Wat te doen moet jouw aandelen tijdens een recessie
Wanneer je belegt in aandelen kan het 2 kanten op gaan. Je kunt mooie winsten behalen of de beurzen storten in en je beleggingen zijn opeens 30% minder waard. Dit is een van de grootste nachtmerries van een belegger waar niemand onderuit komt.
Om ervoor te zorgen dat je niet zomaar iets doet wanneer de beurzen onderuit gaan, leg ik je in dit artikel uit wat je moet doen in een geval van hard onderuitgaande beurskoersen. Vindt hieronder de 20 dingen die experts zouden doen tijdens recessie.
1. Relax
Beleggers moeten weten dat aandelen soms hard kunnen fluctueren in waarde en dat je hier vrede mee moet hebben. Heb je een goed gespreide portefeuille en heb je het geld niet meteen nodig? Raak dan niet in paniek en weet dat de koerst altijd hard omhoog en omlaag kan gaan. Blijf relaxt en zorg ervoor dat je rationele beslissingen kunt nemen zonder dat je gevoelens erbij komen kijken.
2. Zet de TV uit
Kijk niet naar de TV en zonder je af van de media hype die ontstaat door de hard kelderende beursprijzen. De reden dat je niet de TV moet aanzetten is, omdat je je niet moet laten beïnvloeden door de media en je alleen moet afgaan op de kale cijfers. Je hebt zelf een strategie ontwikkeld en zorg ervoor dat je deze ook uitvoert en jezelf niet laat overhalen tot een andere strategie.
3. Kijk nogmaals goed naar jouw beleggingsportefeuille
Hoe hebben jouw beleggingen gereageerd op de recessie en was dit de manier waarop je verwacht had dat ze zouden reageren? Pas je portfolio aan wanneer dit niet het geval is, zodat jouw beleggingsportefeuille beter past bij jouw beleggingsstrategie.
4. Deel jouw beleggingsportfolio opnieuw in
Nadat de beurzen hard zijn gedaald, is de kans groot dat jouw beleggingsportfolio toe is aan een nieuwe indeling. Percentagewijs beleg je nu waarschijnlijk een veel kleiner deel van jouw vermogen en in bepaalde sectoren beleg je nu verhoudingsgewijs een veel groter gedeelte.
Bekijk na een recessie dus goed hoe jouw portfolio eruit ziet en deel hem opnieuw in.
5. Maak een afspraak bij een Financieel adviseur of vermogensbeheerder
Vind je het moeilijk om aan te zien hoe hard de beurzen dalen en heb je iemand nodig die je hierbij kunt kalmeren? Maak een afspraak bij een financieel adviseur en deel zo nodig jouw portefeuille opnieuw in.
6. Heb altijd cash geld op jouw rekening staan
De reden dat je altijd cash geld op jouw rekening moet hebben staan is, omdat jouw risico hierdoor een stuk omlaag gaat en omdat je dit geld kunt investeren in aandelen wanneer de prijzen hard zijn gedaald. Op de lange termijn kan cash geld voor een hoger rendement zorgen, zolang je het op het juiste moment belegt.
7. Blijf denken aan jouw lange termijn doelstellingen
Je weet welke doelstellingen je op de lange termijn wilt behalen en welke strategie je daarbij hebt gekozen. De meeste doelen worden niet gehaald, wanneer er tussentijds van strategie wordt veranderd en er grote aanpassingen worden gedaan. Er is een reden dat je een tijd terug voor deze strategie hebt gekozen, dus kijk er zeer kritisch naar of jouw strategie echt wel aangepast moet worden.
8. Maak gebruik van opties
Opties kun je gebruiken om je risico mee te verkleinen, zolang je ze maar op de juiste manier gebruikt. Met een put optie kun je ervoor zorgen dat je een stuk minder verlies maakt op jouw beleggingen, dan zonder een optie.
Je kunt opties ook gebruiken op een manier, waardoor je meer risico loopt. Natuurlijk kan dit leiden tot zeer hoge winsten, maar dit is niet aan te raden voor de gemiddelde belegger
9. Vergeet niet dat je daadwerkelijk in een bedrijf belegt
Wanneer de beurzen hard dalen vergeten de meeste beleggers dat ze daadwerkelijk ook beleggen in een bedrijf. Als de waarde van een bedrijf hard daalt door de marktomstandigheden, dan hoeft het zeker niet zo te zijn dat het bedrijf opeens verliesgevend is.
Het bedrijf is nog altijd evenveel waard, maar beleggers hebben er op dit moment gewoon minder geld voor over.