Verschillende beleggingsproducten

Nu je weet hoe je jouw beleggingsportefeuille kunt spreiden is het ook goed om te weten wat voor beleggingsmogelijkheden je hebt. Zo kun je beleggen in aandelen en obligaties, maar ook in beleggingsfondsen, grondstoffen, opties en turbo’s. Sommige beleggingsproducten moet je nog niet gaan gebruiken, nadat je deze beleggingscursus hebt afgerond, omdat deze erg ingewikkeld in elkaar zitten. Het gaat erom dat je weet op wat voor manieren je kunt gaan beleggen, zodat je er jezelf in kunt gaan verdiepen.

Kopen van aandelen en obligaties

Waarschijnlijk ben je van plan aan het einde van deze cursus je eerste aandelen of obligaties te kopen. Dit zijn de 2 makkelijkste manieren van beleggen. In de volgende stappen van deze cursus geven we je meer informatie over hoe je kunt beginnen met het handelen in aandelen en waar je rekening mee moet houden. Stap 9

Beleggingsfondsen

In deze beleggingscursus behandelen we ook hoe je kunt investeren in beleggingsfondsen, omdat dit voor iedereen een zeer geschikte manier is van beleggen. Beleggingsfondsen zorgen ervoor dat je minder tijd hoeft te steken in jouw beleggingen en minder risico loopt op de beurs. Meer informatie over beleggingsfondsen kun je vinden in stap 8.

Grondstoffen

Grondstoffen zoals goud, zilver en platina, kunnen voor beleggers ook een zeer goede investering zijn. Goud en zilver stijgen vaak hard in waarde, wanneer er veel onzekerheid is op de financiële markt. In het geval van een recessie of wanneer er een hyperinflatie ontstaat, duiken de meeste beleggers op goud en zilver, omdat deze waarde min of meer vaststaat. Het is namelijk erg moeilijk opeens 10 keer meer goud te gaan maken, waardoor de prijs van goud hard gaat zakken.

Beleggen in grondstoffen is jammer genoeg niet zo gemakkelijk als beleggen in aandelen. Bij goud en zilver is het namelijk gebruikelijk, dat je de producten fysiek in bezit hebt. Je gaat dus naar een goudhandelaar, koopt daar gouden munten / staven en bewaart het vervolgens tot dat je het weer wilt verkopen. Dit is een stuk moeilijker dan wanneer je handelt in aandelen via een online broker.

Gelukkig is het met goud en zilver ook mogelijk te beleggen in fondsen. Er zijn verschillende beleggingsfondsen die als doel hebben zo goed mogelijk de goudprijs te blijven volgen. Dit proberen ze door zelf goud in te kopen, maar ook door te investeren in goudmijnen. De enige vraag die je jezelf hierbij kunt stellen is, wil je wel afhankelijk zijn van andere partijen wanneer er een recessie aan zit te komen? Dit is een belangrijke reden, waardoor het nog altijd gebruikelijk is goed en zilver fysiek in bezit te hebben.

Opties

Een van de moeilijkste manieren van beleggen is beleggen in opties. Een optie is een contract waarbij je met een andere partij afspreekt dat je een bepaald aantal aandelen kunt kopen voor een bepaalde prijs binnen een afgesproken periode. Dit klink erg ingewikkeld, maar dit zal al snel duidelijker worden.

Je hebt 2 verschillende opties. Een call optie en een put optie. Bij een call optie krijg je het recht aandelen te kopen tegen een bepaalde prijs in een bepaalde periode. Voorbeeld: Je koopt een call optie voor het aandeel Shell en je spreekt af dat je het aandeel binnen 3 maanden mag kopen voor € 24. Het aandeel van Shell is nu € 22,80 waard, dus het moet nog € 1,20 stijgen voordat je ook maar iets aan de optie hebt. Stel het aandeel van Shell stijgt na 1 maand naar een waarde van € 26, dan maak je op elk aandeel een winst van € 2. Wanneer je jouw op dit moment nog niet wilt verkopen, dan heb je hier nog 2 maanden de tijd voor. Het aandeel van Shell is na de overige 2 maanden gedaald van € 26 naar € 22. Op dit moment is het aandeel € 2 minder waard dan waarvoor je het kunt kopen, dus is het verstandiger de optie te laten verlopen. Het enige verlies dat je nu hebt geleden is de vergoeding aan de andere partij voor het uitschrijven van de call optie.

Een put optie zit hetzelfde in elkaar als een call optie, maar het grote verschil is dat je bij een put optie de mogelijkheid krijgt aandelen te verkopen tegen een bepaalde prijs binnen een afgesproken periode. Voorbeeld: je koopt een put optie voor het aandeel shell en je spreekt af dat je het aandeel binnen 3 maanden mag verkopen voor € 20. Wanneer het aandeel binnen 3 maanden gezakt is onder de € 20, kun je de put optie verkopen en de winst nemen. Op deze manier kun je dus niet alleen profiteren van stijgende markt, maar ook van dalende markt.

Bij opties moet je ook altijd rekening houden met de vergoeding voor het schrijven van een optie, omdat deze behoorlijk hoog zijn en dus een grote invloed hebben op de winsten van jouw beleggingen. De schrijver van de optie is simpel gezegd een belegger die de andere kant van de optie inneemt. De schrijver van een call optie verplicht zichzelf dus de aandelen te verkopen tegen de vastgestelde prijs in de vastgestelde periode.

Turbo’s

Een turbo maakt het mogelijk met meer geld te beleggen, dan dat je daadwerkelijk bezit. Stel je koopt een turbo met een waarde van € 1.000 en je hoeft hier maar € 200 van in te leggen, dan heeft jouw turbo een hefboom van 5. Je kunt dus beleggen met 5 keer zoveel geld, dan dat je daadwerkelijk bezit. Er zijn veel verschillende soorten turbo’s en elke turbo heeft zo zijn eigen hefboom.

Het voordeel van een turbo is dat jouw winsten veel harder oplopen. Met een hefboom van 5 zijn jouw rendementen dus ook 5 keer zo hoog. Het nadeel van een hoge hefboom is dat de verliezen ook 5 keer zo hard gaan, waardoor het risico van dit product een stuk hoger liggen.

Het risico van Turbo’s en opties zijn vele malen groter, dan beleggingsfondsen en goud. Voordat je begint met het beleggen in opties en turbo’s is het verstandig dat je jezelf hier eerst goed in verdiept. In de beleggingscursus gaan we hier verder niet op in, dus zorg er eerst voor dat je precies weet hoe het product in elkaar zit, voordat je gaat proberen er geld mee te verdienen.