Uitkiezen juiste beleggingsfondsen

Door te beleggen in beleggingsfondsen maak je het jezelf een stuk makkelijker jouw portfolio goed te spreiden en het risico zo laag mogelijk te houden. 

Je bent er van overtuigd dat beleggingsfondsen je goed kunnen helpen met het behalen van jouw beleggingsdoelen, maar je hebt geen idee wat voor soorten beleggingsfondsen er bestaan, hoeveel geld ze kosten en hoe je de beste interessante fondsen kunt selecteren. Neem de uitleg hieronder goed door en begin hierna zelf met het selecteren van interessante beleggingsfondsen.

Verschillende soorten fondsen

Bij beleggingsfondsen heb je de keuze uit veel verschillende soorten. Hieronder zijn enkele voorbeelden gegeven van waar een fonds in kan beleggen.

   1.    Aandelen

   2.    Obligaties    

   3.    Valuta

   4.    Vastgoed

   5.    Mix van verschillende soorten beleggingsproducten

Elk beleggingsfonds kent zo zijn eigen risico, maar ook zijn mogelijke rendementen. Over het algemeen mag gesteld worden dat aandelenfondsen en valutafondsen meer risico met zich meebrengen dan obligaties, vastgoed en een mix van verschillende soorten beleggingsproducten. Let wel op dat dit niet altijd zo hoeft te zijn! Er bestaan ook obligatiefondsen die werken met opties en andere instrumenten om een zo hoog mogelijk rendement te realiseren. Deze fondsen kunnen een veel groter risico met zich meebrengen dan aandelenfondsen en valutafondsen.

Kosten van een fonds 

Door de kosten van beleggingsfondsen is het soms niet interessant jouw geld te investeren in een fonds. Wanneer je namelijk niet goed oplet, ben je ieder jaar een groot gedeelte van jouw winst kwijt om de kosten het fonds mee te betalen.

Jaarlijkse kosten van een fonds

De kosten van een fondsen kunnen onder elkaar erg verschillen. Zo zijn er fondsen die nog geen 0.2% per jaar in rekening brengen, maar ook fondsen die ieder jaar bijna 2% van jouw belegd vermogen afpakken.

Onder de jaarlijkse kosten betaal je voor de fondsmanagers en andere medewerkers, de administratie en de marketing van het bedrijf.

Transactiekosten van het fonds

Beleggingsfonds brengen elk jaar ook de transactiekosten in rekening. Een beleggingsfonds heeft namelijk ook te maken met transactiekosten, wanneer ze besluiten bepaalde aandelen te verkopen en andere aandelen weer te kopen. Wanneer een fondsmanager de keuze maakt aandelen te verkopen van bedrijf A en aandelen wilt kopen van bedrijf B, zullen hierdoor altijd transactiekosten ontstaan.

Het verschilt per beleggingsfonds hoeveel je moet betalen aan transactiekosten per jaar, omdat elk fonds een andere strategie heeft wat juist voor meer of juist voor minder transactiekosten zorgt.

Extra verkoopkosten

Er zijn ook fondsen die extra verkoopkosten in rekening brengen. Deze verkoopkosten worden op een van onderstaande manieren in rekening gebracht bij de belegger. Let op, niet alle beleggingsfondsen brengen dit in rekening.

Front-end load

De ‘front-end load’ betaal je wanneer je een investering hebt gedaan in een fonds. Stel je doet een investering van € 5.000 en je moet hier van te voren 4% extra verkoopkosten voor betalen, dan wordt er in plaats van € 5.000, maar € 4.800 geïnvesteerd.

Back-end load

De ‘back-end load’ betaal je pas wanneer je jouw positie in het fonds weer wilt verkopen. Dit zit alleen iets anders in elkaar, omdat het percentage dat je hier voor moet betalen ieder jaar afneemt. De ‘back-end load’ begint in het eerste jaar meestal met 6% en loopt vervolgens ieder jaar terug met 1%, totdat je na 7 jaar weer terug staat op 0%.

Aan- en verkoop kosten

Naast de kosten die je hebt van de beleggingsfonds, heb je soms ook transactiekosten vanuit jouw broker. (Dit zijn dezelfde kosten die je aan jouw broker betaalt voor het kopen van individuele aandelen) Dit is alleen niet altijd het geval, omdat sommige brokers dit gratis doen vanwege onderlinge afspraken.

Tip: ETF’s brengen in vergelijking met de meeste andere beleggingsfondsen zeer weinig kosten in rekening. ETF’s zijn fondsen die proberen zo goed mogelijk een bepaalde index te volgen (bijvoorbeeld de AEX). Hierdoor kunnen deze beleggingsfondsen besparen op dure fondsmanagers en transactiekosten.

Hoe selecteer je de juiste fondsen?

Het selecteren van de juiste beleggingsfondsen kan een behoorlijke klus zijn. Met meer dan duizenden verschillende soorten beleggingsfondsen is de keuze erg groot, maar daarnaast ook erg onoverzichtelijk.

Voordat je geschikte beleggingsfondsen kunt gaan selecteren, is het belangrijk dat je zelf weet naar wat voor soort beleggingsfonds je op zoek bent. Ben je op zoek naar een beleggingsfonds dat zich helemaal richt op aandelen, obligaties, valuta, onroerend goed, enz.?

Nadat je dit voor jezelf hebt bepaalt, moet je gaan kiezen of je een beleggingsfonds wilt dat zich speciaal richt op een regio (bijvoorbeeld amerika), zich speciaal richt op een sector (bijvoorbeeld de technologiesector), of zich juist richt op alleen bedrijven met een bepaalde waarde (bijvoorbeeld small cap).

Houdt tijdens het selecteren van een beleggingsfonds altijd in de gaten hoeveel risico je wilt lopen, zodat je uiteindelijk geen spijt gaat krijgen van jouw uiteindelijke keuzes. Hoe erg zou je het vinden wanneer jouw beleggingen opeens 10% minder waard worden?

Wanneer het voor jou duidelijk is in wat voor soort beleggingsfonds je wilt gaan investeren, kun je beginnen met het uitzoeken van geschikte beleggingsfondsen.

Stap 1: 

Ga op het internet op zoek naar websites die verschillende beleggingsfondsen met elkaar vergelijken. Dit kun je doen door ‘beleggingsfondsen vergelijken’ in te typen in de zoekmachine.

Stap 2: 

Gebruik beleggingsfondsvergelijkingswebsites om enkele geschikte fondsen uit te kiezen, waarin je zou willen investeren. Voorbeelden van dit soort websites zijn: morningstar.nl en mfea.com.

Stap 3:

Maak aan de hand van de analyse, de rating en prestaties van afgelopen 10 jaar de keuze of het fonds interessant genoeg is om in te beleggen.

 

De laatste stap voor het beleggen in fondsen is het daadwerkelijk doen van de investering in het fonds naar jouw keuze. In de volgende stap zal hier meer informatie over worden gegeven.

Wil je meer te weten komen over beleggen in beleggingsfondsen? Druk op deze link en ga door met onze cursus specifiek over beleggingsfondsen.