Voor- en nadelen van CFD trading

Beleggen in CFD’s is een vak apart. Het risico dat je loopt is veel groter en de mogelijkheden dat beleggen in CFD’s met zich meebrengen zorgen ervoor dat je geheel nieuwe strategieën kunt bedenken. Voordat je gaat beginnen met beleggen in CFD’s is het belangrijk om te weten wat de verschillende mogelijkheden zijn van dit beleggingsinstrument. Waar kun je in beleggen? Waar moet je rekening mee houden? Wat zijn de mogelijkheden bij een CFD broker?

Het is niet alleen goed om te weten welke voordelen CFD beleggen met zich meebrengt, maar ook goed om te weten wat de nadelen zijn van beleggen in CFD’s. Hoeveel risico loop je nu echt? Betaal je echt minder kosten bij een CFD trader? Wat is het verschil tussen CFD’s en aandelen?

Beleggen in CFD’s is niet gemakkelijk. Je kunt er een hoop geld mee verliezen, wanneer je niet weet wat je doet en geen goed plan hebt gemaakt. Hieronder vind je een betere uitleg over de voor- en nadelen van beleggen in CFD’s. In de volgende stappen gaan we dieper in op de verschillende strategieën die je kunt hanteren voor het handelen in CFD’s

Voordelen

 

1.  Veel grotere winsten

Een van de voordelen van het beleggen in CFD’s is dat je er een mooi inkomen aan kan overhouden, als je er wat talent voor hebt. Wil je dit voor elkaar krijgen met het handelen in aandelen, dan heb je toch wel bijna € 1.000.000 nodig. Met handelen in CFD’s is dit al mogelijk vanaf zo’n € 10.000.

 

2.  Niet veel geld nodig

Vanaf een klein bedrag is het al interessant om te beleggen in CFD’s. Je kunt bij de meeste CFD brokers al een account aanmaken vanaf € 100. Omdat je bij een CFD broker een contract kan afsluiten met een waarde van € 5.000 met een inleg van € 100, kan er relatief gezien al een interessant rendement worden behaald.

 

3.  Veel beleggingsmogelijkheden

CFD brokers geven je de mogelijkheid te beleggen in een groot aantal verschillende beleggingscategorieën. Het is mogelijk te beleggen in grondstoffen, indexen, virtuele valuta en nog veel meer.

 

4.  Geen schulden kunnen krijgen

Omdat je kunt beleggen met geld dat je niet hebt, denken de meeste mensen dat ze ook in het rood kunnen staan bij hun CFD broker. Dit is bij bijna alle brokers echter niet het geval, omdat de broker jouw positie automatisch verkoopt wanneer je het onderpand van jouw belegging hebt verloren. Zoals in het voorbeeld hierboven had de broker dus een onderpand van € 100 bij een belegging van € 5.000. Zodra het aandeel dus zo ver had gezakt, dat je € 100 had verloren, had de broker het contract direct verkocht. Hierdoor kun je dus nooit meer verliezen, dan dat je hebt ingezet.

 

5.  Weinig transactiekosten

Voor het afsluiten van een contract hoeven er geen transactiekosten worden betaald. Daarom zijn de kosten voor het beleggen in CFD's veel minder hoog dan de kosten voor het beleggen in aandelen. Voor het afsluiten van een contract bij een CFD broker komen er geen tussenpartijen aan te pas (brokers), terwijl dit bij het kopen en verkopen van aandelen wel het geval is. Je sluit een CFD contact direct af bij de broker, waardoor je hier (bijna) geen kosten over hoeft te betalen.

 

6.   Veel mogelijkheden om ‘short’ te gaan

Bij CFD brokers is het mogelijk om in (bijna) alles ‘short’ te gaan. ‘Short’ is dat je verwacht dat de koerst van een bepaald bedrijf naar beneden zal gaan en dat je daar geld aan wilt verdienen. Bij het handelen in aandelen zijn er beperkingen opgelegd in ‘short’ gaan. Dit is niet het geval bij CFD's, waardoor je zowel kunt profiteren van een opgaande als een neergaande koers.

Nadelen

 

1.   Veel grotere verliezen

Beleggen in CFD’s brengt een veel groter risico met zich mee dan beleggen in aandelen. Met CFD’s beleg je namelijk altijd met een ‘margin’. ‘Margin’ is het bedrag dat je moet inleggen om een contract af te kunnen sluiten met een veel hogere waarde.

Voorbeeld: Je hebt € 100 ingelegd en een contract afgesloten ter waarde van € 5.000. Jouw ‘margin’ is in dit geval € 100 of anders gezegd 2% van de totale waarde. De kans dat je hiermee jouw volledige inleg verliest is dus vele malen groter! Mocht de waarde van jouw contract dus met € 100 dalen, dan wordt jouw positie meteen verkocht en ben je jouw volledige inleg kwijt.

 

2.   Extra commissies betalen

Doordat je met geld belegt dat niet daadwerkelijk van jou is, moet je hier extra rente en commissies over betalen. Elk contract dat je afsluit bij een CFD broker begin je dus al met een verlies. Hierdoor wordt het voor CFD beleggers een stuk moeilijker verliezen op tijd te stoppen.

 

3.   Geen echte aandelen

Omdat je bij CFD’s niet belegd in echte aandelen, krijg je hier dus ook niet de voordelen van een echt aandeel. Een CFD zal je dus ook nooit dividend uitkeren en stemrecht geven in een bedrijf. Ben je hier wel naar op zoek? Dan is CFD beleggen niks voor jou.

CFD Brokers In welke CFD's kun je in beleggen? Gebruiksgemak platform Klantenservice Demo account Meer informatie
Aandelen
Cryptovaluta
Grondstoffen
Indices
Valuta
24-5 Nederlandse klantenservice

Aandelen
Cryptovaluta
Grondstoffen
Indices
Valuta
24-7 Engelse klantenservice

76.4% van de retailbeleggers verliest geld met CFD's
Aandelen
Cryptovaluta
Grondstoffen
Indices
Valuta
24-5 Engelse klantenservice