Wat is CFD trading

“Hoge rendementen, snelle winsten, veel beleggingsopties”, zijn kenmerken dat CFD trading goed beschrijven. Wanneer je in CFD’s gaat beleggen, ben je er op uit snel veel geld te verdienen op de beurs. Naast dat je hier veel geld kunt verdienen is het ook mogelijk dat je er veel geld mee verliest.

Aan CFD’s hangen dus grote risico's. Er is een kans dat je jouw geld binnen een dag verdubbelt, maar er is ook een kans dat je binnen een dag al je geld bent kwijtgeraakt. Om ervoor te zorgen dat je zo goed mogelijk bent voorbereid voordat je gaat handelen in CFD’s, hebben we een cursus gemaakt dat je de risico’s laat zien van CFD trading.

Verderop in deze cursus behandelen we ook een paar succesvolle strategieën, zodat je uiteindelijk ook geld kunt gaan verdienen met het handelen in CFD's

Waar staat CFD voor?

 

CFD staat voor ‘contracts for difference’. CFD is nu een van de snelst groeiende bellegingsinstrumenten ter wereld. Zoals de naam het eigenlijk al een beetje doet vermoeden, sluit je bij een CFD een contract af met een andere partij, waarin je speculeert of het aandeel gaat stijgen of dalen. Zodra je het aandeel weer verkoopt krijg je het verschil tussen de openingskoers en de sluitingskoers.

Kenmerken van CFD’s

Minder geld nodig

Als een aandeel een waarde heeft van €28 en je koopt hier 100 stuks van, dan moet je € 2.800 hebben om de aandelen te kunnen kopen. Wanneer je dit via een CFD platform doet, hoef je maar een klein gedeelte daadwerkelijk van te investeren. Stel je wilt een positie openen met een waarde van € 2.800, dan hoef je bij een CFD broker hier maar een klein gedeelte echt van te investeren. Een CFD broker kan je de mogelijkheid geven maar 5% van het totale aankoopbedrag in te leggen, zodat je een positie kunt openen € 2.800. Dan kun je dus handelen met een waarde van € 2.800, terwijl je maar een investering hebt gedaan van € 140.

Contracten

Omdat je een contract afsluit met een andere partij bezit je de aandelen niet zelf. Je sluit alleen een contract af met een andere partij, waarbij staat afgesproken dat je het verschil krijgt van de openingskoers en de sluitingskoers. Omdat je de aandelen dus niet daadwerkelijk bezit zal je geen dividend ontvangen dat het bedrijf aan zijn aandeelhouders uitkeert.

Korte duur (daytrading)

Posities op CFD’s zijn van korte duur, omdat de winsten en verliezen erg hard kunnen oplopen. Beleggen in CFD’s wordt meestal in verband gebracht met ‘daytrading’, omdat de risico’s te groot zijn om deze posities voor meerdere dagen aan te houden. Een andere reden dat er vaak voor 'daytrading' wordt gekozen is, dat de CFD broker extra kosten in rekening brengt wanneer je een positie meerdere dagen aanhoudt.

Je kunt altijd short gaan

‘Short’ betekent dat je winst maakt wanneer de waarde van het aandeel naar beneden gaat. Je kunt bij een CFD broker dus niet alleen inspelen op waarde toename van een bedrijf, maar ook op waarde vermindering van een bedrijf. Stel je gaat ‘short’ op een aandeel dat € 50 waard is en je stopt met de positie wanneer het aandeel nog maar € 48 waard is, dan heb je € 2 winst.

Hoe werkt  handelen in CFD’s

Het afsluiten van een ‘contracts for difference’ is niet mogelijk bij banken. Om te kunnen handelen met CFD’s moet je een account aanmaken bij een CFD platform. De keuze tussen verschillende CFD platformen wordt ieder jaar groter, omdat deze manier van beleggen de laatste jaren veel populairder is geworden.

Stel je verwacht dat het aandeel van Apple de komende uren/dagen hard gaat stijgen, dan sluit je een contract af waarbij je speculeert dat het aandeel in waarde gaat stijgen. Op moment dat je het contract wilt afsluiten heeft het aandeel een waarde van € 100. Je sluit een contract af voor bijvoorbeeld 1.000 aandelen. De positie is in dit geval dus € 100.000 waard. Het mooie aan het handelen in CFD’s is dat je deze € 100.000 niet echt hoeft te investeren / bezitten. Voor CFD’s hoef je maar 2% tot 5% van de totale waarde te investeren, om het contract af te kunnen sluiten. In dit geval hoef je dus maar € 5.000 in te leggen om een contract af te kunnen sluiten ter waarde van € 100.000!

Stel de aandelen van Apple zijn in 2 dagen tijd van $100 naar $100,50 gegaan, dan heb je een winst gemaakt van $500 (€ 0.50 x 1000 = € 500). Het rendement op jouw CFD belegging is dus 10% (€ 500 van € 5.000 = 10%), terwijl je op een gewone belegging maar een rendement had gemaakt van 0.5%.