Waarom beleggen in een ETF?

Sparen levert tegenwoordig niks meer op en je bent op zoek naar een manier waarop je meer rendement kunt maken, zonder dat je daar veel meer risico voor moet lopen. ETF’s zijn zeer geschikt voor beleggers die niet heel veel verstand hebben van de beurs en een niet al te groot risico willen lopen. De populariteit van ETF’s zijn de afgelopen jaren flink toegenomen, omdat de kosten van dit soort beleggingsfondsen erg laag zijn, maar toch een uitstekend rendement hebben. Lees hier meer over waarom je in ETF’s moet gaan beleggen en hoe je hier mee kunt gaan beginnen.

 

De drie voordelen van beleggen in ETF’s

  • Goede gespreide portefeuille
  • Lagere beheerskosten
  • Weinig tijd aan te besteden

 

Waarom beleggen in ETF’s

ETF’s zijn tegenwoordig erg populair en dat heeft natuurlijk een goede reden. ETF’s zorgen ervoor dat jouw portefeuille goed gespreid is. Het is namelijk erg moeilijk jouw beleggingsportefeuille goed te spreiden, zonder de hulp van een goed beleggingsfonds. Voor het spreiden van je beleggingen heb je namelijk veel kapitaal nodig en moet je veel onderzoek doen naar alle verschillende bedrijven. Een ETF is een beleggingsfonds dat jouw vermogen belegd in veel verschillende bedrijven, waardoor de kans minder groot is dat je veel geld verliest op de beurs.

De tweede reden dat ETF’s nu zo populair zijn is, omdat de beheerskosten van ETF’s veel lager zijn dan die van vermogensbeheerders. ETF’s hebben namelijk geen dure analisten en beleggingsexpert in dienst, omdat deze fondsen ervoor gemaakt zijn een index zo goed mogelijk te blijven volgen. Er hoeven geen moeilijke besluiten te worden gemaakt of het ene aandeel wel of niet gekocht moet worden, omdat ze alle aandelen kopen in een bepaalde index, zodat deze zo goed mogelijk gevolgd wordt.

De laatste reden waarom zoveel mensen gebruik maken van ETF’s is, omdat ze niet veel verstand hebben van de beurs en er ook niet veel tijd in willen steken. Het is namelijk erg gemakkelijk je geld te stoppen in een ETF, waardoor je gebruik kunt maken van hogere rendementen op de beurs, zonder er heel veel risico voor te hoeven lopen. Het enige wat je veel tijd kan gaan kosten is het uitkiezen van de juiste ETF. Gelukkig is dit eenmalig en kun je daarna gaan profiteren van de hogere rendementen op de beurs.

 

Wat zijn ETF’s?

Nu je weet waarom het erg interessant kan zijn te beleggen in ETF’s, is het misschien ook fijn om te weten wat een ETF precies is. ETF staat voor ‘exchange-traded fund’. De meeste noemen het ook wel een indextracker. Een ETF is een fonds dat verhandeld wordt op de beurs en het doel heeft een bepaalde index zo goed mogelijk te volgen.

Een index is het gemiddelde van de belangrijkste bedrijven in een bepaalde sector. Een paar voorbeelden van een index zijn de AEX, de Dow Jones en de Nasdaq. Deze ETF’s nemen alle bedrijven op in hun portefeuille die behoren in de onderliggende index. Dus als je jouw geld steekt in een ETF dat zich richt op alle bedrijven in de AEX, dan ben je in het bezit van aandelen over de gehele AEX-index.

ETF’s hebben geen hoge kosten, omdat alles wordt geregeld door de computer. Er hoeven geen keuzes te worden gemaakt tussen het kopen en verkopen van bepaalde bedrijven en dus ook geen loonkosten te worden betaald voor alle beleggingsexperts die ze in dienst hebben.

De bedoeling van een ETF is dus om een bepaalde index zo goed mogelijk te volgen. De beheerder is er niet op uit om de index te verslaan, zodat de rendementen nog hoger zijn. Ze proberen de index zo goed mogelijk te volgen, omdat ze van mening zijn dat het onmogelijk is ieder jaar de index te blijven verslaan. Een ETF probeert dus zo goed mogelijk een index te volgen, zodat je geen hoge kosten hoeft te betalen, maar wel kunt profiteren van de hogere rendementen op de beurs.

 

Nadelen van ETF’s

ETF’s hebben zowel voordelen als nadelen. De voordelen heb ik hierboven al behandeld, dus is het nu tijd om ook de nadelen van dit beleggingsproduct op te noemen. De nadelen van ETF’s zijn dat er nog altijd transactiekosten in rekening worden gebracht. Elke dag moeten ETF’s aandelen aankopen en verkopen, zodat ze een index zo goed mogelijk kunnen blijven volgen.

Wat je ook als een nadeel kunt zien, is het feit dat je nooit beter kan presteren dan de index. Hierdoor zullen de rendementen nooit hoger uitpakken dan het indexgemiddelde en zullen er dus nooit uitschieters bijzitten van 20%. (Wat sowieso toch bijna nooit gebeurd)

Het laatste minpuntje is dat je bij bijna alle ETF’s geen fondsbeheerder hebt waar je vragen aan kunt stellen over wat je het beste kunt doen met jouw vermogen. Dit heeft te maken met de lage beheerskosten en dat bijna alles geregeld wordt door de computer.

 

Hoe kan ik gaan beginnen met beleggen in ETF’s

Vind je het interessant te beleggen ETF’s? Begin dan met de gratis online cursus over beleggingsfondsen. Klik hier en kom te weten hoe je het beste kunt beginnen met het beleggen van jouw geld in een ETF.