Waarom je geld laten beleggen door een vermogensbeheerder?

Jouw geld laten beleggen door een vermogensbeheerder kent zo zijn voordelen en zijn nadelen. Wil je niet te veel tijd steken in jouw beleggingen of heb je helemaal geen verstand / interesse in het uitkiezen van de juiste aandelen, dan kan het een goed idee zijn jouw geld te laten beleggen door een vermogensbeheerder. Hieronder vind je antwoordt op al jouw vragen over het uit handen geven van jouw beleggingen aan een vermogensbeheerder.

 

Waarom zou ik een vermogensbeheerder vragen mijn geld te beleggen?

De belangrijkste reden dat je jouw geld zou laten beleggen door een vermogensbeheerder is dat je een hoger rendement wilt behalen op jouw vermogen, zonder er al te veel moeite voor te moeten doen. De winst die je namelijk kunt halen op de beurs is vele malen groter, dan de rente die je krijgt over jouw spaarrekening. Dit is dus ook de belangrijkste reden dat mensen ervoor kiezen hun geld niet op een spaarrekening te zetten, maar het juist te investeren.

Het enige probleem dat de meeste mensen hebben met het beleggen van hun geld, is dat ze niet weten hoe ze hun geld op een verantwoordelijke manier kunnen beheren. Hierdoor lopen ze onnodig veel risico. Om deze reden kiezen veel mensen voor een vermogensbeheerder die ervoor moet zorgen dat ze een hoger rendement halen zonder teveel risico te lopen.

 

Waarom kiezen voor vermogensbeheer?

  1. Een vermogensbeheerder heeft veel meer kennis in huis.
  2. Je hebt niet genoeg tijd jezelf te verdiepen in jouw beleggingen.
  3. Vermogensbeheerder helpt je met het spreiden van jouw beleggingen
  4. Snel handelen op de beurs is voor jou bijna niet te doen

Nadelen van een vermogensbeheerder.

Naast dat er veel voordelen zijn, zijn er hier ook wat nadelen wanneer je jouw geld laat beleggen door een vermogensbeheerder.

Minimum in te leggen bedrag

De meeste vermogensbeheerders willen een minimum inleg zien van € 100.000. Bij sommige beheerders kan dit minder zijn en bij sommige beheerders kan dit bedrag oplopen tot en met de € 1.000.000. De reden dat deze bedragen zo hoog zijn, is omdat de meeste vermogensbeheerders maatwerk moeten afleveren, wat veel tijd kan kosten. De ene belegger wilt namelijk meer of minder risico nemen dan de andere belegger.

Gelukkig zijn er tegenwoordig ook steeds meer vermogensbeheerders die een veel lager minimum inleg eisen. Zo zijn er nu ook vermogensbeheerders die jouw geld beleggen vanaf € 10.000 of zelf minder. Van deze beheerders kun je niet verwachten dat ze maatwerk leveren, maar ze beleggen wel je geld zonder dat je er ook maar een klein beetje tijd in hoeft te stoppen.

Vermogensbeheerders rekenen beheerskosten

Jouw geld laten beleggen door een vermogensbeheerder is niet gratis. Vermogensbeheerders rekenen altijd een beheerfee. Deze beheerfee kan uiteenlopen van 0,5% t/m 1,5% van het vermogen dat jij door hun laat beleggen. Hiernaast komt er bij sommige beheerders nog een prestatievergoeding bij en wat andere kosten die ze voor jou moeten maken.

De prestatievergoeding ligt meestal tussen de 5% en de 10% van het gemaakte rendement. De extra kosten dat een vermogensbeheerder heeft voor het beleggen van jouw geld zijn de transactiekosten voor het kopen en verkopen van aandelen, obligaties enz.

 

Verschillende vormen van vermogensbeheer.

Collectief vermogensbeheer

Bij collectief vermogensbeheer kun je het beste denken aan een vermogensbeheerder die verschillende risicoprofielen heeft gemaakt, zoals offensief, neutraal en defensief. Elk risicoprofiel heeft andere bedrijven in zijn portefeuille zitten, waardoor het mogelijke rendement en risico bij elk profiel anders in elkaar zitten. Je investeert jouw geld dus in een fonds, dat voor iedereen op dezelfde manier belegd.

Collectieve vermogensbeheerders zijn dus minder tijd kwijt met het selecteren van de juiste beleggingen, omdat ze voor iedereen hetzelfde kunnen doen. Wanneer je gebruik maakt van collectieve vermogensbeheer hoef je waarschijnlijk ook minder kosten te betalen, omdat ze veel minder tijd hoeven te steken in jouw aparte wensen.

Individueel vermogensbeheer

Bij individueel vermogensbeheer wordt er meestal maatwerk geleverd door de persoon die jouw vermogen beheerd. Dit is een iets duurdere vorm, omdat de beheerder veel meer tijd moet steken in het doen van de juiste beleggingen.

De minimum bedragen die je voor dit soort vermogensbeheer meestal moet inleggen begint ongeveer vanaf de € 100.000. Bij deze vorm van beleggen, heb je dus niet exact dezelfde portefeuille als duizend anderen, maar wordt jouw portefeuille opgesteld aan de hand van jouw financiële situatie.

 

Is vermogensbeheer iets voor mij?

Wil je beginnen met het beleggen van jouw geld, maar weet je niet precies hoe je moet beginnen? Begin met onze gratis online beleggingscursus en kom erachter wat voor belegger je bent en hoe je kunt beginnen met het beleggen van jouw geld. Klik hier voor de gratis beleggingscursus.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *