Waarom beleggen op de lange termijn?

Door jouw beleggingen een lange tijd aan te houden, zorg je ervoor dat je een veel minder groot risico loopt geld te gaan verliezen op de aandelenmarkt. Zodra jij dus wat geld op jouw spaarrekening hebt staan dat je de komende 10 jaar niet nodig hebt, dan is dit de perfecte kans hier meer rendement uit te halen. Nog niet helemaal overtuigd dat dit de juiste keuze is voor jouw spaargeld? In dit artikel vertel ik je waarom beleggen op de lange termijn niet zo risicovol is en dat dit een makkelijke inkomstenbron is.

 

Voordelen van beleggen op de lange termijn

Naast dat beleggen op de lange termijn veel minder risico met zich mee brengt, dan beleggen op de korte termijn, zijn er nog enkele andere voordelen op te noemen.

Kost niet veel tijd!

Zodra jij hebt onderzocht in welke bedrijven / fondsen je wilt gaan investeren, heb je eigenlijk al het werk al gedaan. Je hoeft de aandelen daarna alleen nog maar te kopen en jarenlang vast te houden.

Het uitkiezen van de juiste bedrijven / fondsen kan erg veel tijd in beslag nemen. Er zijn duizenden verschillende bedrijven en fondsen waar je in kunt investeren, waardoor het al snel onoverzichtelijk kan worden waar je uit kunt kiezen.

Geen stress

Een van de redenen dat mensen niet willen handelen in aandelen is, omdat ze niet de stress willen ervaren dat ze hun zuur verdiende geld kwijt raken op de aandelenbeurs. Wanneer je ervoor kiest jouw geld te beleggen voor op de lange termijn, dan hoef je niet bang te zijn dat je jouw aandelen met verlies moet verkopen. Uit het verleden is namelijk gebleken dat de beurs in de toekomst altijd meer waard zal worden.

Het kan zo zijn dat je begint met het beleggen van jouw geld, net voordat er een beursrecessie plaatsvindt. Zolang je lang genoeg wacht zal de beurs altijd weer omhoog kruipen en ga je weer winst maken met het beleggen van jouw vermogen. Voor lange termijn beleggers is het niet interessant iedere maand te kijken hoeveel je beleggingen waard zijn, omdat dit nog wel duizend keer gaat veranderen in de tijd dat jij het aandeel bezit.

Hoger rendement dan op een spaarrekening

Het rendement dat je kunt halen uit beleggingen is vele malen groter dan het rendement dat je kunt halen uit een spaarrekening. Om dit te verduidelijken heb ik hieronder een grafiek geplaatst dat laat zien wat er met je honderd euro was gebeurd als je het had geïnvesteerd in aandelen en wat er was gebeurd als je het op een spaarrekening had gezet.

In de grafiek wordt duidelijk gemaakt dat het investeren van je geld in aandelen een veel hoger rendement geeft, dan wanneer je jouw geld op een spaarrekening zet. Natuurlijk is het niet slecht wanneer jouw spaarrekening na 60 jaar 12.5 keer meer waard is geworden, maar als je dit vervolgens gaat vergelijken met het rendement van aandelen, dan stelt 12.5 keer opeens niet zo heel veel meer voor.

Wat in deze grafiek ook goed naar voren komt is dat de lijn voor aandelen steeds harder omhoog gaat gedurende de jaren. Dit is dus ook een groot voordeel wanneer je jouw geld voor een zeer lange tijd laat beleggen!

 

Nadelen van beleggen op de lange termijn

Nadelen van het beleggen van jouw geld op de lange termijn zijn er ook. Niet iedereen kan het namelijk aan om toe te kijken hoe zijn geld minder waard wordt, als het op de beurs even wat minder goed gaat.

Het is van groot belang dat je jouw aandelen niet verkoopt op de momenten dat het slecht gaat, omdat dit de belangrijkste reden is dat sommigen geen winst kunnen maken met het beleggen van hun vermogen.

Je kunt verder niks meer met het geld doen.

Een tweede nadeel is, dat je het geïnvesteerde geld niet meer kunt gebruiken om er iets van te kopen. Je moet het geld nu dus opzij zetten, zodat het in de toekomst meer waard zal zijn.

Veel geduld nodig

Het laatste nadeel van deze beleggingstactiek is dat je veel geduld nodig hebt. Geld verdienen op deze manier gaat niet heel hard en je zult pas na jaren een groot verschil kunnen zien tussen het bedrag waar je mee bent begonnen en het bedrag dat het nu waard is.

 

Hoe beleg je op de lange termijn?

Beleggen op de lange termijn geeft dus het minste risico, maar hoe ga je hier vandaag nog mee beginnen? Start met de (gratis) online beleggingscursus en leer hoe je geld kunt gaan verdienen op de beurs.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *