Uitkiezen van de juiste aandelen

Het vinden van bedrijven waar je in wilt investeren is vaak veel moeilijker dan dat het lijkt. Met meer dan tienduizend verschillende soorten aandelen waar je tussen kunt kiezen is het meestal erg lastig de bedrijven te vinden die voor een hoog rendement gaan zorgen.

Zoals Warren Buffet (succesvolste belegger ooit) zegt: "If it was easy everybody would be doing it"  Er gaat dus veel tijd zitten in het uitkiezen van de juiste aandelen maar wanneer je het eenmaal onder de knie hebt kun je er erg succesvol mee worden!

Het grootste gedeelte van de beginnende beleggers maakt in het begin van zijn cariére verlies, zorg er dus voor dat je je goed verdiept voordat je start met beleggen! Dit zijn de 5 manieren waarop je de juiste aandelen kunt kiezen.

1: Volg succesvolle beleggers 

Het beste advies dat ik aan startende beleggers kan geven is het volgen van succesvolle beleggers en stap voor stap nadoen wat hij/zij doet. Er zijn genoeg succesvolle beleggers die precies delen wat voor aandelen ze iedere dag aankopen en met welke reden. Op deze manier leer je precies hoe je winst moet pakken op beleggingen en waar je op moet letten.

Een voorbeeld van een succesvolle beleggers is Phil Town. Hij geeft in de video hieronder al de eerste tips over hoe je een succesvolle belegger kunt worden.

Ga dus zelf op zoek naar beleggers die jij als voorbeeld ziet en leer zo veel als mogelijk van ze.

2: Bekijk de winst per aandeel

Om een goed beeld te krijgen van een bedrijf moet je verschillende statistieken bestuderen. De winst per aandeel is een van de factoren waar je op moet letten wanneer je een aandeel wilt kopen. Wanneer er namelijk veel winst wordt gemaakt per aandeel in verhouding met de koersprijs, dan is het een zeer succesvol bedrijf en is de kans groter dat het ook aan toekomstige verwachtingen kan voldoen. Analisten doen altijd een voorspelling van wat de EPS het komende kwartaal zal zijn ('Estimate') en de 'Actual' cijfers laten zien wat er daadwerkelijk behaald is.

De winst per aandeel van een bedrijf zegt zeker nog niet alles dus het is belangrijk dat je de volgende manieren ook nog leest.

Hoe kun je de winst per aandeel zien van bijvoorbeeld Apple?

1: Ga naar finance.yahoo.com en type Apple in.

2: Klik op Analysis

3: Vergelijk of de EPS Actual hoger uitkomt als de EPS Estimate

4: Wanneer het bedrijf hieraan voldoet, dan presteert het bedrijf naar verwachting van analisten en hoef je niet bang te zijn dat de koersprijs opeens hard zal zakken.

3: Vergelijk return on equity

De tweede stap voor het analyseren van een bedrijf is uitzoeken hoe goed het bedrijf is in het maken van winst in vergelijking met hoeveel vermogen ze tot de beschikking hebben . ‘Return on equity’ staat voor de verhouding tussen de netto winst en het eigen vermogen dat een bedrijf binnen een bepaalde periode kan realiseren.

Hoe hoger het winstpercentage is dat een bedrijf kan realiseren in verhouding met zijn eigen vermogen hoe beter. Een bedrijf dat ieder jaar een hogere ‘ROE’ score weet te behalen heeft dus ook een grotere kans ieder jaar meer waard te worden op de beurs. Een hoge 'ROE' betekent meestal ook dat het bedrijf goed gemanaged wordt.

Te doen

1.     Blijf op dezelfde website

2.     Klik op ‘statistics’

2.     Ga naar het kopje 'Management effectiveness’ en bekijk het percentage van Return on Equity

3.     Vergelijk dit getal met andere bedrijven waarin je wilt investeren

4: Verwachten analisten dat het bedrijf de komende jaren gaat groeien?

Wanneer je aandelen koopt in een bedrijf, dan verdien je alleen geld op de groei dat het bedrijf maakt en de dividend dat ze uitbetalen. Naast dat dividend een goede inkomstenbron is zijn de meeste beleggers toch uit op het groeipotentieel van het bedrijf. Dit is namelijk waar echt veel geld mee wordt verdiend.

Er zijn verschillende manieren waarmee je een goede inschatting kunt maken of de kans groot is dat een bedrijf hard gaat groeien.

Te doen

1.     Ga weer naar de website van finance.yahoo.com en klik een bedrijf aan

2.     Klik vervolgens weer op ‘analysis’

3.     Ga naar de tabel revenue estimate en bekijk de verwachte groei

4.     Ga naar de rechterkant van de pagina en bekijk de grafiek 'recommendation trends'. Hoeveel analisten zouden het aandeel kopen, houden of verkopen?

5: Gebruik het internet!

Er zijn veel beginnende beleggers die denken precies te weten hoe ze hun geld moeten beleggen. Dit gaat in de meeste gevallen dan ook helemaal verkeerd, omdat ze hier helemaal geen ervaring in hebben.

Zorg ervoor dat je alle informatie opzoekt  die vindbaar is over een bedrijf voordat je start met het aankopen van aandelen. Door het internet is het tegenwoordig voor iedereen mogelijk toegang te hebben tot alle informatie. Laat je dus door ervaren beleggers vertellen of een bepaald bedrijf echt wel zo interessant is om in te beleggen.

Je hebt de mogelijkheid succesvolle beleggers precies na te doen aangezien ze je precies laten zien waarin ze beleggen. Maak hier gebruik van en leer zoveel mogelijk van hun gemaakte fouten!

CFD Brokers In welke CFD's kun je in beleggen? Gebruiksgemak platform Klantenservice Demo account Meer informatie
Aandelen
Cryptovaluta
Grondstoffen
Indices
Valuta
24-5 Nederlandse klantenservice

Aandelen
Cryptovaluta
Grondstoffen
Indices
Valuta
24-7 Engelse klantenservice

76.4% van de retailbeleggers verliest geld met CFD's
Aandelen
Cryptovaluta
Grondstoffen
Indices
Valuta
24-5 Engelse klantenservice

CFD's zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico met zich mee van snel oplopende verliezen. Zo'n 74 tot 89% van de retailbeleggers lijdt verlies op de handel in CFD's. Je moet overwegen of jij dit hoge risico op verlies wel kunt permitteren.