Verschillende beleggingsfondsen

Er is keus genoeg voor mensen die beleggen in beleggingsfondsen. Er zijn duizenden verschillende fondsen met allemaal hun eigen manier van beleggen. Om voor jezelf een goede keuzen te kunnen maken welke beleggingsfondsen het beste bij jou passen, is het handig eerst te weten wat voor verschillende beleggingsfondsen er bestaan.

Obligatiefondsen

Obligatiefondsen beleggen zoals de naam al doet vermoeden alleen in obligaties. Over het algemeen kan er worden gesteld dat obligatiefondsen slecht een klein risico met zich meebrengen. Ze beleggen in obligaties van verschillende overheden en bedrijven, waarvan zij vinden dat ze een goed rendement kunnen halen tegenover het risico dat ze daarvoor moeten lopen.

Ben je op zoek naar een fonds met hogere rendementen en dus ook een hoger risico, dan hoef je niet meteen de obligatiefondsen over te slaan. Naast dat er veel obligatiefondsen zijn waarbij het risico erg laag is, zijn er ook obligatiefondsen waarbij het risico en het mogelijke rendement veel hoger zijn. Dit soort obligatiefondsen worden ook wel ‘junk bonds’ genoemd.

In dit soort ‘junk bonds’ worden alle obligaties met een hoog risico verzameld. Door obligaties van veel verschillende overheden en bedrijven in een fonds te verzamelen zorgen de ‘junk bonds’ ervoor dat het risico lichtelijk gespreid is, maar de risico’s van ‘junk bonds zijn meestal velen malen groter. Dit komt omdat ze beleggen in obligaties die de meeste andere beleggers vermijden, waardoor het mogelijke rendement veel hoger is.

Regiofondsen

Regiofondsen maken het voor investeerders makkelijker te investeren in bepaalde regio’s. Met bepaalde regio’s kun je denken aan fondsen die beleggen in slechts een land. De mogelijke rendementen in dit soort fondsen kunnen erg hoog zijn als het land waar je in investeert erg hard aan het groeien is. Jammer genoeg is de kans dat je te maken gaat krijgen met grote verliezen ook aanwezig bij dit soort fondsen, als het land waar je in investeert in een recessie terechtkomt.

Fondsen voor de lange termijn

Er bestaan veel verschillende fondsen die zich grotendeels alleen richten op de groei op de lange termijn. Dit soort fondsen zijn niet uit op snelle winsten, maar investeren alleen met de gedachte dat het aandeel de komende 5 á 10 jaar hard gaat stijgen.

Fondsen die beleggen voor de lange termijn kunnen nog worden verdeeld in een paar onder categorieën. Fondsen die uitsluitend beleggen in ‘large cap’ of ‘small cap’ bedrijven en fondsen die uitsluitend beleggen in bedrijven met grote groeimogelijkheden of in bedrijven die hoge rendementen uitkeren. Natuurlijk zijn er ook veel fondsen die hier een middenweg in hebben gevonden.

Het risico dat je loopt bij dit soort fondsen is over het algemeen niet erg groot, maar er is zeker wel sprake van enig risico dat de waarde van jouw belegging soms hard onderuit kunnen gaan.

Sectorfondsen

Wanneer je erg geïnteresseerd bent in een bepaalde sector of denkt dat hier grote winsten te behalen zijn, dan is het mogelijk te beleggen in een sectorfonds. Sectorfondsen beleggen in bedrijven die hun geld verdienen in een bepaalde sector. Voorbeelden van verschillende sectoren zijn: de technologie sector, de gezondheidszorg sector, de oliesector, de financiële sector en de bouwsector.

Het risico dat je loopt bij sectorfondsen zijn veel groter dan bij internationale fondsen. Er is een grote kans dat een sectorfonds hoge rendementen behaalt. Jammer genoeg is er ook een grote kans dat het fonds fors in waarde daalt, omdat er een beurscorrectie plaatsvindt.

Internationale fondsen

Met internationale fondsen heb je de mogelijkheid te beleggen in veel verschillende landen / continenten. Door te beleggen in een fonds dat investeert in bedrijven in een ander continent, kun je het risico binnen jouw portefeuille fors verkleinen. Door te beleggen in bedrijven in een groot aantal verschillende landen kun je de impact van een landelijke recessie voor een groot deel beperken.

Er zijn veel verschillende internationale fondsen. Er zijn fondsen die over hele wereld beleggen, fondsen die beleggen in alle landen buiten het land waar je in woont, fondsen die alleen beleggen in een bepaald wereld deel en fondsen die alleen beleggen in landen met een bepaald kenmerk (zoals snelgroeiende markten).

Indexfondsen

Een type fonds dat de afgelopen jaren erg in populariteit is gestegen is een indexfonds. Een indexfonds heeft als doel een index zo nauwkeurig mogelijk te volgen. Een voorbeeld hiervan is een fonds dat zo goed mogelijk probeert de AEX te spiegelen en hier niet van afwijkt. Er bestaan talloze verschillende indexfondsen die allemaal proberen een bepaalde index zo goed mogelijk te volgen.

De reden dat indexfondsen de afgelopen jaren zo veel in populariteit zijn gestegen is, omdat de kosten van dit soort fondsen bijzonder laag zijn en dat steeds meer beleggers ervan overtuigd zijn dat het onmogelijk is ieder jaar de index te blijven verslaan.

Hedgefondsen

Hedgefondsen zijn erop uit een zo groot mogelijke winst te behalen in een zo kort mogelijke periode. De rendementen bij dit soort fondsen zijn soms enorm groot en andere keren enorm laag. Beleggers die hun geld investeren in hedgefondsen zijn erop uit grote winsten te realiseren en houden er rekening mee dat ze soms een groot deel van hun geld kunnen verliezen.

Typerend aan hedgefondsen is dat ze zowel geld proberen te verdienen in een opgaande als in een neergaande markt. Wat ook een belangrijk detail is, is dat de kosten van een hedgefonds meestal vele malen groter is dan bij andere soorten beleggingsfondsen.

In de volgende stappen leer je hoe beleggingsfondsen hun kosten in rekening brengen bij hun beleggers en hoe je uiteindelijk de juiste beleggingsfondsen kunt uitkiezen.