Wat is daytrading

‘Daytraden’ is het innemen van posities die je binnen een dag weer wilt verkopen met winst. Bij ‘daytrading’ wordt er meestal gebruik gemaakt van veel verschillende beleggingsinstrumenten, omdat dit voor grotere winsten kan zorgen. De rendementen die je normaal gesproken behaalt binnen een dag zijn namelijk niet zo hoog dat het voor beleggers interessant is om te beginnen met ‘daytraden’.

Door verschillende beleggingsinstrumenten te gebruiken zoals: opties, boosters, turbo’s en CFD’s, kunnen de rendementen zo hoog oplopen dat het wel interessant wordt te beginnen met 'daytraden'. ‘Daytraden’ neemt om deze reden veel meer risico met zich mee, dan handelen in aandelen op een lange termijn.

Kenmerken van daytrading

Hogere brokerkosten

‘Daytraden’ brengt hogere brokerkosten met zich mee, omdat er elke dag weer nieuwe posities moeten worden geopend en gesloten. Hiernaast worden ook meer kosten in rekening gebracht, omdat bij ‘daytraden’ meestal gebruik wordt gemaakt van ‘margin’. Hoe meer geld je bij de broker leent voor jouw beleggingen, hoe hoger de kosten zullen zijn.

 

Full-time baan

‘Daytraden’ neemt veel tijd in beslag. De ontwikkelingen op de beurs moeten iedere dag goed in de gaten worden gehouden en er moet elke dag weer worden gezocht naar interessante beleggingsmogelijkheden.

Beleggen op de lange termijn is over het algemeen een extra inkomen naast jouw salaris. ‘Daytraden’ kan gezien worden als een Full time baan, waar een aardig salaris uit kan komen rollen. ‘Daytraden’ neemt namelijk zoveel tijd in beslag dat je er iedere maand wel een goed salaris aan moet overhouden, omdat het anders gewoonweg niet interessant is om door te gaan met deze manier van beleggen.

 

Hoog risico

Jammer genoeg is een hoog risico zeer kenmerkend voor ‘daytraden’. Omdat er vaak wordt belegd met lage ‘margins’ (veel geleend geld), is de kans dat je veel geld verliest sterk aanwezig. Het kan zo zijn dat je met de ene belegging € 500 winst maakt, maar dat je met de andere belegging weer € 750 verliest.

 

Beleggingsplan

Zonder een goed beleggingsplan is de kans klein dat je ooit een succesvolle daghandelaar gaat zijn. Het is namelijk niet mogelijk te voorspellen wat de beurs over een uur van plan is te gaan doen. Voor daghandelaren is het belangrijk van te voren precies op te schrijven welke posities moeten worden geopend als er bepaalde ontwikkelingen gaande zijn op de beurs.

Je kunt pas een succesvolle daghandelaar worden, wanneer jouw beleggingsplan vaker winstgevend is dan verliesgevend en je jouw verliezen zo snel mogelijk stopt. In de volgende stappen gaan we verder in op de verschillende strategieën en het maken van een beleggingsplan.

 

Testen

Omdat een goed beleggingsplan erg belangrijk is voor een daghandelaar, moet het plan ook regelmatig worden getest. Het kan namelijk zo zijn dat een beleggingsplan altijd goed heeft gewerkt, maar dat er iets is verandert waardoor je alleen nog maar verlies maakt.

Een beleggingsplan moet dus continu worden getest en verbeterd. Op deze manier zorg je ervoor dat jouw beleggingsplan blijft werken en misschien zelfs dat je nog meer winst gaat maken.

CFD Brokers In welke CFD's kun je in beleggen? Gebruiksgemak platform Klantenservice Demo account Meer informatie
Aandelen
Cryptovaluta
Grondstoffen
Indices
Valuta
24-5 Nederlandse klantenservice

Aandelen
Cryptovaluta
Grondstoffen
Indices
Valuta
24-7 Engelse klantenservice

76.4% van de retailbeleggers verliest geld met CFD's
Aandelen
Cryptovaluta
Grondstoffen
Indices
Valuta
24-5 Engelse klantenservice

Daytraden en CFD’s

Bij een CFD broker heb je ook de mogelijkheid jouw posities meerdere dagen vast te houden. Hierdoor is de kans groter dat jouw verliesgevende posities overgaan naar winstgevende posities, maar is de kans ook groter dat jouw verliesgevende posities nog verliesgevender worden. Hier kun je als CFD ‘trader’ af en toe bewust gebruik van maken, wanneer je denkt dat de positie de dag erna veel beter gaat presteren.

CFD’s worden meestal gebruikt door daghandelaren, omdat hier tegen lage kosten posities kunnen worden geopend en gesloten en omdat hier erg gemakkelijk met meer geld kan worden belegd dan dat je daadwerkelijk inlegt.

Het is natuurlijk ook mogelijk een CFD positie een langere tijd aan te houden, maar hier wordt door de meeste beleggers geen gebruik van gemaakt, omdat hier fors hogere kosten in rekening voor worden gebracht. CFD brokers brengen namelijk extra kosten in rekening bij beleggers, wanneer posities meerdere dagen worden aangehouden.