Uitkiezen juiste beleggingsfondsen

Het selecteren van de juiste beleggingsfondsen kan een behoorlijke klus zijn. Met meer dan duizenden verschillende soorten beleggingsfondsen is de keuze namelijk erg groot.

 Voordat je geschikte beleggingsfondsen kunt gaan selecteren, is het belangrijk dat je zelf weet naar wat voor soort beleggingsfonds je op zoek bent. Ben je op zoek naar een beleggingsfonds dat zich helemaal richt op aandelen, obligaties, valuta, onroerend goed, enz.

Nadat je dit voor jezelf hebt bepaalt, moet je gaan kiezen of je een beleggingsfonds wilt dat zich speciaal richt op een regio (bijvoorbeeld Amerika), zich speciaal richt op een sector (bijvoorbeeld de technologiesector), of zich juist alleen richt op bedrijven met een bepaalde waarde (bijvoorbeeld small cap of large cap).

Vergeet tijdens het selecteren van een beleggingsfonds nooit het risico dat je wilt/kunt lopen. Hoe erg zou je het vinden wanneer jouw beleggingen opeens 10% minder waard worden? Met behulp van deze vraag kun je verschillende fondsen bekijken en beoordelen, zodat je uiteindelijk geen fonds kiest dat niet geschikt voor jou is.

Tijdens jouw zoektocht naar interessante beleggingsfondsen is het ook altijd aan te raden de kosten te vergelijken dat verschillende fondsen met zich meebrengen. Meer informatie hierover heb je in de vorige stap gekregen.

Wanneer het voor jou duidelijk is in wat voor soort beleggingsfonds je wilt gaan investeren, kun je gaan beginnen met uitzoeken!

3 stappen

Stap 1:
Ga op het internet op zoek naar websites die verschillende beleggingsfondsen met elkaar vergelijken. Dit kun je doen door ‘beleggingsfondsen vergelijken’ in te typen in de zoekmachine.

Stap 2:
Gebruik beleggingsfondsvergelijkingswebsites om enkele geschikte fondsen uit te kiezen, waarin je zou willen investeren. Voorbeelden van dit soort websites zijn: morningstar.nl en mfea.com.

Stap 3:
Maak aan de hand van de analyse, de rating, de kosten en prestaties van de afgelopen 10 jaar de keuze of het fonds interessant genoeg is om in te beleggen. Het beste kun je dit doen door enkele interessante fondsen in een Excel document te zetten en het vervolgens te vergelijken met bovenstaande criteria. Zie voorbeeld hieronder.

[table id=7 /]

Het is aan jezelf om te beslissen hoeveel fondsen je wilt meenemen in jouw vergelijking. Je kunt er voor kiezen 5, 10 of 50 verschillende fondsen te vergelijken, zolang je zelf maar het vertrouwen hebt het juiste fonds / fondsen gevonden te hebben.