Uitkiezen juiste beleggingen

Het vinden van bedrijven waar je in wilt investeren is vaak veel moeilijker dan dat het lijkt. Met meer dan tienduizend verschillende soorten aandelen waar je tussen kunt kiezen is het meestal erg lastig de perfecte bedrijven te vinden.

Hoe selecteer je interessante bedrijven? Hoe onderzoek je of de bedrijven echt wel zo interessant zijn en wanneer maak je de keuze dat het ook een goede belegging is?

Hoe vind je interessante bedrijven?

1: Lees artikelen

Voor beleggers is het erg belangrijk dat ze goed geïnformeerd zijn in wat er in de financiële wereld gebeurd. Dit kun je doen door dagelijks / wekelijks beleggersbladen, blogs, de krant of online financiële artikelen te lezen.

Door dit soort artikelen te lezen, word je af en toe op een idee gebracht waar een beleggingskans zou kunnen liggen. Om ervoor te zorgen dat je goed en snel kan reageren op mogelijke beleggingskansen, is het belangrijk dat je jezelf met enige regelmaat op de hoogte houdt van het financiële nieuws en hier indien nodig extra onderzoek voor uitvoert.

2: Gebruik een ‘Stock Screener’

Een 2de manier om interessante bedrijven te vinden is door gebruik te maken van een ‘Stock Screener’. Door gebruik te maken van een ‘Stock Screener, kun je op een gemakkelijke manier een selectie maken uit een grote groep bedrijven door te zoeken met bepaalde criteria.

Het is mogelijk aandelen te filteren op de koersprijs, volume van aan- en verkopen, beurswaarde enz. Er zijn op het internet erg veel verschillende ‘Stock Screeners’ te vinden die je kunnen helpen met het vinden van een geschikt aandeel van een bepaalde beurs. Een voorbeeld van een ‘Stock Screener’ is te vinden via deze link.

3: Bekijk waar ETF’s hun geld in investeren

De 3de manier voor het selecteren van interessante bedrijven is door te kijken wat voor aandelen bepaalde ETF’s in zijn portefeuille heeft. ETF’s zijn beleggingsfondsen die als doel hebben een bepaalde index zo goed mogelijk te volgen.

Ben je dus geïnteresseerd in bedrijven in de AEX, dan kun je een ETF opzoeken die als doel heeft de AEX zo goed mogelijk te volgen. De meeste ETF’s geven op hun website informatie over welke aandelen ze in hun portefeuille hebben en hoe groot die positie is in vergelijking met het totaal belegd vermogen. Een voorbeeld van een ETF die de AEX volgt is te vinden via deze link.

Onderzoeken van bedrijven

Nadat je eindelijk een selectie hebt gemaakt van interessante bedrijven, kun je eindelijk gaan beginnen met het onderzoeken of deze bedrijven echt wel zo interessant zijn.

Je gaat van elk bedrijf uitzoeken hoeveel winst ze maken, hoe hard ze groeien, wat er van het bedrijf wordt verwacht en of ze dit in het verleden ook waar hebben weten te maken.

Dit is slechts een klein onderzoek om beginnende beleggers te helpen met het analyseren van een bedrijf en hier een waardering aan te koppelen. Het is natuurlijk ook mogelijk een bedrijf op veel meer verschillende aspecten te beoordelen, maar voor de beginnende belegger is dit zeker geen slecht begin!

In het geval je onderstaande analyses meteen wilt uitvoeren kun je naar www.nasdaq.com, zelf een bedrijf selecteren en doen wat hieronder staat uitgelegd.

Winst

Voor een bedrijf is het erg belangrijk dat het winst maakt en dat deze winst ieder jaar steeds groter wordt. Wanneer een bedrijf namelijk meer winst maakt, wordt het hoogstwaarschijnlijk ook meer waard. De eerste stap van jouw analyse wordt dus ook het controleren of de winst ieder jaar stijgt.


Te doen

1.     Selecteer een bedrijf (bijvoorbeeld: Nike) op Nasdaq.com.

2.     Links onderin klik je op ‘revenue/EPS’

3.     Controleer of het bedrijf in het 1ste kwartaal van dit jaar meer dan in het 1ste kwartaal van vorig jaar heeft verdiend?

Winst per aandeel

De volgende stap is controleren hoeveel winst er wordt gemaakt per aandeel. Met deze informatie kun je uiteindelijk ook uitrekenen of een aandeel is overgewaardeerd of ondergewaardeerd, maar daar gaan we in deze analyse niet mee doen.

In deze stap gaan we controleren of ook de winst per aandeel ieder jaar toeneemt. Controleer dus of er in het 1ste kwartaal van dit jaar meer winst is gemaakt dan het 1ste kwartaal van vorig jaar. Zijn er ook cijfers bekend van andere kwartalen, dan is het ook zeker verstandig dit te doen met alle andere kwartalen.


Te doen

1.        Blijf op dezelfde pagina op Nasdaq.com

2.        Controleer of er ieder jaar meer winst wordt gemaakt, door ‘EPS’ getallen te vergelijken van alle kwartalen

Return on equity

De derde stap voor het analyseren van een bedrijf is uitzoeken hoe goed het bedrijf is in het maken van winst voor zijn aandeelhouders. ‘Return on equity’ staat voor de verhouding tussen de netto winst en het eigen vermogen dat een bedrijf binnen een bepaalde periode kan realiseren.

Hoe hoger het winstpercentage is dat een bedrijf kan realiseren in verhouding met zijn eigen vermogen hoe beter. Een bedrijf dat ieder jaar een hogere ‘ROE’ score weet te behalen heeft dus ook een grotere kans ieder jaar meer waard te worden op de beurs.


Te doen

1.     Klik links onderin op ‘Income statement’

2.     Klik boven de tabel op ‘Financial Ratios’

3.     Controleer of er ieder jaar een hoger percentage ‘after Taks ROE’ wordt behaald

Zoek uit wat professionele analisten ervan vinden

Voordat je gaat investeren in een bedrijf wil je niet alleen weten of de financiën op orden zijn, maar wil je ook weten wat andere personen van het bedrijf vinden. Zien ze genoeg groeimogelijkheden? Komen er andere concurrenten op de markt? Enz.

Dit is informatie dat je van te voren waarschijnlijk graag zou willen weten en misschien heeft dit wel een veel grotere impact op jouw uiteindelijke keuze of je het aandeel wel of niet gaat kopen, dan alle andere dingen die je van het bedrijf onderzoekt.

Je bent hierbij zelf verantwoordelijk een mening te vormen over de artikelen die je gelezen hebt.


Te doen

Er zijn verschillende manieren waarop je deze stap kunt uitvoeren.

1.     Je kunt op Google de naam van het bedrijf intypen en vervolgens alle interessante artikelen lezen die naar boven komen.

2.     Websites bezoeken zoals Marketwatch.com of Finance.yahoo.com, de naam van het bedrijf intypen en alle interessante artikelen lezen die voor beleggers zijn geselecteerd.

3.     Op Nasdaq.com de ‘recommendations’ bekijken van professionele beleggers. Ga links onderin naar ‘Analyst Research’ en klik vervolgens op ‘recommendations’.

Worden de voorspelde winsten waargemaakt

Een ander zeer belangrijk punt voor de koersprijs van een aandeel is of het bedrijf voldoet aan de verwachtingen van analisten.

Ieder kwartaal zetten beursgenoteerde bedrijven hun inkomsten en uitgaven op het internet. Aan de hand van deze informatie voorspellen analisten wat de inkomsten en uitgaven van het bedrijf in het volgende kwartaal moeten zijn.

Wanneer het bedrijf het niet lukt te voldoen aan deze verwachtingen is de kans groot dat het aandeel van het bedrijf in waarde zal gaan dalen. Het is dus belangrijk dat het bedrijf (bijna) altijd voldoet aan de verwachtingen van analisten.


Te doen

1.     Blijf op dezelfde pagina op Nasdaq.com

2.     Klik boven de tabel op ‘earnings surprise’

3.     Bekijk of het bedrijf ieder kwartaal voldaan heeft aan de verwachtingen van de analisten.

Verwachten analisten dat het bedrijf de komende jaren gaat groeien?

Als je ervoor wilt zorgen dat jouw vermogen gaat groeien, dan is het ook belangrijk dat de bedrijven waarin je investeert ook gaan groeien. Op de volgende manier kun je controleren of analisten verwachten of het bedrijf de komende jaren gaat groeien.


Te doen

1.     Blijf op dezelfde pagina op Nasdaq.com

2.     Klik boven de tabel op ‘forecast’

3.     Bekijk of er van het bedrijf ieder jaar een hogere ‘consensus EPS forecast’ wordt verwacht.

Nadat je het bedrijf hebt gecontroleerd op enkele belangrijke punten, is het nu tijd om de keuze te maken of je jouw geld wilt gaan investeren in het desbetreffende bedrijf. Op hoe meer punten het bedrijf een goede scoren weet te behalen, hoe groter de kans is dat het bedrijf de komende jaren meer waard gaat worden op de beurs.

Let op! Hoe goed jouw onderzoek ook is, beleggen brengt risico met zich mee!