Waar moet je op letten bij Chinese webshops

Goedkoop shoppen op het internet kan je het beste doen via Chinese webshops. Ze bieden hun producten aan voor een schrijntje voor wat je ervoor zou moeten betalen in een Nederlandse winkel. Maar zijn er ook dingen waar je rekening mee moet houden tijdens de aankoop van producten in China? In dit artikel vertel ik je waar je rekening mee moet houden, als je producten wilt gaan kopen via Chinese webshops. 

Koop van betrouwbare Chinese webshops.

Wanneer je op koopjesjacht bent in een Chinese webshop, dan is het belangrijk dat je goed controleert of de verkoper zijn verplichtingen wel nakomt. Dit kun je doen door de reviews, reacties of beoordelingen te lezen over de desbetreffende website / verkoper. Heb je er geen zin in om te controleren of de verkoper wel betrouwbaar is? Dan zijn er genoeg websites te vinden die alle betrouwbare webshops al hebben opgesomd.

Invoerrechten betalen.

Wanneer je producten wilt kopen uit een land dat niet is aangesloten bij de Europese unie, dan moet je in de meeste gevallen extra invoerrechten en / of omzetbelasting betalen. Een bestelling met een waarde onder de €22 is vrij van invoerrechten en omzetbelasting. Daarom raad ik jullie dus ook aan geen producten te kopen boven de €22, omdat de producten anders vele malen duurder worden dan dat je vooraf had gedacht. Voor bestellingen tussen de €22 en €150 hoeven er geen invoerrechten worden betaald, maar wel omzetbelasting en voor bestellingen met een waarde van meer dan €150 euro moet er zowel invoerrechten voor worden betaald als omzetbelasting.

De omzetbelasting dat moet worden betaald voor producten die afkomstig zijn vanuit landen buiten de EU is 21%. Dit kan dus een behoorlijk groot bedrag worden als je een duur product hebt gekocht. Het percentage dat je extra moet betalen voor de invoerrechten kunnen erg verschillen erg per productcategorie. Zo betaal je voor telefoontoestellen geen invoerrechten, maar voor schoenen tussen de 3,5% en 17%. Voor een compleet overzicht kun je op de volgende link klikken: Belastingdienst.

Producten die niet ingevoerd mogen worden.

Omdat alle producten die jij koopt via Chinese webshops nog moeten worden ingevoerd in de Europese Unie, kun je niet zomaar alle producten kopen. De producten moeten namelijk ook nog langs de douane komen. Naast dat de douane verboden producten waarschijnlijk in beslag neemt, is er ook nog een kans dat je een boute ontvangt. Producten die niet mogen worden ingevoerd zijn:

Nagemaakte artikelen

Het is niet toegestaan nagemaakte artikelen in te voeren in de Europese Unie. Producten die vaak worden vervalst zijn: schoenen, kleding, tassen, horloges, cd’s en parfum. Er is echter wel een uitzondering op deze regel, omdat het wel is toegestaan om namaak producten in te voeren voor persoonlijk gebruik. De precieze regels kun je op deze website vinden.

Tabaksproducten

Het is alleen toegestaan tabaksproducten zoals: sigaren, sigaretten of waterpijptabak in te voeren in Nederland, als er Nederlandse accijnszegels op zitten. Dit is meestal niet het geval bij webshops in het buitenland, dus pas goed op bij het kopen van tabaksproducten via Chinese webshops.

(nep)wapens

Vuur-, slag-, stoot- en steekwapens, gaspistolen, airsoft-apparaten, alarmpistolen, pepperspray, nepwapens en munitie zijn verboden te importeren in Nederland. Dit is alleen toegestaan als je toestemming hebt gekregen van de Nederlandse overheid.

Beschermde dieren of planten

Bedreigde dier en plantsoorten mogen niet worden ingevoerd in de Europese Unie. Wil je toch graag een beschermde dier of plantsoort laten invoeren, dan moet je er eerst voor zorgen dat je een CITES-invoervergunning hebt.

Verdovende middelen

Het is ten strengste verboden, verdovende middelen zoals hasj, cocaïne en heroïne te importeren in Nederland. Houd je je niet aan deze regels, dan ben je strafbaar en kun je worden vervolg door de officier van justitie.

Planten, bloemen, groenten en fruit

Het is verboden grote hoeveelheden planten, bloemen, groenten of fruit in te voeren in Nederland als je geen fytosanitair certificaat hebt gekregen. Wel is het toegestaan om kleine hoeveelheden te importeren, zoals 5 kilo fruit.

Conclusie

Zolang je je houd aan de volgende regels van de douane en je controleert goed of de verkoper wel te vertrouwen is, dan kan shoppen via Chinese webshops erg leuk zijn. Je kunt er prima producten kopen vanaf €1 inclusief gratis verzending (op de meeste websites). Op de volgende 3 Chinese webshops kun je een kijkje nemen als je geïnteresseerd bent: Chinabuye, Banggood en Aliexpress.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *