Hoe vind je de beste vermogensbeheerder?

Je hebt te weinig tijd en kennis zelf je vermogen te beleggen, dus je wilt dit doen met behulp van vermogensbeheer.

Er zijn in dat geval 2 keuzes die je kunt maken. Je geld beleggen in fondsen of de hulp inschakelen van een vermogensbeheerder.

Heb je nog nooit gehoord van beleggingsfondsen?

Lees dan dit artikel en leer hoe je kunt beleggen in fondsen.

Het voordeel van een vermogensbeheerder is dat je zelf geen tijd hoeft te steken in het beleggen van jouw geld.

Het enige wat je wel zelf moet doen is de beste vermogensbeheerder uitzoeken.

Omdat het niet makkelijk is een vermogensbeheerder te vinden waar je jouw geld aan toevertrouwd, probeer ik je hiermee te helpen aan de hand van dit artikel.

Sta je niet te wachten op dit soort tips?

Lees dan in ieder geval de manier waarop vermogensbeheerder kosten in rekening brengen, omdat je dit nog veel geld kan besparen!

1. Waar ben je naar op zoek?

Er zijn 3 verschillende manieren van vermogensbeheer. Zo heb je individueel vermogensbeheer, collectief vermogensbeheer en beleggingsadvies.

Elke beleggingsvorm heeft zo zijn eigen voor- en nadelen.

Individueel vermogensbeheer

Individueel vermogensbeheer is alleen een optie voor mensen die meer dan € 100.000 willen beleggen.

Een vermogensbeheerder steekt bij individueel vermogensbeheer namelijk veel tijd in het beleggen van jouw vermogen.

Hij houdt rekening met jouw specifieke voorkeuren en steekt veel tijd in het beleggen van jouw vermogen.

Voor een individuele vermogensbeheerder is het dus niet interessant veel tijd in iemands beleggingen te stoppen, wanneer hij er bijna geen geld mee kan verdienen.

Collectief vermogensbeheer

Daarnaast zijn er ook veel mensen die geen € 100.000 op hun bankrekening hebben staan.

Hier is natuurlijk ook een oplossing voor. 

Bij collectief vermogensbeheer kun je jouw geld al laten beleggen vanaf € 1.000.

De reden dat je hier al vanaf € 1.000 terecht kan is, omdat de vermogensbeheerder jouw geld op dezelfde manier belegt als dat van alle andere die hun geld laten beleggen bij de vermogensbeheerder.

Door het geld van iedereen op dezelfde manier te beleggen hoeven ze veel minder tijd te stoppen in het beheren van jouw vermogen.

De meeste collectieve vermogensbeheerders geven je de keuze uit verschillende portefeuilles met allemaal een ander risico.

Dit doen ze, zodat ze jouw risicoprofiel kunnen koppelen aan een portefeuille dat met elkaar overeenkomt.

Wanneer je dus niet te veel risico wilt lopen met jouw vermogen, dan kies je en portefeuille uit waarbij het risico zo klein mogelijk is.

Beleggingsadvies

Als laatst kun je er ook nog voor kiezen enkel beleggingsadvies te nemen.

In dit geval belegt de vermogensbeheerder niet jouw geld, maar geeft hij jouw enkel beleggingsadviezen.

Je krijgt dus tips van de vermogensbeheerder, maar je moet uiteindelijk zelf de keuze maken of je er wel of niet in wilt beleggen.

Je betaald hiervoor wel een fee, maar die is in de meeste gevallen en stuk lager dan bij de bovenste 2 opties.

2. Gekwalificeerde vermogensbeheerder

Niemand wilt zijn geld laten beleggen door een vermogensbeheerder die niet is gekwalificeerd voor het beleggen van andermans geld.

Daarom raad ik iedereen aan om goed te kijken of de vermogensbeheerder wel gekwalificeerd is om andermans geld te beheren.

Wat je daarnaast ook kunt doen om erachter te komen of de vermogensbeheerder wel te vertrouwen is, is de vermogensbeheerder Googelen.

Bekijk reviews over de vermogensbeheerder en concludeer hieruit of de vermogensbeheerder wel te vertrouwen is.

Gekwalificeerde vermogensbeheerder

3. Begeleiding

De meeste mensen die op zoek zijn naar een vermogensbeheerder zoeken er een, omdat ze zelf niet genoeg verstand hebben van beleggen of er geen tijd in willen steken.

Wanneer je nog niet veel ervaring hebt met het beleggen van jouw geld dan is het zeker verstandig een vermogensbeheerder te zoeken die je goed kan begeleiden met het beleggen van jouw geld.

Geeft hij antwoordt op al jouw vragen?

Word je geholpen met het vaststellen van jouw risicoprofiel?

Houdt hij rekening met jouw specifieke wensen? (wanneer je een groot genoeg bedrag laat beleggen natuurlijk)

Ga dus op zoek naar een vermogensbeheerder waar je terecht kan wanneer je vragen hebt en die je kan begeleiden in het beleggen van jouw geld.

4. Eerdere rendementen

Van bijna alle vermogensbeheerders is bekend wat de rendementen zijn geweest tot enkele jaren terug.

Aangezien niemand zijn geld wilt laten beleggen door een vermogensbeheerder die geen mooie rendementen weet te behalen is dit een behoorlijk belangrijke stap.

Ga dus op zoek naar verschillende vermogensbeheerders die in aanmerking komen voor het beleggen van jouw vermogen en vergelijk vervolgens de rendementen die ze behaald hebben in de afgelopen jaren.

De kans is groot dat de rendementen niet veel van elkaar verschillen, maar je wilt jouw geld natuurlijk niet laten beleggen door een vermogensbeheerder die het slechter doet dan alle andere vermogensbeheerders.

Rendementen van de vermogensbeheerder

5. Kosten van vermogensbeheer

Nadat je precies weet naar wat voor vermogensbeheerder je op zoek bent, hoef je nog maar een ding te doen.

Vergelijken hoeveel kosten ze in rekening brengen.

Hieronder leg ik de verschillende kosten uit die ze in rekening kunnen brengen, zodat je precies weet hoe het werkt.

Beheerskosten

Onder de beheerskosten verstaan we over het algemeen de kosten die het bedrijf in rekening brengt voor het beheren van jouw vermogen. Meestal vallen hier ook nog allerlei andere kosten onder zoals de administratiekosten, maar dit verschilt erg per vermogensbeheerder.

Aan- en verkoopkosten

Bij sommige vermogensbeheerders valt dit onder de beheerskosten en bij andere niet. Onder aan- en verkoopkosten kun je denken aan de kosten die in rekening worden gebracht voor het kopen en verkopen van aandelen.

Extra beheerskosten

Een vermogensbeheerder kan er voor kiezen een deel van jouw vermogen te stoppen in een beleggingsfonds. Beleggingsfondsen rekenen ook beheerskosten, dus je betaald dan 2 keer beheerskosten over het vermogen dat je door een vermogensbeheerder laat beleggen.

Overschrijvingskosten

Wanneer je jouw geld weg wilt halen bij jouw vermogensbeheerder, dan is het mogelijk dat hier extra kosten in rekening voor worden gebracht. Het is belangrijk dat je hier goed rekening mee houdt, omdat deze kosten soms hard kunnen oplopen. Vraag dus eerst aan de vermogensbeheerder hoeveel kosten je ongeveer moet betalen wanneer je het geld weg zou halen, zodat je hier dus niet zomaar mee verrast kunt worden.

Omzetten naar buitenlandse valuta

De meeste vermogensbeheerders brengen ook kosten in rekening voor het omzetten van jouw geld naar een buitenlandse valuta. Deze kosten zijn over het algemeen niet al te groot, maar kunnen al snel oplopen.

Kosten gebaseerd op het rendement

Vermogensbeheerders kunnen ook kosten in rekening brengen gebaseerd op het rendement dat ze behalen. Dit kan een extra stimulans zijn voor de beheerder om een goed rendement te leveren, maar vaak resulteert het alleen maar in hogere kosten. De beheerder gaat meer transacties doen om een hoger rendement te behalen, maar vaak zorgt dit alleen maar voor een lager rendement en hogere transactiekosten. Dit is de reden dat we de voorkeur hebben voor een vermogensbeheerder die geen kosten rekent gebaseerd op het rendement.

6. Maken van een keuze

Nu je precies weet waar je rekening mee moet houden voor het kiezen van de beste vermogensbeheerder, hoef je het alleen nog maar te doen. Voor meer informatie over hoe je jouw geld kan laten beleggen door een vermogensbeheerder kun je beginnen aan de beleggingscursus. Wanneer je in dit artikel nog iets mist over hoe je de beste vermogensbeheerder kunt vinden dan hoor ik dat graag in de reacties.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *