Uitkiezen van de juiste aandelen

Het vinden van bedrijven waar je in wilt investeren is vaak veel moeilijker dan dat het lijkt. Met meer dan tienduizend verschillende soorten aandelen waar je tussen kunt kiezen is het meestal erg lastig de bedrijven te vinden die voor een hoog rendement gaan zorgen.

Zoals Warren Buffet (succesvolste belegger ooit) zegt: "If it was easy everybody would be doing it"  Er gaat dus veel tijd zitten in het uitkiezen van de juiste aandelen maar wanneer je het eenmaal onder de knie hebt kun je er erg succesvol mee worden!

Het grootste gedeelte van de beginnende beleggers maakt in het begin van zijn cariére verlies, zorg er dus voor dat je je goed verdiept voordat je start met beleggen! Dit zijn de 7 manieren waarop je de juiste aandelen kunt kiezen

1: Volg succesvolle beleggers 

Het beste advies dat ik aan startende beleggers kan geven is het volgen van succesvolle beleggers en stap voor stap nadoen wat hij/zij doet. Er zijn genoeg succesvolle beleggers die precies delen wat voor aandelen ze iedere dag aankopen en met welke reden. Op deze manier leer je precies hoe je winst moet pakken op beleggingen en waar je op moet letten.

Een voorbeeld van een succesvolle beleggers is Phil Town. Hij geeft in de video hieronder al de eerste tips over hoe je een succesvolle belegger kunt worden.

Ga dus zelf op zoek naar beleggers die jij als voorbeeld ziet en leer zo veel als mogelijk van ze.

2: Vergelijk winst per aandeel

Om een goed beeld te krijgen van een bedrijf moet je verschillende statistieken bestuderen. De winst per aandeel is een van de factoren waar je op moet letten wanneer je een aandeel wilt kopen. Wanneer er namelijk veel winst wordt gemaakt per aandeel in verhouding met de koersprijs, dan is het een zeer succesvol bedrijf en is de kans groter dat het ook aan toekomstige verwachtingen kan voldoen. Analisten doen altijd een voorspelling van wat de EPS het komende kwartaal zal zijn ('Estimate') en de 'Actual' cijfers laten zien wat er daadwerkelijk behaald is.

De winst per aandeel van een bedrijf zegt zeker nog niet alles dus het is belangrijk dat je de volgende manieren ook nog leest.

Hoe kun je de winst per aandeel zien van bijvoorbeeld Apple?

1: Ga naar finance.yahoo.com en type Apple in.

2: Klik op Analysis

3: Vergelijk of de EPS Actual hoger uitkomt als de EPS Estimate

4: Wanneer het bedrijf hieraan voldoet, dan presteert het bedrijf naar verwachting van analisten en hoef je niet bang te zijn dat de koersprijs opeens hard zal zakken.

4: Vergelijk return on equity

De derde stap voor het analyseren van een bedrijf is uitzoeken hoe goed het bedrijf is in het maken van winst voor zijn aandeelhouders. ‘Return on equity’ staat voor de verhouding tussen de netto winst en het eigen vermogen dat een bedrijf binnen een bepaalde periode kan realiseren.

Hoe hoger het winstpercentage is dat een bedrijf kan realiseren in verhouding met zijn eigen vermogen hoe beter. Een bedrijf dat ieder jaar een hogere ‘ROE’ score weet te behalen heeft dus ook een grotere kans ieder jaar meer waard te worden op de beurs.


Te doen

1.     Klik links onderin op ‘Income statement’

2.     Klik boven de tabel op ‘Financial Ratios’

3.     Controleer of er ieder jaar een hoger percentage ‘after Taks ROE’ wordt behaald

5: Worden de voorspelde winsten waargemaakt

Een ander zeer belangrijk punt voor de koersprijs van een aandeel is of het bedrijf voldoet aan de verwachtingen van analisten.

Ieder kwartaal zetten beursgenoteerde bedrijven hun inkomsten en uitgaven op het internet. Aan de hand van deze informatie voorspellen analisten wat de inkomsten en uitgaven van het bedrijf in het volgende kwartaal moeten zijn.

Wanneer het bedrijf het niet lukt te voldoen aan deze verwachtingen is de kans groot dat het aandeel van het bedrijf in waarde zal gaan dalen. Het is dus belangrijk dat het bedrijf (bijna) altijd voldoet aan de verwachtingen van analisten.


Te doen

1.     Blijf op dezelfde pagina op Nasdaq.com

2.     Klik boven de tabel op ‘earnings surprise’

3.     Bekijk of het bedrijf ieder kwartaal voldaan heeft aan de verwachtingen van de analisten.

6: Verwachten analisten dat het bedrijf de komende jaren gaat groeien?

Als je ervoor wilt zorgen dat jouw vermogen gaat groeien, dan is het ook belangrijk dat de bedrijven waarin je investeert ook gaan groeien. Op de volgende manier kun je controleren of analisten verwachten of het bedrijf de komende jaren gaat groeien.


Te doen

1.     Blijf op dezelfde pagina op Nasdaq.com

2.     Klik boven de tabel op ‘forecast’

3.     Bekijk of er van het bedrijf ieder jaar een hogere ‘consensus EPS forecast’ wordt verwacht.

7: Volg het nieuws

Als je ervoor wilt zorgen dat jouw vermogen gaat groeien, dan is het ook belangrijk dat de bedrijven waarin je investeert ook gaan groeien. Op de volgende manier kun je controleren of analisten verwachten of het bedrijf de komende jaren gaat groeien.


Te doen

1.     Blijf op dezelfde pagina op Nasdaq.com

2.     Klik boven de tabel op ‘forecast’

3.     Bekijk of er van het bedrijf ieder jaar een hogere ‘consensus EPS forecast’ wordt verwacht.

2: Gebruik een ‘Stock Screener’

Een 2de manier om interessante bedrijven te vinden is door gebruik te maken van een ‘Stock Screener’. Met behulp van een ‘Stock Screener, kun je op een gemakkelijke manier een selectie maken uit een grote groep bedrijven door te zoeken op bepaalde criteria.

Het is mogelijk aandelen te filteren op de koersprijs, volume van aan- en verkopen, beurswaarde en nog veel meer. Er zijn op het internet erg veel verschillende ‘Stock Screeners’ te vinden die je kunnen helpen met het vinden van een geschikt aandeel van een bepaalde beurs. Een voorbeeld van een ‘Stock Screener’ is te vinden via deze link.

Starten met beleggen

Nu je alle informatie hebt gehad om een succesvolle belegger te worden is het van belang dat je de juiste broker kiest om mee te beleggen. Er zijn veel verschillende brokers en sommige brengen behoorlijk veel kosten in rekening. Het is daarom erg belangrijk dat je van te voren goed nadenkt over welke broker je wilt gebruiken om jouw aandelen mee te kunnen kopen en verkopen.

Zorg ervoor dat je alleen gebruik maakt van brokers die in het verleden hebben aangetoond betrouwbaar te zijn. Een broker beheerd een groot deel van je vermogen, dus je wilt er wel zeker van zijn dat de broker niet opeens failliet gaat en je al jouw geld kwijt bent. De betrouwbaarheid van een broker is ook te controleren door de toezicht die wordt gehouden over het bedrijf. De brokers die in de vergelijking staan worden allemaal door een bekend financiële instelling gereguleerd.