zeer groot percentage van het mogelijk te behalen rendement.

3: Patronen vinden

 

Wanneer je goed bent in het vinden van een patroon van een aandeel, kan dit zeer winstgevend zijn voor een CFD trader. Jammer genoeg is dit alleen moeilijker dan dat het lijkt. Als eerst moet je patronen vinden waar je op moet kunnen inspelen voor op de korte termijn. Dit is erg lastig, omdat je al snel gaat merken dat de meeste patronen zichzelf niet altijd blijven herhalen. Er zijn heel veel factoren die meespelen in het vormen van een prijs voor een aandeel: Beleggerssentiment, kwartaalrapporten, het nieuws, voorruitzichten, gehele economie, etc. De meeste beleggers die geld proberen te verdienen met het inspelen op bepaalde patronen, moeten elke week controleren of de patronen nog werken en elke dag analyseren of het nu de tijd is om een positie te openen.

 

Net zoals bij het volgen van een trend wordt ook bij deze strategie een positie meestal voor meerdere dagen open gehouden. In de vorige stap is verteld dat CFD brokers extra kosten in rekening brengen, wanneer een positie meerdere dagen wordt aangehouden. Bij dit soort beleggingsstrategieën wordt er vanuit gegaan dat de winsten de extra kosten meer dan goed kan maken.

4: Trend volgen

 

De trend volgen van een bepaald aandeel is een van de makkelijkere CFD beleggingsstrategieën. Voor het volgen van een bepaalde trend op de aandelenmarkt hoeft in verhouding met de andere strategieën minder tijd worden gestoken in het onderzoeken van bepaalde bedrijven. Bij deze strategie ga je er vanuit dat de prijzen van een bepaalde sector / bedrijf de komende weken doorgaat met stijgen of dalen. Het volgen van een bepaalde trend is meestal een strategie voor de wat langere termijn. Dit betekent dus dat je een grotere ‘margin’ (minder geleend geld) nodig hebt, omdat de kans anders te groot is dat je jouw volledige inleg kwijtraakt.

5: Alles of niks

 

Dit is de meest winstgevende CFD strategie die er is noemen wij 'alles of niks'. Deze strategie houdt in dat je geld wilt gaan verdienen door te gokken of de beurs juist hard gaat stijgen of hard gaat dalen. Een voorbeeld hiervan is: Je opent voordat het Brexit referendum heeft plaatsgevonden een positie, waarin je wilt profiteren van hard kelderende aandelen in Engeland. Je wacht vervolgens tot dat de uitslag van het referendum bekend is en je profiteert vervolgens van zeer hoge rendementen, omdat alle koersen hard zijn gedaald door de uitslag van het referendum. Omdat deze vorm van beleggen het meest winstgevend kan zijn hangt er ook een groot risico aan vast. Als je ervoor had gekozen dat de koersen in Engeland zouden gaan stijgen, dan zou je zo jouw volledige inleg kwijt zijn kunnen geraakt.

 

Het is dus belangrijk dat je het bij deze beleggingsstrategie niet erg vindt er meerdere keren naast te zitten, omdat je weet dat de eventuele winsten nog veel hoger kunnen zijn.